SSK'lı olarak çalışırken ayrıca kendime işyeri açabilir miyim

Kendime gerçek kişi işletmesi kurmak istiyorum ama vereceğim adres babamın işyeri ve kira kontratımda yok ofisde sadece 1 odayı kullanacağım iş faaliyetim ise web tasarımı olacak, yazınızda yoklama memurunun kira kontratını kontrol edeceğini belirtmiştiniz ne yapmam gerekecek.
Şu anda sgk lı olarak özel bir kuruluşta çalışıyorum. ek iş olarak gerçek kişi işletmesini kuracağımdan bu işi bırakmayı düşünmüyorum. sgk’mın iptal olması zorunlumu.

Yapacağım işlemler için fatura kesmek istiyorum, fatura çıkarmam için ne yapmam gerekiyor,

Son sorumda bana kuruluş işlemleri max. Maliyeti tahmini ne kadardır.

Sorularına sırasıyla cevap vereceğim.

1. Baban ile senin aranda bir kira kontratı yap. Çok değil 100 TL üzerinden yapsan dahi vergi dairesi burada pek itiraz etmez. Sen de her ay baban için 20 TL stopaj ödersin o kadar. Ya da kendi adına kayıtlı küçücük bir yer olsa bile yeter. Senin üzerine ev var ise evini de işyeri olarak gösterebilirsin. Yani baban ile senin aranda bir kira kontratı göstertmen gerekiyor. Kira kontratı yaparken imza bölümünde kefil bölümüne hiç imza attırmayın bir de depozito olarak şu kadar para verdim demeyin, vergi dairesine gidip kira için 5-10 TL damga vergisi ödemek yerine sizden 30-50 TL arası bir damga vergisi alırlar. Benim dediğim gibi yaparsanız 5–10 TL ile bu işi halledersiniz.

2. Şu an Ssk'lı olarak özel bir kuruluşta çalışırken kendinize ait bir işyeri açarsanız SGK'nızın iptal edilmesine gerek yok. Dikkat etmeniz gereken bir nokta var o da burada çalışırken sizin haberiniz olmadan SSK’nızı bir gün dahi ödemezler ise sizin bağkur kaydınız otomatik başlamış olacak. Bu yüzden ssk’nızın düzenli olarak tahakkuk ettirilip ettirilmediğine dikkat etmelisiniz. Farzı misal 2 Martta sizi ssk’dan çıkardılar ve 4 martta tekrar sizi işe soktular. Bir gün normalde sizin için çok önemli zira o bir gün ssk’nız yok diye devlet sizin bağkurlu olmanız gerektiğini düşünüyor ve sizin bu 4 marttan sonraki ssklı günlerinizin primlerini bagkur primlerinin yerine geçmesi için dilekçelerle boğuşacaksınız. Bunun için en iyisi ssknızı her ay düzenli olarak kontrol etmek.

3. Vergi dairesine kayıt olduktan sonra işyerinize gelip yoklama tutacaklar. Yoklama tuttuklarından birkaç gün sonra vergi dairesine gidip vergi levhanızı tasdik edebilirsiniz. Daha sonrasında ise vergi levhanızın bir fotokopisi ile isterseniz herhangi bir noterden isterseniz fatura basmaya müsaadeli bir matbaadan faturanızı bastırabilirsiniz.

4. Açıkçası kuruluş masraflarından kastınız vergi dairesindeki açılış işlemleriniz, noter masrafları, defter tasdiki ve muhtardan almanız gereken ikametgâhtan ibarettir. Bunun dışında herhangi bir masraf olmuyor. Bütün bunların size maliyeti 150-200 milyona mal olur.