Kur ayarlaması olmadan ilaç sıkıntısı devam eder

laç sektörü, indirimin geri alınmasına, KDV'de indirim yapılmasına teşekkür etti. Ancak 'kur ayarlaması olmadan, ilaç sıkıntısı bitmez' mesajı verdi. Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği ortak bir açıklama yaparak, "...sürdürülebilir bir çözüm bulunmadığı takdirde, endüstrimizin ve eczacılarımızın karşılaştıkları sıkıntıların ve hastalarımızın ilaca erişimindeki problemlerin devam edeceğinden endişe duyuyoruz" dedi.
Artan ilaç giderlerini dizginlemek için alınan önlemler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ilaç sektörünü karşı karşıya getirmişti. Global ilaç bütçesindeki 1.2 milyar liralık aşımın telafisi için SGK'nin, yüzde 7.5 indirim talep etmesi, sektörün 'bu fiyatlarla ilaç veremeyiz' restine neden olmuştu.

Bu rest üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bazı ilaçlarda indirimin geri alındığını açıklamış, sektöre bir de müjde vermişti. Sektörün uzun süredir talep ettiği, KDV indirimine de 'yeşil ışık' yakılmıştı.

Tüm bu gelişmeler sektörle SGK arasındaki 'ilaç krizinin' çözüldüğü, şeklinde kamuoyuna yansımıştı. Ancak İlaç Endüstrisi İŞverenleri Sendikasi, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği ile Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği ortak bir açıklama yaparak, "Son günlerde basında, kamu ilaç alımlarındaki iskontoların artırılması ve ilaç fiyatlarının düşürülmesinin ertesinde yapılan bazı yeni düzenlemelerle sektörün yaşadığı sorunların çözüme kavuşturulduğuna ilişkin haberler yer almaktadır. Ancak bu haberler, sektörümüzün durumunu tam olarak yansıtmamaktadır" denildi.

KALICI ÇÖZÜM DEĞİL

SGK'nin 125 ilaç için yüzde 7.5 ek indirimden vazgeçtiği, 100 ilaçta yeni fiyat belirlenmesi için Sağlık Bakanlığı'ndan talepte bulunduğu ve 140 ilaçla ilgili de kamu kurumu iskontosu veya fiyat düşüşünden sadece birinin uygulanması kararlaştırıldığı anımsatıldı. Bu gelişmelerin sektör için olumlu olmasına karşın 'kalıcı çözüm' olmadığı vurgulandı. "Temel sorunlarımız hala devam etmektedir. Henüz endüstrinin sürdürülebilirliğini tehdit eden kur farkından doğan soruna bir çözüm getirilmemiştir" denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"Daha önce de dile getirdiğimiz gibi, ilaçların fiyatlandırılmasında uygulanan euro değeri Nisan 2009'dan bu yana 1.9595 TL seviyesinde sabitlenmiştir. Sabit ve güncel euro değerleri arasındaki fark nedeniyle endüstrimiz 2.5 milyar TL'lik kur farkını bugüne değin kamuya aktarmıştır. Buna ek olarak son fiyat düşüşleriyle de, sektörümüze 2 milyar TL'yi aşan yeni bir maliyet daha yüklenmiştir.

Eczacılarımızın cirolarında yüzde 20’lere varan düşüşler gerçekleşmiştir. Eczacılarımızın geriye dönük stok farklarından mağduriyetini önlemek üzere, eczane stoklarının erimesi için makul bir süre öngörüp ilaç fiyatlarındaki düşüşün bu tarih sonunda yürürlüğe girmesini sağlayacak biçimde düzenleme yapılmamıştır.Yaşanmakta olan sorunlara rasyonel ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmadığı takdirde, endüstrimizin ve eczacılarımızın karşılaştıkları sıkıntıların ve hastalarımızın ilaca erişimindeki problemlerin devam edeceğinden endişe duyuyoruz.".

Hastane Randevu