Uzmanlar 2012 YGS Sorularını Değerlendirdi

2012 YGS sorularını değerlendiren uzmanlar, genel olarak müfredata uygun, öğrencinin düşünme ve çıkarım yapma yeteneğinin sorgulandığını, zorlanmayacakları ve barajı geçme açısından sıkıntı yaşamayacakları bir sınav olduğunu belirtiyorlar. Sınava giren adayların büyük bölümünün bu sınavda başarılı olacağı söyleyen uzmanlar, soruların tümüne bakıldığında düzenli çalışan her öğrencinin yapacağı kolaylıkta olduğunu ifade ediyorlar.
Yaklaşık 1 milyon 837 bin aday YGS'de ter döktü. YGS, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), Türkiye'de tüm il ve bazı ilçeler ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa olmak üzere toplam 160 sınav merkezinde, 98 bin 693 sınav salonunda uygulandı.Üniversiteye geçişte ilk aşama olarak düzenlenen Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) çıkan soruları uzmanlar değerlendirdi.  Genel olarak YGS'de çıkan sorularda bir sürpriz olmadığını belirten uzmanlar, beklendiği gibi yoruma dayalı sorular çıktığını belirtiyorlar. Ve öğrencilere haziran ayında girecekleri Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) odaklanmalarını tavsiye ediyorlar.

Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Genç, YGS'nin temel bazda kolay bir sınav olacağını daha önce defalarca ifade ettiklerini ve bekledikleri gibi sınavın öğrencilere kolay geldiğini belirtti. Genç şöyle devam etti: "Genel anlamda YGS'nin, müfredata uygun, çalışan öğrencilerin çok rahat yapabileceği sorulardan oluştuğunu söyleyebiliriz. Tüm öğrencilerimize sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir gelecek diliyoruz. Hayatımız sınav diyoruz. İşte o sınavlardan birini daha geride bıraktık. Tüm öğrencilerimizin geriye bakmadan ve vakit kaybetmeden yaklaşık iki buçuk ay sonraki LYS'ye hazırlanması gerekiyor." 

YGS'yi bir kenara bırakın


Uğur Dershaneleri ÖSYS Koordinatörü Gülay Hasdemir ise şu yorumu yaptı: "YGS'de sürpriz soru çıkmamış olup düzenli planlı bir hazırlık yapmış öğrencilerin başarılı olabileceği seçici bir sınav oldu" dedi. Uğur Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Nazik Kösegil ise şunları söyledi: "2012 YGS beklenildiği gibi bilgi isteyen ve bilgiyi yorumlama becerisi isteyen sorulardan oluşmuştur. Üniversiteye giriş maratonunun ikinci aşaması olan LYS'lere 11 hafta kaldı. Tüm adayların YGS'de gösterdiği performansın muhakemesini bir kenara bırakıp hızlı bir şekilde LYS konularına odaklanması lazım. Unutmamak gerekir ki LYS'ler soru sayısı olarak fazla ve tüm konuları içerdiğinden adayların kalan süreyi verimli değerlendirerek hiçbir konuyu atlamadan hazırlanması şart. YGS sonucu beklentinin üzerinde ya da altında olsa da puan oluşumunda LYS'nin ağırlığının daha fazla olduğu göz önünde bulundurulduğunda telafi imkanı olduğu görülüyor." 

Uğur Dershaneleri bölüm başkanlarının yorumları ise şöyle:

Paragraf soruları uzun


Türkçe Bölüm Başkanı İbrahim Yıldırım: Her yıl sorulan sorulardan çok farklı sorularla karşılaşılmamıştır. Bizim de sınavlarımızda uyguladığımız gibi yorum ağırlıklı sorular çıktı. Tek fark yazım yanlışı sorusu ve anlatım bozukluğu sorusunun olmayışıdır. Paragraf sorularında bazı paragraflar uzun tutuldu. 114 sözcükten oluşan paragraf sorularıyla karşılaşıldı. Tüm soruların paragraflar üzerinde yoğunlaşması, soruların çözüm süresini uzatmıştır. Güzel olan yanlardan birisi müfredat dışı soru olmayışıdır. Dil bilgisini yoklayan sorular ölçücü nitelik taşıyor. Her seçenek bir bilgiyi yokladığından dil bilgisi donanımları tam olan adayların çözemeyeceği soru yok. Açık bir dil kullanılması sınavın amacına uygundur."

Kimya Bölüm Başkanı Bedrettin Boyacıgİl : Kimya müfredatının değişiminden sonra yapılan ilk YGS'deki kimya soruları, yeni müfredata tamamen uygun hazırlanmış. Soruların ünitelere göre dağılımı dengeli olup sınav tamamen beklenen sorulardan oluşuyor. Kimya olarak sınav çalışan öğrenciyi ödüllendirmiştir.

Tarih Bölüm Başkanı Ercan Türköz:
 Sınav sorularında 'Genel Tarih Bilgileri' ile 'T.C İnkılap Tarihi' ve 'Milli Güvenlik Bilgisi' konularını ölçen sorulara yer verildi. Terim bilgisi öne çıkarılmış ancak bazı sorularda bilginin yorumlanması da istendi. Sınavda aynı soru içerisinde birden çok konu hakkında bilgi ölçülmeye çalışılıyor, kısacası kazanım yelpazesi geniş tutuluyor. YGS'deki sorular bütün müfredatı kapsayacak şekilde."

Felsefe Bölüm Başkanı Gülay Ataç: Müfredattaki ünitelerden bilim felsefesi ve din felsefesinden soru bulunuyor. Soruların dili açık, ifadeler anlaşılır şekilde. Ancak önceki yıllardan farklı olarak filozofların görüşlerini felsefedeki ayrıntılı bazı kavramları bilmeyi ve doğrudan yanıtlamayı gerektiren sorular bulunuyor. Buna bağlı olarak önceki yıllara göre seçeneklerdeki ifadeler daha kısa ve kavramsal düzeyde.

Eski müfredat göz önüne alınmış


Fizik Bölüm Başkanı Mustafa Elmasdere:
 Uygulanan 1.basamak sınavlarına paralel, düzgün sorularla hazırlanmış bir sınav. Yeni müfredata uygun soruların yer alacağı bir sınav olmasından korkuyorduk fakat eski müfredattan sorumlu öğrencilerin bulunması da göz önüne alınmış. Eski ve yeni müfredatın ortak kısımlarının sorgulanmasına özen gösterilmiş. Her iki müfredattan gelen, düzenli çalışmış öğrencilerin başarılı olacakları bir sınav.

Biyoloji Bölüm Başkanı Mustafa Ceren:
 2012 YGS, tüm lise müfredatını tarayan bir sınav. Müfredat dışı soru bulunmuyor. Sınavın genel çerçevesi çalışan ve bilgi birikimi iyi olan öğrenciyi mutlu edecek tarzda. Özellikle dersine devam eden, geçmiş yıllardaki sınav sorularını çözen öğrencilerin zorlanmadan çözebileceği sınav. Sorularını özenle hazırlandığı, bütün kelimelerin üzerinde durulduğu gözden kaçmıyor.

Matematik Bölüm Başkanı Adil Kurt:
 Matematik geçen yıllarda olduğu gibi sayılar ve problemler üzerine kurulmuş sorulardan oluşuyor. Geometride ise bazı sorular yeni geometri müfredatına göre tasarlanmış ancak şu anki 12. sınıf öğrencilerinin de yorum yaparak çözebileceği sorulardan oluşuyor. Genelde müfredata uygun sorular.

Güçlü çeldiriciler v
ar

Coğrafya Bölüm Başkanı Davut Gürler:
 Lise müfredatının ortak alanını kapsayan ve tarayan sorulardan oluşuyor. Sınav soruları hem bilgi hem bilgiyi yorumlama gücü; şekil ve grafik yorumu isteyen seçici sorular. Güçlü çeldiriciler bulunuyor. Öğrencilerin ciddi bir hazırlık yapmış olmaları gerektiğini kanıtlayan bir sınav.