SGK Vatandaştan İstenen Gereksiz Tahlilleri Takibe Aldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) özel hastanelerdeki abartılı faturaları önlemek ve hastanelerin kendilerini daha iyi planlaması için 'Medula' sisteminde anlık takibe geçti. Önceki günden itibaren özel hastanelerin yaptıkları tüm işlemleri ayrıntılı bir şekilde sistemlerinde görmeye başladı. Hastaneler 'kaç hasta baktığı, hangi tahlilleri istediği, ne kadar MR, tomografi talep ettiği' gibi tüm işlemleri anlık takip ediyor ve diğer özel hastanelerde yapılan işlemlerle kıyaslıyor.
Böylece hastaların sezaryen doğuma yönlendirilmesi ve tahlil test isteme oranlarındaki abartılar tespit edilebilecek. Bu işlemlerde öncelikle hastanenin kendisini düzeltmesi istenecek. Daha sonra SGK devreye girecek. Sistem vatandaş üzerinden gereksiz işlem yapılmasını ve vatandaşın ekstra para vermesini engelleyecek. SGK Türkiye'deki 500 civarındaki özel hastaneye yıllık 5,3 milyar lira para ödüyor.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, uygulamanın, SGK'nın özel hastanelere yaptıkları tüm işlemlere ulaşma fırsatı verdiğini aktarıyor. "Artık her hastane yapmış olduğu tüm işlemleri geçmişe dönük en ince ayrıntısına kadar görebilecek. Hangi branşta kaç hasta bakmış, kaç MR istemiş, kaç tane reçete yazmış. Hastane bunların tüm maliyetlerine ulaşabilecek. Aynı zamanda yaptığı işlemleri diğer hastanelerle de kıyaslayacak. Ona göre bir planlama yapabilecek. Özel hastaneler maliyet analizlerini çok rahat yapabilecek." ifadelerini kullanıyor.

Normalde hastanelerin SGK ile sözleşme imzalarken örnekleme ya da tümünün incelenmesi yönünde anlaşma yaptığını belirten Şengül, hastanelerin yüzde 90'ının örnekleme yöntemini seçtiğini anlatıyor. "Böylelikle SGK gelen evrakın belli bir kısmını inceliyor. Orada hata, eksiklik görürse tümüne göre ceza veriyor. Şu anda tüm işlemler hem SGK hem özel hastaneler tarafından görülebilecek." dedi.

Gereksiz stent ya da sezaryen doğum, kontrol altına alınacak

Sistem özel hastanelere bakan tarafının yanı sıra vatandaşa da büyük fayda sağlıyor. Artık özellerde hekimlerin istediği tüm işlemler yakın takipte olacak. Hastane daha dikkatli davranacağı için vatandaş hem gereksiz tetkik yaptırmayacak hem de fazladan para vermeyecek. Türkiye'de bu alandaki gereksiz işlemler azalacak. Uygulama ile örneğin sezaryen doğumu fazla yapan hastanelerden, genel standartlara çekilmesi istenecek. Aynı şekilde her hastaya stent takılması kontrol altına alınacak.