4 B'li Personel KPDS Dil Tazminatı Alabilir mi

Sanayi ve Ticaret bakanlığı bünyesinde mühendis unvanıyla çalışan 4 B'li personelim. KPDS puanımla dil tazminatı almam mümkün müdür?

Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 26.06.2009 tarih ve 5917 sayılı Kanunun 47 maddesi ile değişik 4 üncü maddesinin ( B) bendinde "Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan,
zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, (Değişik 26.06.2009-5917/47. madde)Bakanlar Kurulunca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde kurumun teklifi ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca vizelenen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.

Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin; mütercimlerin; tercümanların; Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin, dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatların, (...) kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde, tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuarı sanatçılarının; bu Kanuna tabi kamu idarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.

Sözleşmeli Personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler pozisyon unvan ve nitelikleri, sözleşme fesih halleri, pozisyonların iptali, istihdamına dair hususlar ile sözleşme esas ve usulleri Devlet Personel Başkanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir." hükmü yer almaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin ( B) bendi hükmü uyarınca sözleşmeli personel istihdam edilmektedir

Mezkur Maddenin ikinci fıkrası hükmü uyarınca 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Esasların 3 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasında "Sözleşme ile çalıştırılacak personele sözleşme ücreti dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz ve sözleşmelere bu yolda hüküm konulamaz." denilmektedir.

Kamu çalışanlarına dil tazminatı ödenmesine ilişkin düzenlemeler 570 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde düzenlenmiştir. Mezkur 2 inci madde de "Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personelden, (kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dahil), Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen dillerden yine bu iki kurum tarafından tespit olunan esas ve usuller çerçevesinde yapılan yabancı dil seviye tespiti sonunda her bir dil için (A) düzeyinde başarılı olanlara 1500, (B) düzeyinde başarılı olanlara 600, (C) düzeyinde başarılı olanlara 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere Maliye Bakanlığının teklifi ve Başbakan onayı ile belirlenecek miktarlarda aylık yabancı dil tazminatı ödenebilir.
Ödenecek yabancı dil tazminatı farklı diller için farklı miktarlarda belirlenebileceği gibi, personelin görev yeri, kadro unvanı ve sorumluluğuna, bildiği yabancı dil sayısına ve düzeyine göre de farklı miktarlarda belirlenebilir.
Bu madde uyarınca yapılan sınavlar beş yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılır, seviyeleri (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilir. Bu madde uyarınca yapılan sınavlara diğer mevzuatla yapılan atıflara ilişkin olarak da bu fıkra hükmü geçirlidir.
Yabancı dil tazminatına hak kazanmada ve ödemelerde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz."hükmü yer almaktadır. Anılan maddenin kapsamına 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi uyarınca sözleşmeli olarak istihdam edilen personel dahil değildir.
Yukarıda yer verilen mevzuat uyarınca 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendi uyarınca sözleşmeli uyarınca mühendis unvanı ile istihdam edilen personele 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin hükmü uyarınca dil tazminatı ödenmesi imkanı bulunmamaktadır.

4B Yorumlar

arkadaşlar dil tazminatı ücretleri ne kadar bilgisi olan var mı
11 Mayıs 2011 10:02ahmet ş

Arkadaşlar biz sözleşmeli öğretmenlerin dil tazminatı alma hakları var mı?Varsa bizde girip alalım ama bizim mal müdürlüğü yok dedi bizde onun için çalışmıyoruz burada resmen bir haksızlık var ama ulusal ajansa hizmet içi kursu için kpds 70 istiyorlar en az ee oraya başvurabiliyoruz ama niye dil tazminatı alamıyoruz ortada büyük bir yanlışlık var.
1 Nisan 2011 11:27POETİC

4/B liler kendi sendikasını kurmalı, çünkü şuandaki sendikaların hiçbirinin 4/B li gençlere bir hayrı yok, bitürlü kadro alamadılar.
31 Mart 2011 15:56orhantan

Boşuna sınava girmeyelim. Aynı zamanda noter tercumanıyım, söz.öğretmenim. Biz görevde nasıl yükseleceğiz? Anayasa da niteliklerimize göre bir işte çalışma hakkına sahibiz diyorum, anayasayı da değiştiriyorlar diyorlar. Geçen gün bir öğretmen sen akıcı ingilizce konuşabiliyor musun? dedi. Sözleşmeli atananların yetersiz dil bilgisinden dolayı atandığını düşünüyor. Diploma notu önemli değil. Yüksek lisans yapanlar bari kadro verseler. 4-5 yıl önce Edebiyat mezunlarına vermişlerdi.
24 Mart 2011 17:56reyhanocean

mütercimlerin bu tarihten itibaren kadrolu ataması olmayacak mı acaba? bi bakanlıga sözleşmeli mütercim olarak giren birisinin kadroya geçme ihtimali var mıdır? var ise hangi yollarla geçiş mümkündür?

cevap için şimdiden teşekkürler.

güzel kardeşim ben ingilizce öğretmeniyim aldığımız dil tazminatı çok komik rakamlarda bence hiç zahmete girme burdan da ilgililere seslenelim söz verdiler dil tazminat oranları artacak diye ama çok komik durumdayız.

4B Hakkında daha fazla bilgi için