ERP Çözümleri

Uluslararası araştırma şirketi Gartner'in verilerine göre 2005 yılında dünya genelinde ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) pazarının hacmi 16.7 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Dünyada 2004-2005 yılları arasında ERP pazarı %5.4 oranında büyümüştür.
Gartner verilerine göre global ERP pazarında 2005 yılı itibarı ile ilk 10 firma ve pazar payları;
  • 1.SAP
  • 28.21
  • 2.Oracle Corporation 9.99
  • 3.SAGE 7.29
  • 4.Microsoft (MBS) 3.68
  • 5.SSA Global (şimdi INFOR) 2.77
  • 6.IFS 2.21
  • 7.Infor (Agilisys) 2.13
  • 8.Kronos Incorporated 1.83
  • 9.Hyperion Solutions 1.64
  • 10.Lawson 1.25
Yerli ERP'ler genel olarak muhasebe yazılımı olarak ortaya çıkıp, zaman içinde ERP'ye evrimleşmişlerdir. Yabancı ERP'ler genel olarak üretim takip ve planlama (MRP) sistemleri olarak ortaya çıkıp zaman içinde ERP'leşmişlerdir. Aynı kapıya çıkar gibi görünsede bu ayrım yazılımların bünyelerinde önemli farklar yaratır. İkinci önemli sebep yerelleştirme (lokalizasyon). Yerli ERP'ler yerel mevzuata doğal olarak uygunken, yabancı ERP'ler bu sorunu yerelleştirme ile aşmaya çalışırlar ki çetin konulardan biridir. Bunların dışında bütçe farklılıkları, vs gibi nedenler de bu ayrımı keskinleştirmekte. Ancak son dönemde yerli ERP'lerin ülke sınırlarını aştıkları ve globalleştikleri gerçeğinin de altını çiziyor ve destekliyoruz.

SAP

Almanya menşeli firma ERP sektörünün en köklü firmasıdır. 1972 yılında kurulmuştur ve % 25 lik pazar payıyla ERP pazarının dünya lideri durumundadır. SAP, Türk pazarının da lideridir. Bu pazardaki payı % 36.3 ve kullanıcı sayısı 15.000. Yaklaşık 230 firma tarafından tercih edilmiş durumdadır. Türkiye'nin İlk 500 firmasında ERP olarak büyük oranda SAP tercih edilmiş durumdadır.

Oracle

Yaygın olarak veritabanı çözümleri ile tanınan ORACLE'ın “Oracle E-Business Suit” olarak tanımlanan ERP paketi de mevcuttur. Oracle, ERP pazarının dünya çapına ikincisi konumundayken, üçüncü konumda bulunan Peoplesoft (JD Edwards) firma ve yazılımını satın alarak, SAP a karşı ciddi bir atak yapmıştır.. Oracle ve Peoplesoft yazılımları birleştirme çalışmaları halen devam etmektedir. Türkiye' de yaklaşık 200 kurulumu bulunmaktadır.

Microsoft Dynamics

Yazılım devi Microsoft, şirket satınalma stratejisi ile son dönemde ERP pazarında yer almış ve dünya çapında yaklaşık %5 pazar payı elde etmiştir. Türkiye'de aktif olan paketler Microsoft Dynamics başlığı altında Axapta ve Navision'dır. Pazar olarak SMB (Small and Medium Size Business) Kobi pazarını hedeflemektedir. Türkiyede ki çözümleri çözüm ortağı yerli birçok firma uygulamaktadır.

ABAS

1980 yılında Almanya Karlsruhe'de kurulan ABAS, dünya üzerinde 2.100'ün üzerinde müşteri ve 45.000'den fazla kullanıcıya 28 lisanda ERP ve eBusiness çözümleri sunmaktadır. Eğitim, danışmanlık, uyarlama ve proje yönetimi hizmetleri ABAS'ın dünya üzerindeki 50 iş ortağı ve yaklaşık 580 kalifiye personeli tarafından verilmektedir. Abas Business Software çözümleri Linux, Unix ve Windows platformlarında çalışabilmektedir. Bugüne kadar yapılan kurulumların yaklaşık %80'inde Linux tercih edilmiştir.

Logo

Türk yazılım sektörünün lider firması Logo, kurulduğu 1984 yılından bu yana pazarda muhasebe paketi ile kazandığı yaygınlığı, ERP alanında ürettiği ürün Unity ile devam ettirmektedir. Yurt dışına da yazılım ihrac eden Logo, son dönemde java destekli “Unity on Demand” ürününü piyasaya sürmüştür. Önemli bir yazılım ihracatçısı olan Logo, halen 17 ülkede faaliyet göstermektedir.