Askerlik Yoklama Dönemi

Askerlik Yoklama Dönemi, Askerlik İlk Yoklama ve Askerlik Son Yoklama olmak üzere iki bölümde uygulanıyor. Askerlik İlk Yoklama 1 Nisan - 30 Nisan tarihleri arasında yapılır.

Askerlik İlk Yoklama

Her yıl askerlik çağına girenlerin nüfus kayıtlarındaki bilgileri içeren ilk yoklama kimlik çizelgeleri 1-30 Nisan tarihleri arasında, nüfusa kayıtlı olunan yerin köy veya mahalle muhtarlıkları ile askerlik şubelerinde askıya çıkarılmak suretiyle ilân edilir.(1111 Sayılı Askerlik Kanunu Madde-83 )

Askı süresi içinde, ilk yoklama kimlik çizelgelerini incelemeniz, isminiz yoksa veya kimlik bilgileriniz hatalı veya eksikse, gerekli düzeltmeleri yaptırmak üzere, 30 Haziran tarihine kadar nüfus idaresine başvurmanız gerekmektedir.

Çizelgedeki kimlik bilgilerinde hata veya eksik bilgi bulunmayanların ikâmet adreslerini listelere yazdırmaları yeterlidir.

Askerlik Son Yoklama

Askerlik Son Yoklama 1 Temmuz - 31 Ekim tarihleri arasında yapılır.
Bu yıl yoklaması yapılacaklar ile geçmiş yıllardan erteli olanlardan bu yıl son yoklamaya tabi olanların son yoklamaları 1 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında yapılacaktır. Bu yıldan itibaren son yoklama çağrı tebligatı yükümlülerin adreslerine gönderilmeyecek, 1111 Sayılı Askerlik Kanununun 5837 Sayılı Kanunla değiştirilen 25’inci maddesi gereğince TRT kanalı ile duyuru yapılacaktır. TRT aracılığı ile yapılan duyurular tebligat yerine geçecektir.

Bulunduğunuz yer askerlik şubesine müracaat ederek, yukarıdaki tarihler arasında yoklamanızı yaptırmanız gerekmektedir. Nüfusa kayıtlı olduğunuz il ve ilçe dışında ikâmet etmekte iseniz bölgesinde bulunduğunuz askerlik şubesine başvurunuz.

Son Yoklamanızı Yaptırmak Üzere Askerlik Şubesine Gelirken Aşağıdaki Belgeleri de Yanınızda Bulundurunuz.
  • Nüfus Hüviyet Cüzdanı, (T.C.Kimlik Numarası Bulunan)
  • 2 adet fotoğraf,
  • Diploma aslı ve fotokopisi,
  • Bonservis, sertifika veya kurs belgesi aslı ve fotokopisi,
  • Trafik sürücü belgesi ve fotokopisi,
  • Hastalık ve arızalarına ait rapor veya tedavi belgelerinin aslı ve fotokopisi,
  • Türk Silahlı Kuvvetlerine ait fabrika, atölye veya kurumlarda çalışıyor iseler buna ait belge,
  • Bölgenizde Verem Savaş Dispanseri varsa, verem taraması sonuç belgesi (varsa).
Son yoklama sırasında sağlık durumunuzun tam olarak tespit edilebilmesi için varsa önceki yıllarda geçirmiş olduğunuz hastalıklara ait tedavi belgeleri ile raporlarınızı yanınızda bulundurunuz ve muayene sırasında durumunuzu tabiplere mutlaka bildiriniz.

Öğrenci, hapis, yurtdışında işçi veya işveren olarak bulunuyor veya hastanede yatıyor iseniz, ilgili kuruluşlardan veya konsolosluklardan alacağınız bu durumunuzu belirten belgeleri 31 Ekim tarihinden önce askerlik şubesine gönderiniz veya gönderilmesini sağlayınız.

Son yoklamanızı süresi içinde yaptırmadığınız veya mazeretinize ait belgeleriniz askerlik şubesine ulaşmadığı takdirde yoklama kaçağı suçunu işlemiş olursunuz ve hakkınızda suç dosyası hazırlanarak ilgili makama gönderilir.

Er İşlemleri Linkler

Askerlik İlgili Linkler