Şirket Ortakları da SSK'lı Olabilecek!

Sosyal güvenlik reformundan sonra en kapsamlı düzenlemeyi içeren paket şu an TBMM'de. Paketle ilgili 'Çalışma hayatında büyük değişim' başlıklı bir yazı dizisi yayınladık. Fakat yine yeri geldikçe pakette dikkat çeken düzenlemeleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.
Söz konusu istihdam ve sosyal güvenlik paketinde göze çarpan düzenlemelerden birisi de çifte sigortalılık haliyle ilgili. Kavramı ilk defa duyanlar için hemen açıklayalım. Örneğin bir kişi aynı anda hem SSK (4/a) hem de Bağ-Kur (4/b) kapsamında sigortalı olmuşsa, bu durumda çifte sigortalılıktan veya hizmet çakışmasından bahsediyoruz.

Bugüne kadarki ve halen devam eden uygulamada, aynı zamanda hem SSK hem de Bağ-Kur sigortalısı olanlar için, önce başlayan sigortalılık esas alınıyor. Diyelim ki bir limitet şirket ortağı oldunuz ve Bağ-Kur kaydınız başladı. Bundan sonra da bir işyerinde SSK'lı olarak çalışmaya başladınız. İşte bu durumda Bağ-Kur kaydınız önce başladığı için sonraki SSK'lı hizmetleriniz geçersiz sayılıyor.

Meclis'teki torba kanunun yasalaşmasıyla birlikte, bahsettiğimiz uygulama sona eriyor. Bundan sonra SSK ve Bağ-Kur çakışması halinde önce başlayan değil SSK'lı çalışma esas alınacak. Aynı örnek için söyleyecek olursak; limitet şirket ortağı olup Bağ-Kur sigortalısı olduktan sonra bir işyerinde SSK'lı çalışmaya başlarsanız Bağ-Kur sigortanız kesilecek ve SSK'lı çalışmalarınız geçerli olacak.

Birçok mağduriyet önlenmiş olacak

Yukarıda bahsi geçen düzenleme, kimilerine çok detay ve önemsiz olarak görülebilir. Fakat uygulamada binlerce kişiyi tereddüde düşüren ve yer yer mağduriyetlere sebep olan bir hüküm düzeltilmiş oluyor. Örneğin şirket ortağı ve dolayısıyla Bağ-Kur'lu olduğu halde, SSK'lı olarak emekli olmak veya çalışmak isteyen on binlerce kişi bulunuyor. Bu kişiler şu an ortaklıktan çıkmadan SSK'lı olamazlarken, bundan sonra hem şirket ortağı olup hem de SSK'dan emekli olabilecekler.

Öte yandan ülkemizde, gerçek faaliyeti olmadığı halde kağıt üstünde devam eden çok sayıda şirket bulunuyor. Bu kağıt üstündeki şirketlerin ortakları da düzenleme sonrasında SSK'lı olarak çalışabilecekler.

Engelli annesine erken emeklilik var

Soru: Sadettin Bey, 12.6.2006 doğumlu down sendromlu bir oğlum var. Kasım 1995 yılından beri özel okullarda çalışmaktayım. Oğlumun engelli olmasından dolayı dört yılda bir yıl erken emekliliğin olduğunu duydum. Bunun için bir yere bildirim yapmalı mıyım? Evetse nereye ve nasıl? Erken emeklilik erken maaş alma mı, yoksa prim yatırmanın erken son bulması mı? H. Şentürk

Cevap: Değerli okurum, sosyal güvenlik reformuyla birlikte bakıma muhtaç malul çocuğu bulunan annelere erken emeklilik hakkı tanındı. Buna göre özürlü annelerine, 1 Ekim 2008 sonrasındaki çalıştıkları her yıl için 90 gün (1/4) ilave prim günü eklenecek ve eklenen süreler de emeklilik yaşlarından indirilecek. Bunun için SGK'ya dilekçe ile başvurmanız ve belirtilen hastaneden çocuğunuz için sağlık kurulu raporu almanız gerekir. Bu raporu SGK'ya verdikten sonra emeklilik hesabınız ona göre yapılacaktır. Erken emeklilikten kasıt hem prim gününüzün artması hem de erken maaşa bağlanma anlamına geliyor. Örneğin 1 Ekim 2008 sonrası 8 yıl çalıştığınızı varsayarsak, 2 yıl da ilave prim kazanacaksınız ve emeklilik yaşınızdan da 2 yıl düşülecek. Böylece emekli aylığınız 2 yıl erken bağlanmış olacak.

Kaynak:Gün Gazetesi - (Sadettin Orhan - 08.12.2010)