Askerlik Muafiyet İşlemleri

Askerlik Muafiyet İşlemleri 1111 Sayılı Askerlik Kanunu'nun 2' nci maddesi 13' ncü fıkrası gereğince TC-KKTC çifte tâbiiyetli yükümlülerden KKTC'de askerlik yapanlar Türkiye' de tekrar askere alınmazlar. Ancak, Türkiye'de yapılan askerlik hizmeti KKTC'de sayılmamaktadır. Kanun hükmünde yer alan ?Askerlik Hizmeti? ifadesi;
Askerlik Kanunu ile Yedek Subay ve Yedek Askerî Memurlar Kanununa tâbi olarak yapılan muvazzaf askerlik hizmetini kapsamakta ve intihar dahil her nevi ölüm olayı hükmün uygulanması için yeterli sayılmaktadır. Önemli olan, ölüm olayının askerlik hizmetinden sayılan bir süre içinde gerçekleşmesidir.

Askerlik hizmetinden sayılmayan firar, izin veya hava değişimi tecavüzü vb. durumlar haricinde meydana gelen ölüm olaylarında, ölen yükümlünün kardeşi muafiyet hakkına sahiptir.

KKTC-TC ÇİFTE TABİYETLİ TÜRK VATANDAŞLARI

1111 Sayılı Askerlik Kanununun 2 nci maddesi 13 ncü fıkrası gereğince TC-KKTC çifte tâbiyetli yükümlülerden KKTC'de askerlik yapanlar Türkiye'de tekrar askere alınmazlar. Ancak, Türkiye'de yapılan askerlik hizmeti KKTC'de sayılmamaktadır.

Ek fıkra : 6/11/1981-2550-1 md. Türk vatandaşlarından, Kıbrıs Türk Federe Devletinde askerlik yaptıklarını tevsik edenler tekrar muvazzaf hizmete tabi tutulmazlar.

KARDEŞ MUAFİYET İŞLEMLERİ 

Kardeş muafiyeti işlemleri 1111 sayılı Kanunun 10’uncu maddesinin 9 numaralı bendinde belirtildiği üzere yapılmaktadır. Buna göre;

      Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken ölen, akıbeti meçhul kalan, hakkında gaiplik kararı alınan veya maluliyet aylığı bağlanmasını gerektirecek biçimde malul olanların, baba ve annesinin müşterek olarak talep ettiği veya baba ya da annesinden biri ölmüş ise sağ olanın talep ettiği kardeşlerinden biri istekli olmadıkça silah altına alınmamakta veya silah altında ise terhis edilmektedir.

      Baba ve annenin müştereken anlaşamadıkları veya her ikisinin de ölmüş olması durumunda; öncelikle silah altında olan kardeşi var ise istekli olması halinde terhis edilmekte, silah altında olan kardeşi yok ise veya silah altında olan kardeşi terhis olmak istemez ise askerlik hizmet sırası gelen ilk kardeş istekli olmadıkça silah altına alınmamaktadır.

      Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden yükümlülerin kendilerinden olma erkek çocukları ile aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı, istekli olmadıkça silah altına alınmamakta ve silah altındakiler istekleri halinde terhis edilmektedir.

      5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu kapsamında malul olanlar ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu hükümlerinin kapsamı dışında askerlik hizmeti sırasında her ne sebeple olursa olsun vefat eden şahısların anne ve babasının müştereken talep ettikleri yalnızca bir kardeşine muafiyet uygulanabilmektedir.

        Malûl olan yükümlülerin kardeşlerinin muafiyetten  yararlanabilmesi için, malûliyet işlemlerinin tamamlanarak Emekli Sandığınca maaş bağlanmış olması gerekmektedir. Bu nedenle, malûliyet işlemleri tamamlanmamış olanların kardeşlerine muafiyet işlemi uygulanmamaktadır.

        Muafiyet hakkından faydalanmak istediğini beyan eden, ancak daha sonra bu hakkından feragat ederek askere sevkini talep edenlerin sevkleri, o dönemde yürürlükte olan celp emri esaslarına göre yapılmaktadır. Sevkleri sırasına muafiyet hakkı olduğunu bilmesine rağmen bu haktan faydalanmak istemediğini beyan ederek askere sevk edilenler, askerlik şubelerinden askere sevk evrakını teslim almalarını müteakip muafiyet talep etseler dahi terhis edilmeyeceklerdir.

      Silah altına alınmadan önce yapılacak muafiyet işlemleri yükümlülerin askere sevkleri sırasında uygulanmaktadır. Bu kapsamda sevkleri sırasında bütün yükümlülerden askerlik hizmeti sırasında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden babası veya kardeşinin bulunup bulunmadığına dair yazılı ve imzalı beyanları ile  muafiyet hakkından faydalanmak isteyip istemediklerine dair dilekçeleri alınmaktadır. Muafiyet talebinde bulunacak olan yükümlüler askerlik şubelerine gelirken;

  • Nüfus kayıt örneği,
  • Ölüm veya malûliyete ilişkin kayıtlar,
  • Emekli sandığı maaş cüzdanı,
  • Varsa mahkeme kararı vb. belgeleri yanlarında getirmeleri gerekmektedir.           

      Kanun hükümleri, 1111 sayılı Askerlik Kanunu ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askerî Memurlar Kanunu hükümlerine (mecburi askerlik hizmetine) tabi olan yükümlüleri kapsamaktadır. Muvazzaf subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, polis, devlet memuru, geçici köy korucusu vb. kamu görevlileri bu Kanun hükümleri kapsamında değerlendirilmeyecektir.

Er İşlemleri Linkler

Askerlik İlgili Linkler