Yurtdışı Borçlanması ile Emekli Olanlar Dikkat

Emeklilik için 1 gün dahi olsa yurtdışı çalışma veya ikamet sürelerinizden borçlanmış ve emekli olmuşsanız, yurtdışına çıkıp altı aydan çok kalırsanız, ülkeye döndüğünüzde üç ay içinde "Yoklama Belgesi"ni doldurup SGK'ya vermezseniz aylıklarınız SGK tarafından kesilir…

Yurtdışı borçlanması ile emeklilik

SGK uygulaması gereğince, yurtdışında TC vatandaşı olarak çalışanlar ile çalışmadan yurtdışında ikamet eden kadınlar, yurtdışında kalma ve çalışma sürelerini TC vatandaşı iken SGK'ya borçlanabiliyorlar. Borçlanma için yukarıdaki şartlardan başka şart olmamakla birlikte, borçlandıkları bu süreler ile emeklilik talepleri için 3 temel şart var.
Birincisi, yurtdışında çalışmamak, yurtdışında işsizlik parası almamak, yurtdışında ikamete dayalı sosyal yardım almamak. Bu üç şartı yerine getirenler SGK'ya başvurup kendilerine emekli aylığı bağlanmasını talep edebiliyorlar.

Yurtdışı emeklileri yurtdışında yaşayabilir

Yine, yurtdışı çalışma veya ikamet sürelerini SGK'ya ödeyip emekli olanlar, isterlerse yabancı ülkelerde ikamet edebilirler veya Türkiye'de ikamet edebilirler. Veyahutta diledikleri zaman yurtdışına da gidip dönebilirler.

SGK sizi pasaportlardan izliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nün protokolü gereğince, TC pasaportu ile yurtdışında gidip gelişlerde pasaport birimi her çıkan vatandaşı SGK'ya bildirdiği gibi Türkiye'ye giren her vatandaşı da SGK'ya anında bildiriyor. Şu andaki sisteme göre çifte vatandaş olan Türklerin yabancı ülke pasaportu ile yurda giriş ve çıkışları ise izlenemiyor.

Altı aydan çok yurtdışında kalırsanız

SGK'dan yurtdışı borçlanması ile emekli olan birisi yurtdışında çıkıp, altı aydan çok kalıp geri dönerse, yurda giriş tarihinden itibaren üç ay içinde, SGK'ya "3201 SAYILI KANUNAGÖRE AYLIK ALANLARA MAHSUS YOKLAMA BELGESİ" doldurup vermelidir. Bu formda, yurtdışında kaldığım sürede çalışmadım, işsizlik parası almadım, ikamete dayalı sosyal yardım almadım demeniz gerekiyor. Aksi halde bunlardan birisi yapılmış ise SGK size bağladığı emekli aylığını keseceği gibi ödediklerini de sizlerden geri ister.

Belgeyi aylık bağlayan SGM'ye vereceksiniz

Bahsettiğimiz bu belgenin, söz konusu altı aylık sürenin dolduğu tarihten sonraki üç aylık süre içinde Kurumun tarafınıza aylık bağlayan ünitesine verilmesi zorunludur. Altı aydan daha uzun süre yurtdışında bulundukları halde, bu belgeyi belirtilen süre içinde Kuruma vermediği Emniyet Genel Müdürlüğünden alınacak kayıtlardan tespit edilenlerin aylıkları, bildirim yapılmaksızın söz konusu belgelerin intikaline kadar ödenmez.

Belgedeki beyanınız doğru değilse

Belirtilen süre içinde belgeyi vermezseniz SGK emekli aylığınız keser, süresi geçtikten sonra belgeyi verdiğinizde veya belge vermemiş bile olsanız Kurum kendi yapacağı araştırma ile; Yurtdışında;
  • Çalışmadıkları, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almadıkları tespit edilenlerin aylıkları, durdurulduğu tarihten geçerli olmak üzere ödenir.
  • Çalıştıkları, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği aldıkları tespit edilenlerin aylıkları, çalışmaya ya da ödenek almaya başladıkları tarihte kesilir. Yersiz ödenmiş olan emekli aylıkları da faiziyle birlikte sizlerden istenir.

Yurtdışında çalışmış olanların yeniden emeklilik dilekçesi vermesi şarttır Yurtdışı borçlanması ile emekli olan ve sonra yurtdışına gidip, çalışan, işsizlik parası alan veya ikamete dayalı sosyal yardım alanlar bu durumlarını beyan ile verdiklerinde emekli aylıkları kesilir. Sonrasında aylığının kesilmesine sebep olan durum sona erdiğinde en başta yaptığı gibi yeniden emeklilik müracaatı yapması şarttır.

ALİ TEZEL - GAZETE HABERTÜRK