Çocuklarda Obezite Hangi Hastalıklara Neden Olur

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Ünlütürk, "Çocuklarda Obezite Hangi Yaştan İtibaren Görülür" hakkında sorularımızı video sunum eşliğinde yanıtladı.

Çocuklarda Obezite Hangi Hastalıklara Neden Olur Video Röportaj

Çocuklarda Obezite Hangi Hastalıklara Neden Olur ?

Çocuklarda obezite genellikle vücuttaki yağ artışı kalori artışına bağlı olarak oluşan yağlanma biliyorsunuz kısaca.Tabii bu yağ artışına bağlı olarak hipertansiyon gibi hastalıklar yine kalori artışına bağlı olarak diyabet ve aynı zamanda kalp hastalıkları ileride risk oluşturabiliyor.Obeziteden sonra görebileceğimiz ciddi hastalıklar gelişebiliyor.Aynı zamanda kilo artışına bağlı olarak ortopedik sorunlarda meydana gelebiliyor.Çünkü vücut ağırlığımız arttıkça tabii eklemlere kemiklere olan baskı arttıkça ortopedik problemlerde görülebiliyor.Yine psikososyal problemlerde çocukta gelişebiliyor çünkü şişman bir çocuk okulda tabii kendi akranları etrafında alay edilebiliyor.Ya da aile ona baskı kurabiliyor kilo vermesi için baskı kurduğu için ne yapıyor çocuğumuz? psikolojik olarak sıkıntılar yaşayabiliyor.Bizimde yapmamız gereken bu tarz riskleri ortadan kaldırmak.Eğer böyle bir risk varsa çocuğu hem doğru beslenmeye yönlendirmek hemde psikolojik açıdan ona destek sağlamak çok önemli.Ailelerimizede bu yüzden son derece büyük bir görev düşmektedir.

Çocuğumuza baskı değil teşvik edici moral verici tarzda yaklaşıp onu doğru beslenmeye egzersizlere yönlendirmemiz son derece önemli.Biz şimdi obezite problemi yaşayan çocuklarımıza yapılabilecek ilk şey moral vermek destek olmak ve onu küçümsememek onu dışlamamak onu hor görmemek bu çok önemli psikolojik açıdan ve uygulayacağımız tedavinin olumlu sonuç vermesi açısından son derece önemli. Neden önemli çünkü diyet yapmamız çok önemli obezite hastalığında.Diyet ve beslenme şekli çok önemli bunu yaparken kendimizinde aile olarak bu tarz beslenmeyi çocuğa hem örnek olarak göstermemiz hemde teşvik etmemiz gerekiyor.

O yüzdende yağlı gıdalardan aşırı klaorili yiyeceklerden abur cuburdan fast foodlardan uzak hem bizim hem çocuğumuz için son derece önemli.2.si egzersiz.Egzersiz dediğimiz çocuğa her gün akşam öğünü aldıktan sonra en az başlangıç döneminde 15-20 dakikalık bir yürüyüş koşu ardından birkaç gün sonra yarım saat 45 dakika ve 1 saat şeklinde artırarak alışkanlık kazandırmak.Spora yönlendirmek sadece yürüyüş değil onu çeşitli sporlara tenis voleybol basketbol yüzme gibi sporlarada spor öğretmeni eşliğinde alıştırmak.Ve spor aktivitesini artırmak çok önemli.

Yine aynı şekilde televizyon bilgisayar gibi bu çağın en büyük problemlerinden biri olan uzun süreli bunlarla muhatap olmasından onu kurtarmamız gerekiyor.Yani günde 1 saatten fazla sürmeyecek şekilde bilgisayar veya televizyon başında durması bence en önemli etmenler.