Emeklilerin Siyasi Partilerden Talepleri

Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Emekli Sen Nevşehir İl Temsilcisi Yavuz Soysaldı, yaklaşan genel seçimler öncesi siyasi partilerden isteklerini dile getirdi.
Yavuz Soysaldı, düzenlediği basın toplantısında, Milli Gelir dağılımından en düşük payı alan emeklilerin, yaşadığı olumsuz ekonomik şartlardan biraz olsun feraha erebilmeleri ve yaşanabilir bir hayat sürdürmeleri için siyasi partilerden bir takım talepleri olduğunu söyledi.

Emeklilerin sendikal hakları için, anayasa ve ilgili kanunlarda değişiklik yapılması gerektiğini anlatan Soysaldı, "Emekliler, ekonomik ve sosyal konseyde (esk) temsil edilmelidir. Emeklilerin, sendika ve dernekler vasıtasıyla yönetime katılmaları sağlanmalıdır. Emekliler için taban aylık uygulaması getirilmelidir. Emeklilerin gelir ve aylıklarının artırılması toplu sözleşme ile gerçekleştirilmelidir. Emekli aylık artışlarında refah payı hesaba katılmalıdır. Emekli ve dar gelirlilerin temel ihtiyaç maddelerinde ödedikleri dolaylı vergilerin (ÖTV, KDV) oranları düşürülmelidir.Emekli maaşları; hasta ve yaşlı emeklilere ikametgahlarında ödenmelidir. Emekli olacak memurların ikramiye hesaplanmasında, 30 yıllık üst sınır kaldırılmalıdır. Sosyal güvenlikle ilgili yasalarda; emeklilerle mutabakat sağlanarak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır" diye konuştu.

SSK, Bağ-Kur ve tarım işçisi emeklilerinden 2000 yılından önce emekli olanların, emekli intibak yasaları çıkartılmalı ve emekli aylıklarındaki uçurum düzeltilmesi gerektiğini belirten Soysaldı, "SSK ve bağ-kur emeklisi ile, emekli sandığı emeklisi arasındaki farkı kapatmak için, 2003 ve 2006 yıllarında verilmesi gereken zamlar verilmeli, s.s.k ve bağ-kur emeklilerinin mağduriyeti giderilmelidir. Sosyal güvenlik kurumu; bankalar ile protokol yaparak, banka promosyonlarından emeklileri de yararlandırmalıdır" diye konuştu.

Konut edindirme yardımı alamayan emeklilerin hesaplarında biriken paraları en kısa zamanda ödenmesi gerektiğini belirten Soysaldı, " Emekli sandığı, SSK, Bağ- Kur emeklilerinin devlet ve üniversite hastanelerinde ücret ödemeden, katkı payı vermeden muayene ve tedavi olmaları; ortez, protez gibi araç ve gereçleri ile etken madde içeren ilaçlarını ücret ödemeden almaları sağlanmalı, eşdeğer ilaç genelgesi de kaldırılmalıdır. Emekli ikramiyeleri peşinat kabul edilerek, çalışanların emekli olduklarında toki tarafından kira öder gibi ev sahibi olmaları sağlanmalıdır. Emekli sandığından, bağ-kur ve s.s.k'ya geçenlerin çalıştığı yıllara ait emekli ikramiyeleri verilmelidir. Emekliler için; emekli evi, emekli yurdu ve emekli tatil siteleri yaptırılmalıdır. Kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalı, sosyal güvenlik gelirleri artırılmalı ve sosyal güvenlik açığının suçlusu emekliler gösterilmemelidir" şeklinde konuştu.