Bireysel Emeklik

Bireysel Emeklik Nedir : Bireysel Emeklilik Sistemi, aktif çalışma hayatınız boyunca yaptığınız tasarrufları uzun vadeli yatırıma dönüştüren özel emeklilik sistemidir. Emeklilik döneminizde yaşam standardınızı koruyacak bir gelir elde etmenizi sağlar. 18 yaşını dolduran ve medeni haklarını kullanabilen herkes, bu sisteme kayıt olabilir; sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir elde ederek emeklilik günlerinin keyfini sürebilir.

Neden Bireysel Emeklilik Sistemi

Hayatınızın ortalama 25-30 yılını yoğun tempoda çalışarak geçiriyorsunuz. Günlük koşuşturma içinde emeklilik için önünüzde daha uzun yıllar olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu yoğun tempo içinde zaman siz farketmeden hızla geçiyor ve emeklilik günleriniz gitgide yaklaşıyor. İşte Bireysel Emeklilik Sistemi tam olarak bu konuda size yardımcı oluyor. Bu sisteme kayıt olarak bugünden başlayarak geleceğinizi, emekliliğinizi kolayca planlayabilirsiniz. Böylece sosyal güvenlik sisteminin sunduğu emeklilik gelirinize ek bir gelir daha sağlayıp rahat bir emeklilik yaşamı sürebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi

Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İşliyor

Bireysel Emeklilik Sisteminde aktif çalışma döneminizdeki gelirinizin bir kısmını adınıza açılan bireysel emeklilik hesabına yatırıyorsunuz. Yatırdığınız bu katkı payları yatırım fonlarında değerlenip emeklilik döneminizde gelir elde etmenizi sağlıyor. Emeklilik döneminiz geldiğinde, “emeklilik gelir planı”nı tercih ederek birikiminizi aylık emekli maaşı olarak kullanabileceğiniz gibi, toplu ödeme olarak da geri alabilirsiniz. Ayrıca yapacağınız düzenli ödemeler haricinde isteğinize bağlı ara ödemeler de yapabilirsiniz. Ara ödemeleriniz de aynı şekilde seçtiğiniz emeklilik fonlarında yatırıma yönlendirilir.

Bireysel Emeklilik Sisteminde katkı payı ödemeye ara verebilir miyim

Bireysel Emeklilik Sisteminde dilerseniz katkı payı ödemeye ara verebilirsiniz. Ancak emekliliğe hak kazanabilmeniz için en az 10 yıllık süreye denk gelen katkı payı ödemesini yapmış olmanız gerekir. Ara verdiğiniz dönemde de katkı paylarınız seçtiğiniz emeklilik fonlarında değerlendirilmeye devam eder. Böylelikle ödemelerinize ara verseniz de herhangi bir hak kaybı yaşamazsınız.

Bireysel Emeklilik Sistemi Güvenli midir

Emeklilik şirketleri; Hazine Müsteşarlığı, bağımsız dış denetçiler ve şirket iç denetçileri tarafından denetlenerek gözetim altında tutulur. Denetim prensipleri çok net olarak belirlenmiş esaslara uygun olarak yapılır. Bireysel Emeklilik Sisteminin güvenli ve etkin biçimde işletilmesini, sizin hak ve menfaatlerinizi korumak amacıyla emeklilik şirketleri Hazine Müsteşarlığı tarafından günlük olarak denetlenir. Hazine Müsteşarlığı bu görevin yürütülmesi için Emeklilik Gözetim Merkezini görevlendirmiştir.

Bireysel Emekliliğe Devlet Katkısı Ne Kadar

Bireysel Emeklilik Sisteminin teşvik edilmesi amacıyla 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren devletin yapacağı ödemelerdir. Tüm bireysel emeklilik katılımcılarının hesaplarına devlet tarafından aylık olarak belirli bir oranda destek verilir. Bu oran, aylık ödediğiniz katkı payı tutarının %’i kadar olacaktır. Örneğin, aylık 100 TL katkı payı yatırmanız durumunda devlet, emeklilik hesabınıza 25 TL katkı payı yatıracaktır.

5 Senelik BES Hesabım Var 6 Aydır Zarardayım Çıksam mı

Devlet Katkısı Hangi Hesap'ta, Nasıl Değerlendirilecek

Devlet, bireysel emeklilik hesabına ödediğiniz katkı payı tutarının %’i kadar katkıda bulunur. Bu katkı, emeklilik şirketleri tarafından Emeklilik Gözetim Merkezi’ne (EGM) iletilir. EGM tarafından hesaplanan devlet katkısı, katılımcıların ilgili hesaplarına şirketler aracılığı ile aktarılır. Devlet katkısı, Müsteşarlıkça belirlenen yatırım araçlarında yatırıma yönlendirilir.

Bireysel Emeklilik : Aylık 100TL ile 65bin TL ye Nasıl Ulaşırım

Devlet Katkısında Bir Sınırlama Var mı

Devletin katılımcılar adına yatıracağı katkı payı miktarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25’ini geçemeyecektir. Örneğin; bugünkü asgari ücret baz alındığında (886,50 TL) devlet, katılımcının hesabına bir yılda toplam en fazla 2.659 TL ödeyecektir. Yıllık asgari ücretin her yılın ilk 6 ayı ve ikinci 6 ayında farklı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Az önce söylediğim brüt asgari ücret örneği, 2012 yılının ilk 6 ayında geçerli olan yıllık asgari ücrettir. Yani, devletin ödeyeceği maksimum tutar düzenli olarak artış gösterecektir.

Yeni Bireysel Emeklilik Sistemi

Devlet Katkı Payını Hakediş Süresi Nedir?

Devlet katkısına kademeli olarak hak kazanabilirsiniz. En az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin yüzde 15’ine, en az 6 yıl kalanlar yüzde 35’ine, en az 10 yıl kalanlar yüzde 60’ına, 10 yıl sistemde kalıp 56 yaşını dolduranlar ise devlet katkısının tamamına hak kazanır.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nden Kimler Yararlanabilir?

18 yaşını dolduran ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan kaynaklı medeni haklarını kullanabilen herkes bireysel emeklilik sistemine giriş yapabilir. Sisteme 120 ay boyunca prim ödeyen, yani 10 yıl sistemde kalıp 56 yaşını dolduranlar ise devlet katkısının tamamından faydalanarak bireysel emeklilik hakkı kazanır.