Şemdinli Hakkari

Şemdinli, Hakkari ilçesi sınırları içerisinde Hakkari'nin 3 ilçesinden birisi olup aynı zamanda Şemdinli ilçesi'nin yönetim merkezidir. Şemdinli ilçesinin nüfusu son yapılan nüfus sayımlarına göre 52,000'dir.

Şemdinli Hakkari Haritası, İletişim, Yol Tarifi ve Adresi Nerede

Şemdinli Hakkari Haritadaki Konumu
Yüksekova'dan 2110 metre yükseklikteki Haruna Geçiti ile ayrılan ilçe, Zap Suyu'nun bir kolu olan Şemdinli Deresi ve kolları tarafından sulanan bir alandan oluşur. İran ve Kuzey Irak ile sınırdaş olan ilçe, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla dikkat çekmektedir.

Şemdinli Geçmiş

Asurice (Doğu Aramicesi) Şamizdin adına tarihi kaynaklarda 9. yüzyıldan itibaren rastlanmaktadır. Aynı adın Kürtçe Şemzînanın Türkiye Türkçesi biçimi olan Şemdinan, Cumhuriyet dönemine kadar kullanılmıştır. "Şemdinli" adı 1932'de Bakanlar Kurulu kararıyla benimsenmiş Musul'da Nakşibendi tarikini ihya eden Mevlana Halid-i Bağdadi'in müridi olan Seyyit Taha 19. yüzyıl başında Şemdinan bölgesindeki Nehri köyüne gelerek önemli bir medrese kurmuş, aşiretleri barıştırmış ve Osmanlı tabiiyeti altında Urmiye'den Van'a kadar uzanan alanda etkisi hissedilen bir egemenlik tesis etmiştir. 1854-58 Rus Harbinde Hakkari aşiretlerini Osmanlı Devleti lehine seferber etmekte önemli bir rol oynayan Seyyit Taha halen Hakkari ve Irak arasında büyük saygı ile anılır.

Seyyid Ubeydullah'ın oğlu olan Seyyit Abdülkadir, babasıyla birlikte bir süre Taif’te sürgünde yaşadıktan sonra da İstanbul’a gelmiş, Ayan Meclisi (Senato) üyeliğine seçilmiş, 1919'da Hürriyet ve İtilaf Fırkası’nın kurucuları arasında yer almış ve 1. Damat Ferit Paşa Hükümetine Şura-yı Devlet Reisi (Danıştay Başkanı) olarak girmiştir. Seyyid Abdülkadir 1925'te Şeyh Said İsyanı'nın çıkması üzerine Diyarbakır İstiklal Mahkemesi tarafından ölüme mahkûm edilerek idam edilmiştir.

I. Dünya Savaşı'nda Şemdinli dört kez Rus işgaline uğramıştır. İlk işgal 5 Kasım 1914'ten Aralık 1914'e, ikinci işgal 13 Mayıs 1915'tan itibaren kısa bir süre, üçüncü işgal 1915 sonbaharından 31 Temmuz 1916'e, dördüncü işgal 10 Ağustos 1916'dan 24 Kasım 1917'ye kadar sürmüştür. Savaşı izleyen dönemde Şikak aşireti reisi İsmail Ağa (Simko) 20.nci Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir Paşa ile işbirliği yaparak Hakkari'den İran'ın Urmiye bölgesine çekilen Nasturilerin bölgeye dönmelerine engel olmuştur.

Şemdinli Önemli Yerler

Taş Köprü, Şemdinli ilçe merkezine 12 kilometre ve Bağlar Nehri köyüne 4 kilometre mesafede bulunan köprünün yüksekliği 11 metre, uzunluğu ise 21 metredir.

Kelat Sarayı, Şemdinli ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta ve Bağlar köyünün güney batısında dere kenarında bulunmaktadır.

Kayme Sarayı, Bağlar köyünün kuzeyinde bulunmaktadır.

Şemdinli Hakkari Resim

hakkari_il_siniri_haritasi

hakkari_il_siniri_haritasi
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Şemdinli Hakkari Resim Galerisi

hakkari il siniri haritasi

hakkari il siniri haritasi
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

hakkari haritasi turkiye

hakkari haritasi turkiye
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

hakkari haritasi

hakkari haritasi
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin