Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı

Özel Öğretim Kurumlarının sınıf mevcutları, okul öncesi eğitimde 20, ilkokulda ve ortaokullarda 30, fen ve sosyal bilimler liselerinde 26, mesleki ve teknik liselerde 24, diğer ortaöğretim kurumlarında ise 30'u geçmeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Değişikliğe göre, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim okulu ve özel eğitim okulu açılacak binaların, kullanım hakkının tamamının okula ait bahçe içerisinde ve müstakil olması gerekecek.

Bedensel engellilere ait öğretim programı uygulayan özel eğitim okulu açılacak binalarda, fizyoterapi salonunun, binanın giriş katının üst veya alt katı olması halinde binada bedensel engellilerin kullanımına uygun standartlarda asansör bulunması şartı aranacak.

Kurucuları ve bulundukları ilçe aynı olan her bir okul için gerekli şartları taşıması kaydıyla farklı binalarda da aynı adla ilkokul ve ortaokul açılabilecek. Açılmış olan ilkokul ve ortaokulların da aynı ilçe sınırları içerisinde her bir okul için gerekli şartları taşıması kaydıyla farklı binaları kullanmalarına izin verilecek.

Aynı kurucuya ait kurumlardan sadece okulların belirli bölümleri birlikte kullanılabilecek. Ancak aynı kurucu tarafından, farklı seviyelerde okulların aynı binada açılmak istenmesi durumunda, giriş-çıkış, oyun bahçesi, koridor, tuvalet ve lavabolar her okul için ayrı düzenlenecek. Milletlerarası okullar diğer okullarla aynı binada bulunmayacak.

Bir kurucuya ait aynı bina veya kampüste bulunan okul öncesi eğitim kurumuyla ilkokul ve ortaokul, ortaokul ile lise, birden fazla ortaöğretim okulu bir müdür tarafından yönetilebilecek. Yönetimleri birleştirilen okullarda her kurum veya kısım için ayrı ayrı müdür yardımcıları görevlendirilecek.

Özel ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarında okul aile birliği faaliyet gösteren okul aile birlikleri, okul öncesi eğitim kurumlarında ise velilerin veya okul yönetimlerinin istemesi halinde kurulacak.

Aynı kurucuya ait ve aynı bina veya kampüste bulunan okullar için tek okul aile birliği kurulabilecek. Okul aile birlikleri, kurum yönetimince izin verilmesi halinde okulun bölümlerinin kiraya verilmesi, işletilmesi, öğrenci servis hizmetleri ve benzeri görevleri de yürütecek.

Okullarda sınıf mevcutları okul öncesi eğitimde 20, ilkokulda ve ortaokullarda 30, fen ve sosyal bilimler liselerinde 26, mesleki ve teknik liselerde 24, diğer ortaöğretim kurumlarında ise 30'u geçmeyecek.

Akşam liselerinde ise ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu ve 18 yaşını bitirmiş veya okuma hakkını kullanarak örgün ortaöğretim kurumlarından ayrılmış olma hükümlerine yer verilecek.

Öğrenim ücretini yıllık belirleyen okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul, özel eğitim okulu, ortaöğretim okullarında ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde öğretim yılı başlamadan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde 10'u dışındaki kısmı; öğretim yılı başladıktan sonra ayrılanlara ise yıllık ücretin yüzde 10'u ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilecek.