Diş Hastanesi'nde MHRS Dönemi

Şanlıurfa Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi’nde 182 MHRS ile Randevu Sistemi’ne geçildi. Peki nedir MHRS? Sağlık Bakanlığı Türkiye’de daha etkin ve verimli bir şekilde sağlık hizmetlerine ulaşılması amacı ile Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ni yürürlüğe koydu. Bu program kapsamındaki çalışmalar şu ana kadar büyük ölçüde gerçekleştirildi. Programın en önemli çalışmalarından biri de Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) olarak kabul ediliyor.

MHRS NEDİR?

urfadis.gov.tr uzantılı adreste yer alan bilgilere göre MHRS; vatandaşların Sağlık Bakanlığına bağlı 2 ve 3. basamak Hastaneler ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri için 182 MHRS Çağrı Merkezini arayarak canlı operatörlerden kendilerine istedikleri hastane ve hekimden randevu alabilecekleri bir uygulama olarak adlandırılıyor.

MHRS’NİN AMAÇLARI NELERDİR?

MHRS Sistemi ile hastanelerde daha iyi bir kaynak planlanması (iş gücü ve teçhizat kullanımının etkin ve verimli planlanması) yapılarak hasta memnuniyetinin artırılması, hastanelerde kuyrukların azaltılması, hastanelerde kaynak kullanımının ve dağıtımının ölçülmesi (iş gücü, makine ve teçhizat kullanımının etkin ve verimli uygulanması) suretiyle; sağlık hizmetleri sunumunun, verim ve kalitesinin artırılması amaçlanıyor.

MHRS VERİLERİYLE RANDEVU NASIL ALINIR?

Ev, iş, ankesör ve cep telefonlarından 182 numaralı Sağlık Bakanlığı MHRS Çağrı Merkezi aranır. 182 numaralı telefonu arayan vatandaş tarafından çağrıyı karşılayan asistana (canlı operatör) randevu talebinde bulunulan vatandaşın T.C. Kimlik Numarası verilir. Asistan vatandaş bilgilerini doğrular. Vatandaş Şanlıurfa veya Diyarbakır illerinden randevu talebinde bulunduğu hastane, poliklinik ve hekim bilgilerinden en azından hangi polikliniğe gideceğini asistana bildirdikten sonra, asistan uygun tarih ve saat dilimlerini vatandaşa iletir. Vatandaş seçimini yaparak randevusunu alır.

RANDEVU NASIL İPTAL EDİLİR?

Ev, iş, ankesör ve cep telefonlarından 182 numaralı Sağlık Bakanlığı MHRS Çağrı Merkezi aranır. Bu arama randevu zamanından önce yapılmalıdır.

182 numaralı telefonu arayan vatandaş tarafından çağrıyı karşılayan asistana randevu talebinde bulunulan vatandaşın T.C. Kimlik Numarası verilir. Asistan vatandaş bilgilerini doğrular. Vatandaş iptalini istediği randevusunun, tarih ve zamanını asistana iletir. Asistan tarafından ilgili randevu iptal edilir.

Randevuyu alan kişi ise en az 30 dakika önceden hastanedeki ilgili birime başvurması gerekir.

SİSTEMİN GETİRDİĞİ AVANTAJLAR

Yeni sistem ile doktorlar hastalarına daha fazla zaman ayırabilecek. Örneğin diş ve kanal dolgusu için gelen bir hasta tedavisi bitmeden taburcu edilmeyecek. Sistematik bir şekilde randevu alan hastalar hastanelerde uzun süre beklemek zorunda kalmayacak. Elindeki hastayı taburcu eden doktor bir sonraki hastasını tedaviye alacak. Uygulama ile genel itibariyle doktorların sabah mesaisinde 20 öğle sonrasında ise 10 hastaya bakabileceği tahmin ediliyor.

Sistemden haberdar olmayıp gelen bazı vatandaşların geri dönmek zorunda kaldığı görüldü. Sistem hakkında bilgi sahibi olmadıkları için mağdur olduklarını belirten vatandaşlar sistemin duyurulmadığından yakındı.