MESKİ Mersin Abonelik İşlemleri

T.C. Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) Abonelik Sözleşmesi;

A- GENEL HÜKÜMLER

MADDE 1- Konutuna veya işyerine su almak isteyen gerçek ve tüzel kişiler idareye müracaatla abonelik sözleşmesi imzalamak zorundadırlar. İdare ile abonelik sözleşmesi imzalayan her aboneden Tarifeler Yönetmeliği veya su ücret tarifesinde belirtilen esaslar dahilinde teminat alınır. Resmi dairelerden teminat alınmaz. Su abonesi olanlar aynı zamanda kanal abonesidirler.

MADDE 2- İdare ile abonelik sözleşmesi imzalayan gerçek ve tüzel kişi, sözleşmede gösterilen adresine idarece yapılacak her türlü tebligatın geçerli olduğunu ve kendisine yapıldığını kabul eder.

MADDE 3- Abonelik süresi en az 1 yıl olup sözleşmenin feshi abone tarafından istemedikçe aynı şartlarla 1 yıl daha devam eder. Abone tüm borçlarını ödemek ve yazılı olarak başvuruda bulunmak şartı ile sözleşmenin feshini isteyebileceği gibi suyunu muvakkaten kapatılmasınıda isteyebilir. Suyunu muvakkaten kapattıran abone, açma ücretini vermek şartıyla suyunun yeniden açılmasını talep edebilir. 

Abone Tahakkuk eden su borcunu ödemediği takdirde suyu kapatılır, su kapatılmasına rağmen borç ödenmezse kapatma tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde sayacı kaldırılıp sözleşmesi tek taraflı olarak fesh edilerek hesabı tasfiye edilir. Tasfiyesi mümkün olmayan alacakların tahsili için yasal yollara başvurulur.

Madde 4- Abonenin ölümü halinde mirasçıları sözleşmenin feshini istemedikçe abonelik sözleşmesi aynı şartlarda devam eder.

 

B- SUYUN BAĞLANMASI

MADDE 5- Sözleşme akdi sırasında abonelerden Tarifeler Yönetmeliği ve su ücret tarifesine göre bedeli peşin alınmak suretiyle su bağlantısı yapılır. Şehir şebekesine bağlanan kolye dahil olmak üzere kolyeden itibaren döşenen tesisatın ve su sayacının bakım ve onarımından abone sorumludur. Ancak herhangi bir nedenle yapılacak sayaç değişikliği Abonenin yazılı başvurusuyla MESKİ tarafından gerçekleştirilecektir. Sayaç temini veya sayaç bedeli aboneye aittir. Abone, sayacı idarenin uygun göreceği bir yere koymayı, dış etkenlerden korumayı ve MESKİ yetkililerinin okumasına hazır vaziyette bulundurmayı kabul ve taahhüt eder.

 

C- TAHAKKUK VE TAHSİL

MADDE 6- Sayaçla tespit edilen abone sarfiyatı, tarifesinde belirlenen fiyata göre ve dönemler halinde tahakkuk ettirilip aboneden tahsil edilir. Abone su bedellerini belirlenen tarihe kadar idareye ödemek zorundadır. Ödenmemesi halinde Tarifeler Yönetmmeliğinin 15. maddesi hükmü uyarınca tahsilat ceza ilavesiyle yapılır. Sayacın doğru kayıt yapmadığı abone tarafından iddia edildiği taktirde sayaç usulüne uygun şekilde kontrole tabi tutulur. İtiraz, su parasının tahsiline mani değildir. Yapılan kontrol sırasında sayacın doğru kayıt yapmadığı anlaşılırsa önceki dönemlere göre kıyas yoluyla yapılan tahakkuk düzeltilip, abone alacağı olarak belirtilen mahsubu yoluna gidilir. Abone, ödemiş olduğu su faturalarını 10 sene müddetle saklamak zorundadır. Aksi halde bir hak iddiasında bulunamaz.

Herhangi bir döneme ait su parasının ödenmesi ondan önceki dönemlere ait su paralarının ödendiği anlamına gelmez. Bakım giderleri de su faturalarına eklenir.

 

D- YASAK FİİLLER

MADDE 7- Abone, Tarifeler Yönetmeliğinde belirtilen yasaklara uymak zorundadır. Aksi taktirde cezai ve mali yatırım uygulanmasını kabul eder.

 

E- İHTİLAFLARIN HALLİ

MADDE 8- Abone, bu sözleşmenin uygulanmasından doğacak ihtilafların halinde Mersin Mahkemeleri ve İcra Dairelerinin yetkili olduğunu kabul eder.

 

F- DİĞER HÜKÜMLER

MADDE 9- İmzalanan bu sözleşme dışında kalan diğer hususlarda 2560 sayılı Kanunun 23. maddesi gereğince yürürlüğe konulan Tarifeler Yönetmeliği, Genel Sözleşme ve diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

 

G- YÜRÜRLÜLÜK

MADDE 10- Sözleşme tarafların imzasından sonra yürürlüğe girer.

 

H- ÖZEL YÜKÜMLER

1- Abone terk esnasında depozito ücretinin geri alınabilmesi için bu belge ile gelinmelidir.
2- Abone terk yapılmadığı sürece tahakkuk eden su borçlarından abone olan şahıs veya kurum sorumludur.


Abonelik Başvuru Bilgileri

Abone başvurusu için gerekli matbuu formlar; abone olmak üzere Abone İşleri Daire Başkanlığına müracaat eden herkese Yeni Abone Servisince liste halinde verilir.

Yeni Abone Servisine müracaatlar şahsen veya resmi vekil aracılığı ile yapılır. Müracaat esnasında istenilen belgelerin eksiksiz olması şarttır.


Faturaya İtiraz

Su tüketim bildirimine itiraz şahsen Halkla İlişkiler Müdürlüğü'ne yapılarak dilekçe yazdırılır.  Kurum memurları tarafından abone mahallinde yapılan inceleme sonuçlarına göre Tahakkuk Müdürlüğü'nce gereği yapılır.


Geçici Kapama

Abonelik belirli bir süre kullanılmayacaksa Halkla İlişkiler Müdürlüğü'ne müracaat edilerek durumu açıklayan bir dilekçe yazdırılır. Aboneliğin kullanılmayacağı ve okumaya kapatıldığı süre için kurum memurları tarafından sayaç yerinden alınarak, abone dönünceye kadar sayaç MESKİ'de muhafaza edilir. Bu hizmetin karşılığı aboneden kesme-bağlama ücreti talep edilmez.


Borçtan Kesme

Abonenin isteği üzerine veya en az iki dönem tahakkuk eden borcunu ödemediğinden dolayı suyu mühür veya aparatla MESKİ tarafından kapatılır.


Kesin İptal

Abone mahallinin yıkılması veya abonenin suyu kullanmayacağını beyan etmesi üzerine borçları tasfiye edilmek suretiyle abonelik kesin iptal edilir. Kesin iptal talebinde bulunan şahıs mülk sahibi olmalı ve abonelik iptali için gerekçesi bulunmalıdır.


SAYAÇ AYAR

Sayaç Değiştirme

Sayaç Hangi Durumda Değişir?

Tespit elemanları ve vatandaşın bizzat müracaatı neticesinde; patlak, yanık, bozuk olan sayaçlar değiştirilerek yerine yenisi takılır. Evde olmayan, yeri müsait olmayan abonelere ihbar bırakılır. Tamiri mümkün olmayan sayaçlar hurda olarak değerlendirilir.

Sayacın Doğru Çalışıp Çalışmadığı Nasıl Kontrol Edilir?

Mevcut musluk ve vanalar kapatılıp sayaç içerisindeki ibrenin dönüp dönmediği ve endeksin değişip değişmediği kontrol edilir. Endeksin değişmesi ve ibrenin dönmesi halinde sayacın arızalı olabileceği düşünülebilir. En kısa zamanda sayacın kontrolü için MESKİ'ye haber verilmelidir.

Sayaçta Problem Olduğunda Yapılması Gerekenler

Sayaç da problem olduğuna inanılıyorsa ve sayaç endeksine itiraz varsa; vatandaşın kendisi bir dilekçe ile İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü'ne başvurur. İtirazlı sayaçlar, elemanlarımız tarafından sökülerek sayaç atölyemizde kontrole hazır hale getirilir. İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü görevlileri tarafından sayaç atölyemizde inceleme ve kontrol yapılarak tutanak tanzim edilir. Bir nüshası kurumumuza gönderilir, bir nüshası da vatandaşa tebliğ edilir. Tutanak doğrultusunda işlem yapılır. Herhangi bir nedenden dolayı (camın kırılması, mührün kopması vs.) sayaca müdahale varsa, bu sayaç incelemeye ve kontrole tabi tutulmaz.

İNDİRİMLİ TARİFEDEN YARARLANACAK ABONELER

Gaziler, şehit/gazi dul ve yetimleri, özürlüler ile aile bireylerinden biri spastik özürlü olan (memur, işçi, küçük esnaf ve muhtaç durumdaki veli veya vasilerin adına abone olmak kaydıyla), 65 yaşını doldurmuş muhtaç, yoksul ve kimsesiz Türk Vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanun kapsamındaki kişiler, ilgili kurum ve kuruluşlardan alınacak belgelerle tek bir meskene abone olmak, ayrıca her yıl aboneliğini yenilemek koşuluyla %50 oranında indirimli olarak yararlandırılacaklardır.


KAPAMA-AÇMA VE KAÇAK SU

Su Neden Kesilir?

Her borç ödeme bildirimi bir ihbar niteliğindedir. 2 faturadan sonra 3 üncü ihbarnamenin son ödeme tarihinden itibaren 15 gün içerisinde su borcunu ödemeyen abonelerin suları ihbar edilmeden kesilir. Ayrıca su borcunu ödemeyen ve ödememekte ısrar eden abonelerin suları kesilerek sayaçları sökülüp icra işlemi için İcra Servisi'ne gönderilir.

Kesilen Su Açılmadıysa İzlenmesi Gereken Yol

Abone kesilen su borcunun tamamını kendine en yakın MESKİ veznesine ödeyip kesme-bağlama servisine müracaat ettiği takdirde aynı gün içinde suyu açılmaktadır. Bu durumda ödeme yapan abonelerin kapama-açma ücretleri bir sonraki döneme tahakkuk ettirilerek tahsil edilmektedir. Borcunu kısmi olarak ödemek isteyen abonelerin Tahsilat Müdürlüğü'ne gelerek taksitlendirme işlemi yapmaları gerekmektedir.

Kaçak Su

Verilen ihbarı değerlendirerek, abone olmadan veya aboneli kaçak su fiillerini işleyenlere tutanak tanzim edilir. Tahakkuk eden cezanın tahsilatını hızlandırılması ve aykırılığın ortadan kaldırılması için kurum adına değişik yaptırımlar kaçak su servisi tarafından uygulanır.


İCRA İŞLEMLERİ

Abone Neden İcraya Verilir?

Borçlarını zamanında ödemeyen aboneler ile kaçak su kullananlar hakkında hukuki işlemler yapıldıktan sonra icraya verilir.

İcra İşlemi Nasıl Yürütülür?

İcra işlemini Hukuk Müşavirliği yürütür.

  • Hukuk Müşavirliği, icraya verilecek abonelerin ve kaçak su tutanaklarının liste ve dokümanlarını ilgili birimlerden yazı ile teslim alır.
  • Bu dokümanlar için tahakkuklar hazırlanır. Tahakkukları hazırlanan tutanaklar Mali İşler Birimine aktarılır.
  • Daha sonra ihbarname hazırlanarak icra safhası başlatılmış olur.