Yoklama ve Bakayalık İşlemleri

Yoklama ve Bakayalık İşlemleri Yedek Subay Aday Adaylarının Askerlik Kararı Nasıl Alınır? Yurt içinden dört yıl ve daha fazla süreli fakülte akademi, yüksekokul ve enstitüleri bitirenler ile yurt dışı yüksek öğrenim kurumlarını bitirip dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim gördüklerine dair YÖK Başkanlığınca denkliği onananların, iki ay içerisinde aşağıda yazılı belgelerle yerli veya ikametlerine en yakın askerlik şubesine müracaat ederek askerlik kararını aldırmaları gereklidir.
  1. Dilekçe, (As. Ş. Bşk.'na hitaben)
  2. Diploma veya mezuniyet (Çıkış) belgesi aslı ve üç adet fotokopisi,
  3. Nüfus cüzdan aslı ve iki adet fotokopisi,
  4. 8 Adet vesikalık fotoğraf

Yurt Dışından Askerlik kararını yurt dışından aldıracak olanların aşağıdaki belgelerle birlikte T.C. Elçilik veya Konsolosluklarına müracaat etmeleri gereklidir.

  1. Dilekçe,
  2. Diploma veya mezuniyet (Çıkış) belgesi aslı ve üç adet fotokopisi,
  3. Nüfus cüzdan aslı ve iki adet fotokopisi,
  4. 8 Adet vesikalık fotoğraf

Yoklama Kaçağı

Yedek subay olma hakkını veren en az dört yıl süreli fakülte, akademi ve yüksek okulları bitirenlerden, birlikte işleme tabî oldukları doğumların son yoklama bitim tarihi olan 31 Ekim tarihine kadar yurt içinde askerlik şubelerine veya yurt dışında T.C. Konsolosluklarına başvurarak sağlık muayenelerini yaptırmayanlar yoklama kaçağı suçunu işlemiş olurlar.

Bakaya

Grup numarası itibarıyla veya sevk tehiri süresi sona erdiğinden sevke tâbi olanlardan, kanunî bir mazereti olmaksızın çağrıldıkları celpte sevke katılmayanlara bakaya denir. Bu suçları işleyenlerin cezai muayedelerinin neler olduğu açıklanmıştır.

Yedek Subay İşlemleri İlgili Linkler

Askerlik İlgili Linkler