2012 LYS'de hatalı soru var mı

Hafta sonu yaşanan LYS maratonunun ardından uzmanlar sınavları ve soruları değerlendirdi! İşte o açıklamalar. Coğrafyada 3 soru çok çeldirici cevaplar içeriyor.

Coğrafya soruları 9,10,11 ve 12. sınıf müfredatına uygun olarak hazırlanmıştır. 2011 LYS-4 Coğrafya sınavına göre daha kısa sorulardan oluştuğu görülmüştür, uzun paragraflardan oluşan sorulara yer verilmemiştir. YGS formatında üç soru sorulmuştur. Temel kavram ve ilkeleri iyi kavrayan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği sorulardır.
 Ancak yayınlanan kitapçığa göre harita yorumuna yönelik olan 1.sorunun öğrencilerin konuya ayrıntılarıyla birlikte hakim olmasını gerektirdiğinden, öğrenciyi zorlayabilecek nitelikte olduğu düşünülmektedir. Ayrıca kalkınma ile ilgili 6.soru, ulaşımla ilgili olan 9. ve tahıl üretimi ile ilgili olan 16. soruların seçeneklerinin kuvvetli çeldirici özellik taşımaları öğrencileri birden fazla yanıta yönlendirebileceğinden eleyici nitelikte olduğu görülmektedir. 

Tarih testi bilgi birikimi ve kültürel alt yapı gerektiriyor
Daha önce uygulanan 2010 / 2011 LYS-4 sınavlarında "Tarih Testlerinde" İslamiyet Öncesi Türk Tarihi, Türk-İslam Tarihi, Osmanlı Tarihi ve Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi konularından toplam 44 soru sorulmuştu. Bu sene soruları incelediğimizde bazı farklı noktalar öne çıkmaktadır.1.soruda vurgulanan kavram bilgisi 9. sınıf Tarih Bilimi ünitesinden sorulmuştur ki bu daha önceki yıllarda LYS -4 kapsamında soru sorulan bir ünite değildir. Ayrıca 25,26,27 ve 28. sorular TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersini de kapsamasına rağmen bu sene ilk kez soru gelen Tarih-11 müfredatı doğrultusunda sorulmuştur. Genel olarak sorular değerlendirildiğinde müfredata aykırı ya da cevabı tartışmalı soru gözlenmemiştir. Ancak bilgi ağırlıklı, öğrenciyi zorlayan bilgi birikimi ve kültürel alt yapı gerektiren sorular olduğu saptanmıştır. Önceki yıllara göre soru tipleri değerlendirildiğinde paragraf sorularının sorulmadığı, okuyan, çalışan öğrenciyi ayırt eden sorular olduğu görülmüştür.

Çok okuyan felsefede kazanır
Felsefe grubu soruları,geçen yıla göre daha kolay olduğunu söyleyebileceğimiz nitelikte sorulardır. Sorular müfredat programına uygundur. Psikoloji sorularının temel kavramları sorgulayan açık ve net sorular olduğu görülmüştür. Geçmiş sınavlarda da soru gelen Algıda Seçicilik, Telkin, Psikodinamik Yaklaşım, Savunma mekanizmaları başlıklarından sorular yer almıştır.
Sosyoloji sorularında ise geçen yıl olduğu gibi güncel kavramları da içeren (küreselleşme ve göç gibi ) uzun paragraf soruları yer almıştır. Bu nedenle bilgisini kullanarak, paragrafı doğru yorumlayabilen, okuma alışkanlığı olan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği sorular olduğu gözlemlenmiştir. Sorular Kültür, Olumlu Sapma Davranışı,Değişme ve Sosyalleşme kavramlarına ilişkindir. Ayrıca Ekonomi ve Siyaset ünitelerinden Kapitalizm ve Meşrutiyet kavramları da sorulmuştur. 

Mantık sorularının tamamı bilgi sorusudur. Temel bilgilere sahip öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği sorulardır. Bu sorular içinde sadece bir soru (çok anlamlılık) öğrencinin hem bilgi hem de yorum gücüyle yapabileceği niteliktedir. 

Sonuç olarak felsefe grubu soruları bilgi sahibi, analiz gücü yüksek, çok okuyan öğrencilerin rahatlıkla ve hızlıca cevaplayacağı sorulardan oluşmuştur.

KÜLTÜR DERSANELERİ LYS – 4 DEĞERLENDİRMESİ

LYS maratonu Sosyal Bilimler Sınavı ile devam ediyor. Sosyal Bilimler Sınavı üniversiteye girişte TS puan türü için en belirleyici iki sınavdan birisi. 385.659 aday LYS-4'e katılmak için başvuruda bulunmuştu. Sosyal Bilimler Sınavına katılanların ağırlıklı olarak TS puan türüyle öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek adaylar olması bekleniyor.

LYS-4'de adaylara Tarih, Coğrafya ve Felsefe grubu testlerinden oluşan 90 soruluk bir sınav uygulandı. Bu testler üniversiteye geçiş sisteminde sadece TS-1 ve TS-2 puan türlerini etkiliyor. Dil ve Edebiyat Bilimlerine, Medya ve İletişim Bilimlerine, Tarih, Sanat Tarihi ve Coğrafya gibi sosyal bilimlere girişte TS puanları kullanılıyor. Bu bilim dallarına yönelecek adaylar 23 Haziran Cumartesi günü yapılacak Edebiyat-Coğrafya sınavını da heyecanla beklemeye başladılar. 

LYS-4 Sorularını Kültür Dershanelerinin Tarih Bölüm Başkanı Mustafa Nar, Coğrafya Bölüm Başkanı Metin Taşkın ve Felsefe Bölüm Başkanı Mehmet Kaya ile sizler için yorumladık. 

LYS'DE İLK KEZ İNKILAP TARİHİ SORULARI YÖNELTİLDİ!

Kültür Dershaneleri Tarih Bölüm Başkanı Mustafa Nar, LYS-4'te Tarih Bilimine Giriş ve Avrupa Tarihinden ilk kez bu yıl sınavda soru yöneltildiğini, İnkılap Tarihi ile ilgili soruların yer almasının da sınavın en büyük sürprizi olduğunu belirtti.

İslam Öncesi Türk Tarihi ile ilgili soru sayısının azaltılmasının dikkat çekici olduğunu belirten Nar, Türk-İslam Tarihi ve Osmanlı Tarihi sorularının klasik standartlarda geldiğini belirtti. Osmanlı Tarihi sorularının İnkılap Tarihi soruları ile birlikte ele alındığını belirten Nar, soru tarzı açısından ciddi bir değişmenin olmadığını, ama 2010 ve 2011 yılında uygulanan sınavdaki soru ve konu dağılımından farklı bir tablo ile karşı karşıya kaldırklarını sözlerine ekledi.

Konuları artık YGS ve LYS diye ayırmanın Tarih dersi açısından öneminin kalmadığını belirten Nar, MEB müfredatında da benzer bir dönüşüm yaşandığını vurguladı. Tarihin içeriğinin LYS'de biraz daha genişlemiş olduğunu ilave etti.

Sınavda hatalı veya tartışmaya açık bir sorunun yer almadığını belirten Nar, adayların genel bilgi birikimi ile çözebilecekleri düzeyde bir sınav yaşandığını sözlerine ekledi. 

BİLGİ SORULARI COĞRAFYAYA DAMGASINI VURDU!
Kültür Dershaneleri Coğrafya Bölüm Başkanı Metin Taşkın LYS-4'ün Coğrafya testindeki 16 sorunun 9 tanesinin YGS, 7 tanesinin de LYS müfredatından çıktığını söyledi. Sınavda okuduğunu anlamaya yönelik soruların çokça yer aldığını hatırlatan Taşkın ÖSYM'nin nitelikli bir sınav hazırladığını, sınavda zor sorunun olmadığını ama soruların doğrudan bilgiyi sorguladığı ve bilgiye gereksinim duyduğu için öğrencinin yorum yapabilme yeteneğini sorgulamadığını söyledi. 

Taşkın, soruların ağırlıklı olarak Genel Coğrafya konularından çıktığını, Türkiye Coğrafyasından sadece 3 sorunun sınavda yer aldığını sözlerine ekledi. 

2010 ve 2011 de paragraf üzerinden sonuca gidici sorular yer almışken bu yıl bu soru tipine ÖSYM'nin yer vermemesini sınavın en büyük sürprizi olarak niteleyen Taşkın, tüm soruların genel bir seçicilik düzeyinde olduğunu, bilgi temeli sağlam olan adayların başarılı olabileceklerini ifade etti. 
Basın nüshasındaki 6. sorunun bilgi ve sorguladığı özellik bakımından tartışmaya açık bir soru olduğunu, maden kaynaklarının da bir ülkenin kalkınması için gerekli olan unsurlardan biri olabileceğini sözlerine ekledi. 

FELSEFEDE SÜRPRİZ YOK!
Kültür Dershaneleri Felsefe Bölüm Başkanı Mehmet Kaya LYS-4'ün Felsefe testindeki tüm soruların hem müfredat, hem de yöntem bakımından önceki yılların standartlarına uygun olduğunu, adayların Felsefe Grubu soruları açısından kayda değer bir sürprizle karşılaşmadıklarını belirtti. 
Sınavda eksik, hatalı veya tartışmaya açık bir sorunun yer almadığını söyleyen Kaya, zorluk kolaylık derecesi bakımından da benzer bir sınavla karşılaştıklarını sözlerine ekledi. Adayların temel bilgi ve test deneyimi ile rahatlıkla cevaplandırabilecekleri sorulardan oluşan bir felsefe grubu sınavı yaşandığını söyleyerek değerlendirmesini tamamladı.

ADAYLAR 
LYS-4'ün rehberlik açısından değerlendirmesini yapan Kültür Dershaneleri Rehberlik Bölüm Başkanı Salim Ünsal, geçtiğimiz yıl Tarih testinin Türkiye ortalamasının 44 soruda 16,52, Coğrafya testinin 16 soruda 6,33, Felsefe Grubu Testlerinin ise 30 soruda 9,73 olduğunu söyledi. Bu yıl da benzer bir tablo ile karşılaşacaklarını, ortalamaların önemli ölçüde değişmeyeceğini çünkü son yıllarda LYS-4'e katılan adayların bilgi birikimlerinde genel bir paralellik olduğunu vurguladı.