İşyeri Olanlar BağKur'a Mecbur Değilsiniz

Vergi mükellefi veya şirket ortağı olanlar mecburi Bağ-Kur sigortalısıdır. Ancak, kendi işyerleri değil ama başka işyerlerinde SSK'lı işe girerlerse Bağ-Kur otomatik sona erer ve SSK devreye girer. Bu arada SSK'lı işe giren vergi mükellefleri isterlerse Bağ-Kur'a da prim ödeyip ilerde alacakları emekli aylıklarını arttırabilirler.
Şubat ayında Resmi Gazetede yayımlanan 6111 sayılı Kanun olmasaydı Bağ-Kur'a mecburdunuz ama 6111 sayılı Kanun ile değişik 55510 sayılı Kanun'un 53 üncü maddesi gereğince kendi işinizi yaparken, isterseniz başka bir işyerinde SSK'lı olabilirsiniz bu durumda Bağ-Kur otomatik sona erer ve SSK devreye girer siz de SSK şartlarıyla hem daha erken hem de daha yüksek emekli aylığı alırsınız.

SSK'lı işe girince Bağ-Kur biter;

5510 sayılı Kanun'un 6111 sayılı Kanun ile değişik 53 üncü maddesi gereğince, “Sigortalının 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statüleri ile (c) bendinde yer alan sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi (Emekli Sandığı) kapsamında, (a) (SSK) ve (b) (Bağ-Kur) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde ise aynı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi (SSK) kapsamında sigortalı sayılır…“ denilmektedir. Buna göre aynen yaptığınız işe (vergi mükellefiyetine) devam ederken bir başka işyerinde SSK'lı işe girerseniz Bağ-Kur sona erer, SSK geçerli sayılır. Hatta SSK'ya ayda 30 gün prim ödemeniz de gerekmez. Size tavsiyem ayda 5 gün günlük 181 lira kazanç ile 905 lira kazanç ile SSK'lı olursanız ilerde de en yüksek aylığı alırsınız.

İsterseniz aynı anda Bağ-Kur primi de ödeyebilirsiniz

Vergi mükellefi olduğunuz halde SSK'lı işe girince ayda 5 gün dahi SSK olsanız SSK geçerli Bağ-Kur geçersizdir ama biliyorsunuz SSK primi öderken, bir de maliyeye muhtasar beyanname ile gelir vergisi ödenir. Bağ-Kur priminde ise muhtasar gelir vergisi ödemesi yoktur. Bu sebeple ayda 5 gün günlük 181 liralık kazanç ile SSK'lı iken isterseniz Bağ-Kur'a da prim ödeyip ilerde çok daha yüksek emekli aylığına kavuşabilirsiniz.

Yine 53 üncü maddeye göre;

"Ancak, sigortalılık hallerinin çakışması nedeniyle Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi (SSK) kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlar, yazılı talepte bulunmak ve Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırına ilişkin hükümler saklı olmak kaydıyla, esas alınmayan sigortalılık statüsü kapsamında talep tarihinden itibaren prim ödeyebilirler. Bu şekilde ödenen primler; iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar yönünden, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) (Bağ-Kur) bendi kapsamında sigortalılık statüsünde, kısa vadeli sigorta kollarından sağlanan diğer yardımlar ile uzun vadeli sigorta kollarından sağlanan yardımlar yönünden ise Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) (SSK) bendi kapsamında sigortalılık statüsünde değerlendirilir" denildiğinden, ayda 5 gün SSK'ya tavandan (181 liradan) prim ödeyip, azami 4535 lira (25 günlük tavandan) aylık kazanç beyan edip Bağ-Kur'a da CANINIZ İSTERSE prim ödeyebilirsiniz. Bu durumda hem SSK'nın hem de Bağ-Kur'unu toplamda 30 gün üzerinden tavandan olacağından ilerde çok yüksek emekli aylığına sahip olabilirsiniz.