2020 Kısa Çalışma Ödeneği 2 ay daha Uzatıldı. Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında

2020 Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması uzatıldı mı? Kısa çalışma ödeneği ile kaç para alırım? Kısa çalışma ödeneği ödemeleri nasıl alınır? Kısa çalışma ödeneği kimlere ne zaman ödenir?

Kaç kişi Kısa çalışma ödeneğinden yararlandı? Kısa çalışma ödeneği koşulları nedir? Kısa çalışma ödeneği geri ödenir mi? Kısa çalışma ödeneği için kaç gün gerekli?
2020 Kısa Çalışma Ödeneği


2020 Kısa Çalışma Ödeneği Uzatıldı. Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında - Youtube Video


Thanks for Subscribing youtube.com/c/WorldGuide

Bu video'da kısa çalışma ödeneği hakkında sıkça sorulan soruları cevaplıyor olacağım.

2020 Kısa Çalışma Ödeneği Uzatıldı

2020 Kısa Çalışma Ödeneği 2 Daha Uzatıldı

30 Ağustos 2020 Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Kısa Çalışma Ödeneği 2 ay daha uzatıldı, uygulama Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bundan önceki Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması 31 Ağustos 2020 tarihine kadar uzatılmıştı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk:

Zehra Zümrüt Selçuk - Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı
"Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında 26.03.2020 tarihinde başlatılan Kısa Çalışma Ödeneği mevcut faydalananlar için, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle 2 ay daha uzatılmıştır." dedi.

Kısa çalışma ödeneği ile kaç para alırım?

2020 yılı için Kısa Çalışma Ödeneği ile bir sigortalı 1.752 TL ile 4.381 TL arasında değişen tutarda kısa çalışma ödeneğine hak kazanış oluyor.

Yürürlükteki uygulama ile Kısa çalışma ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemiyor.

Örneğin işveren maaşınızın yarısını veriyor, yarısı için de kısa çalışma ödeneğine başvurdu ise, alacağınız tutar yukarıda belirtilen tutarın yarısı olacaktır. Yani en az 876 TL en fazla 2.190 TL kısa çalışma ödeneği alabilirsiniz. Kısa çalışma ödeneği süresince işveren ilgili ayın yarısı için SGK primlerini işçi için ödemeye devam eder.

Kaç kişi Kısa çalışma ödeneğinden yararlandı?


Bugüne kadar Kısa çalışma ödeneğine 6 milyon'dan fazla başvuru yapıldı. Aile ve Çalışma Bakanı, Zehra Zümrüt Selçuk 5 Mayıs 2020 tarihi itibariyle 2.5 milyon işçiye kısa çalışma ödeneği ödendiğini belirtti. Bakan Selçuk, Korona sürecinde istihdam kaybının önüne geçmek için tarihin en hızlı kısa çalışma ödeneğinin verildiğini belirtti.

Covid-19 pandemi sürecinde işten çıkarma yasaklandı. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan ve ücretsiz izne çıkarılan 300.000 işçi için devlet 1.177 TL nakdi ödeme yapıyor.

Kısa çalışma ödeneği ödemeleri nasıl alınır?


e-Devlet üzerinden banka tanımlaması yapmanız durumunda kısa çalışma ödeneği ödemeleri banka hesabınıza otomatik olarak aktarılır. Ayrıca PTT şubelerinden de üzerinde TC Kimlik numarası olan kimliğinizle ödemelerinizi alabilirsiniz.

Kısa çalışma ödeneği kimlere ne zaman ödenir?


Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.

Kısa çalışma ödeneği koşulları nedir?


Kısa çalışma ödeneği nedir
Kısa çalışma ödeneğini hak edebilmek için asgari 450 gün prim yatırılmış olması ve son 60 gün içinde kesintisiz olarak prim ödemesinin yapılmış olması gerekiyor. Kısa çalışma ödeneği başvurularında işverinin çalışanlarla ilgili beyanı esas alınır.

Kısa çalışma ödeneği geri ödenir mi?


İşverenin, hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle işçiye yapılan kısa çalışma ödeneklerini işçiden geri istemesi söz konusu değildir. Bu tutarların işçiden geri alınabileceğine ilişkin olarak İş Kanunu'nda bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle genel kanun olan Borçlar Kanunu'na bakmak gerekir.

Kısa çalışma ödeneği için kaç gün gerekli?


Kısa çalışma talebine istinaden işçilerden kısa çalışma başlama tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan, son 3 yılda 450 gün süreyle prim ödemiş olma şartını taşıyan her bir işçi kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanır.

Kısa çalışma ödeneğine nasıl başvurulur?


İşverenler; gerekli belgeleri bağlı bulundukları İŞKUR biriminin elektronik posta adresine göndermek suretiyle başvuru yapabilir. Elektronik posta adreslerine https://www.iskur.gov.tr/ isveren/kisa-calisma-odenegi/basvuru-icin-gerekli-belgeler-ve-il-iletisim-adresleri/ adresinden ulaşılabilmektedir.

Kısa çalışma ödeneği ayın kaçında ödenir?


Devlet tarafından doğrudan çalışana yapılan bu ödeme, aylık olarak her ayın 5'inde ödenir ve ödemeler PTTBank aracılığı ile yapılır. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma hakkı olan çalışanlara her ayın 5'inde ödemeler hesaplarına yatırılır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.

Kısa çalışma ödeneği işsizlik maaşından düşer mi?


Alınan kararla "KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İŞSİZLİK MAAŞINDAN KESİLMEYECEK"

"Yeni yapılan düzenleme ile kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği işsizlik ödeneği sürelerinden düşülmeyecek. Kısa çalışma ödeneği bittiğinde, işveren sizi işten çıkartırsa, işsizlik maaşından tam olarak yararlanabileceksiniz.

İşkur kısa çalışma ödeneği kaç ay ödenecek?


Son 3 yılda en az 600 gün olan prim gün sayısı, covid-19 dolayısıyla 30 Haziran 2020 tarihine kadar uygulanmak üzere 450'ye, son 120 gün hizmet akdi süresi de 60 güne çekildi. Covid-19 öncesi yürürlükteki uygulamaya göre, kısa çalışma ödeneği bir iş yerine en fazla 3 ay süreyle ödenebiliyordu.

Kısa çalışma ödeneği alan işçi yıllık izin kullanabilir mi?


Kısa çalışma uygulaması sırasında çalışanlar yıllık izinlerini kullanamazlar. Bununla birlikte yaptıkları iş gereği bayram gibi resmi tatillerde çalışmaları gerekirse ek ücret alırlar.

Kısmi çalışma ödeneği nedir?


Kısa çalışma ödeneği, her durumda işçinin ücretinden daha az olan bir ödemedir. İşin tam durduğu durumlarda, tamamlama ödemesi ücret olarak ödenemez. İşin kısmen durduğu durumlarda kısmi çalışmanın karşılığı ücret olarak ödenir.

Kısa çalışma kıdemden sayılır mı?


Kural olarak iş sözleşmesinin askıya alınması halinde işçinin kıdemi de işlemez. Böylece kısa çalışmadan Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu kapsamındaki işçilerin de yararlanmasının önü açılmıştır. 4857 sayılı Kanunun 55'inci maddesi “Yıllık İzin Bakımından Çalışılmış Gibi Sayılan Haller” başlığını taşımaktadır.

Kısa çalışma ödeneğinde ücretsiz izin olur mu?


Mevcut yasal düzenlemeye göre, işveren kısa çalışma ödeneği için başvurmayıp, işçisini ücretsiz izne çıkarabilir. İşçisinin onayını alması da gerekmez.

Çalışan emekli kısa çalışma ödeneği alabilir mi?


Emekli olup bir işyerinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan işçi, kendisinden işsizlik sigortası primi kesilmediğinden kısa çalışma ödeneğinden yararlanamaz.