Süreyya Ciliv

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Turkcell Ailesi'ne Genel Müdür olarak 9 Ocak 2007 tarihinde katılmıştır. 2000-2007 yılları arasında ABD'de Microsoft Global Satış, Pazarlama ve Hizmet Grubu'nda çeşitli yöneticilik pozisyonlarını üstlenmiş, 1997-2000 yılları arasında Microsoft Türkiye'nin Ülke Genel Müdürü olarak görev yapmıştır.
Ciliv, 1997'ye kadar ABD Boston'da kurduğu Novasoft Systems Inc'in Genel Müdürlük ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüştür. Süreyya Ciliv MBA derecesini 1983 yılında Harvard Üniversitesi'nden almış, 1981'de Michigan Üniversitesi Endüstri ve Operasyon Mühendisliği ile Bilgisayar Mühendisliği bölümlerini şeref listesine girerek tamamlamıştır.

1958 yılında Zonguldak'ta doğdu. 1977'de 19 yaşında eğitimini sürdürmek için ABD'ye gitti. Universty Of Michigan'da, endüstri mühendisliği ile birlikte bilgisayar mühendisliği eğitimi aldı. 3.5 yılda, Universty of Michigan'dan iki diploma ile mezun oldu. 1981 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra, Harvard Business School'da iki yıl iş idaresi yüksek lisansı aldı. 4.5 sene Metagraphics'de çalıştı. Buradan ayrıldıktan 8 ay sonra, Metagraphics'in en büyük ortağı oldu. 1987 yılında ABD'li bir arkadaşı ile Novasoft'u kurdu.

Daha sonra IBM'in de ortak olduğu firma, Gartner Group tarafından 'en vizyonel şirket' seçildi. 1997 yılında Türkiye'ye dönerek Microsoft Türkiye'nin genel müdürlüğünü üstlendi. Bu görevi 3 yıl yürüttükten sonra şirketin ABD'deki merkezine transfer oldu. 2000 yılından sonra ABD'de Microsoft Global Satış, Pazarlama ve Hizmet Grubu'nda çeşitli yöneticilik pozisyonlarında bulundu. En son Microsoft Global Saha Hazırlık Stratejileri ve Sistemleri'nde Genel Müdür olarak görev yaptı. Evli ve iki çocuk babası. 9 Ocak 2007 tarihiden itibaren Turkcell Genel Müdürlüğü görevini yürütecek.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 5 yıl sonra herkesin cebinde cep bilgisayarı olacağını ve herkesin bilgiye buradan ulaşacağını söyledi.

Ciliv, "Turkcell'li Yaşam Seminerleri" kapsamında Selçuk Üniversitesi (SÜ) Yenilikçi Fikirler Topluluğu'nun Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlediği etkinliğe katıldı.

Seminerde, deneyimlerini üniversite öğrencileriyle paylaşan Ciliv, 27 yıllık iş hayatında neler öğrendiğini aktarmak ve bir ağabey olarak tavsiyelerde bulunmak için Konya'ya geldiğini belirtti.

Her bireyin büyük bir potansiyeli olduğunu ifade eden Ciliv, "Hayatta bazı zorluklar olabilir ama bu zorluklar sizi kesinlikle hedefinizden caydırmasın. Hedefinizi yüksek koyun ve sonra azimle o hedefe ulaşmak için çalışın" dedi.

Ciliv, öğrencilere dürüst, çalışkan, yenilikçi, öğrenmeye hevesli, araştırmacı olmaları ve teknolojiyi takip etmeleri tavsiyesinde bulunarak, fark yaratmak için bunların gerekli olduğunu vurguladı.

Fark yaratmada teknolojinin gündeme geldiğini anlatan Ciliv, internet sayesinde bugün burada okuyan öğrencilerin Harward Üniversitesinde okuyan öğrenciden bir farkının olmadığını belirtti.

ABD'DE SIKINTILI GÜNLER

Ciliv, çok büyük zorluklar yaşayarak, bu noktaya geldiğini, ancak yılmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"ABD'de burslu okurken maaşım 365 dolardı. Ve inanın 365 dolarla ABD'de zar zor yaşıyordum. Bazen ülkemizde döviz sıkıntısı olduğu dönemlerde maaşımızın 3 ay gelmediği oluyordu. ABD'de sokakta yürürken cebimdeki tüm paranın 25 cent olduğunu hatırlıyorum. Ve şu şekilde düşünüyordum; 'O 25 cent'i kaybetmeyim ve ABD'de beş parasız kaldım' durumuna düşmeyim.

Yılmadan hep doğru yönde çalışmaya gayret ettim. Microsoft'da genel müdürlük yaparken dünyadaki 120 ülkeden 400 bin iş ortağını yönetiyordum. Microsoft'da 10 sene çalıştım. Dünyada teknoloji konusunda bir numara olan şirkette çalışanların sizden bir gram fazlası yok, onlar kendilerine güveniyor. Türkiye'nin en büyük gücü genç nüfustur. Siz de kendinize güvenmelisiniz."

Gençlere sevdikleri işi yapmaları tavsiyesinde bulunan Ciliv, "O işin üzerinde yoğunlaşın, yapacağınız işi iyi araştırın ve o noktaya odaklanın. Takım ruhuyla çalışın, sevgi dolu olun, kalbinizi ve beyninizi kullanın. İnsanları sevin ve onlar için faydalı işler yapmaya çalışın, bu sizin motivasyonunuzu yükseltir" diye konuştu.

Cep telefonun Türkiye'ye gelişiyle ilgili anılarını aktaran Ciliv, Türkiye'nin dev holdinglerinin bu önemli yatırımın geleceğini göremediğini belirterek, 1993 yılında Türkiye'de satılan cep telefonu sayısının sıfır olduğunu ancak bu yıl Türkiye'de ki cep telefonu sayısının 65 milyon olduğunu söyledi.

YENİ DÜNYAYI ŞEKİLLENDİREN 3 GÜÇ

Ciliv, yeni dünyayı şekillendiren 3 güç olduğunu, bunların mobilite, internet ve yakınsama olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Artık taşıdığımız aletler artık bir telefon değil, bilgisayar. Nasıl ki şimdi herkeste cep telefonu var, bundan 5 yıl sonra da herkesin cebinde cep bilgisayarı olacak ve bilgiye buradan ulaşacak. Kablolu internete ulaşanların sayısı dünyada yılda yüzde 12 artıyor, fakat çok kısa bir süre içerisinde göreceksiniz internete ulaşmanın en pratik yolu her yerden her zaman mobil ortamda olacak. Bu anlamda 3G'nin Türkiye'ye gelmesi çok önemli."

Turkcell İlgili Bağlantılar