Kamu Alacakları Yapılandırma Yasası Aralık 2010 Sonunda Çıkıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı M. Emin Zararsız 8 Aralık tarihinde TV8 Ankara Temsilcisi Erkan Tan'ın hazırlayıp sunduğu "Erkan Tan ile Başkentten" programının konuğu oldu. Erkan Tan'ın sorularını yanıtlayan Zararsız, başta SGK prim yapılandırması olmak üzere Sosyal Güvenlik alanına giren pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

Kanun Tasarısının Aralık Ayı Sonunda Yasalaşmasını Bekliyoruz

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı M. Emin Zararsız, Meclis'te Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri süren kanun tasarısı ile hükümetin kamu alacaklarına dair yeni bir yapılandırmaya gittiğini ve düzenlemenin Aralık ayı sonunda yasalaşmasını beklediklerini belirtti. Zararsız, geçmiş dönemlerde yapılan çalışmalardan farklı olarak bu kez tüm kurum alacaklarının aynı anda yapılandırma kapsamına alındığına dikkati çekerek, bu nedenle düzenlemenin Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ve en köklü yapılandırması olduğunu söyledi.

SGK Başkanı 2010 Haziran ayından önceki borçların yapılandırma kapsamına dahil olacağını da vurgulayarak, bundan sonraki dönem için bir yapılandırmanın söz konusu olmadığını ifade etti. Zararsız, "ödemeler açısından da son derece avantajlı bir düzenleme sağlandı. Gecikme cezası, gecikme faizi v.b. adı altında tahakkuk etmiş olan bütün alacaklar silinecek, borç aslı aynen korunarak, borcun doğduğu tarihten bugüne kadar TEFE ve TÜFE oranlarına göre reel hale getirilecek. SGK'ya ve diğer kamu idarelerine borçlu olan insanlarımız bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren çok avantajlı şartlarla ana paralarını ve ana paralarının bugüne getirilmiş, güncellenmiş halini ister defaten peşin olarak, isterse seçenekler halinde 12, 24 ya da 36 aylık dönemler itibariyle ödeyebilecekler. Şayet 12 aylık seçeneği seçilmişse yıllık yüzde 5, 24 aylık seçeneği seçmişse yıllık yüzde 10,36 aylık seçeneği seçmişse yıllık yüzde 15 düzeyinde ilave bir artırımla taksitler halinde ödeme imkanı da getiriliyor." dedi.

2008 yılında yapılan yapılandırmanın biraz katı kurallara bağlandığını ve insanların bir günlük iki günlük vadeyi geçirmeleri nedeniyle yapılandırmalarının bozulduğunu söyleyen Zararsız, "Onlara da bu konuda bir imkân getiriliyor. Belirli şartlar halinde isterse eski yapılandırmayı ihya etme imkânı veriyoruz. Tabii bunun hesabını mükellefler kendileri yapacaklar. Hangisi kendisine daha avantajlı geliyorsa, ona müracaat edecek ve dilerse bu konudaki düzenlemeler çerçevesinde borcunu ödeyecek." dedi.

Primini Düzenli Ödeyenlere 5 Puanlık İndirim

SGK Başkanı, vergi ve prim ödemelerinin farklı kategoriler olduğunu, SGK açısından önceden beri uygulanan 5 puanlık indirimin teşvik edici olduğunu belirtti. Zararsız, primini düzenli olarak ödeyenlerin yararlandığı 5 puanlık indirim uygulamasının, bir ödüllendirme olarak kabul edilebileceğini söyledi.

Prim Borçları Banka Kredisiyle de Ödenebilecek

Kanun çıktıktan sonra tüm bankalarla protokol imzalama sürecinin başlatılacağını söyleyen SGK Başkanı, tüm şartları taşıyan ancak prim borçlarını ödemediği için emekli olamayan kişilerin bankadan kullanacakları kredi ile bu borçlarını kapatarak emekliliğe müracaat etme imkanlarının oluşacağını belirtti. Zararsız "Vatandaşlarımız isterlerse prim borçlarını kredi kartı ile de ödeyebilecekler." dedi.

Taksi Şoförlerinin Sigortalılık Şartları Kolaylaştırılıyor

Tasarı ile taksi şoförleri ve sanatçıların sigortalılığına dair de yeni düzenlemeler getirileceğini ifade eden Zararsız, şoförlerin 17 gün prim ödenmesi şartıyla 30 gün prim ödenmiş gibi hesaplama yapılacağını ve sigortalılık şartlarının son derece kolaylaştırıldığını belirtti.

Yaş Konusu ile İlgili Herhangi Bir Düzenleme Söz Konusu Değil

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı M. Emin Zararsız, hazırlanan kanun tasarısında yaş haddinden emeklilik v.b. herhangi bir konuda düzenleme yapılmasının söz konusu olmadığını ifade ederek, sosyal güvenlik sisteminin bugün içinde bulunduğu durumda geçmiş yıllarda yaşla ilgili alınan kararların büyük etkisi olduğunu vurguladı. Zararsız, gelecek nesillerin iyi bir sosyal güvenlik ve sağlık sistemine kavuşabilmesi için yaş konusunda yeni bir düzenlemeye gidilmemesi gerektiğini belirtti.

Trafik Kazalarında Vatandaşların Sağlık Giderleri SGK Tarafından Karşılanacak

SGK Başkanı, 1996 yılında yapılan bir düzenleme ile trafik kazalarındaki yaralanmalar sonucu sağlık hizmeti alınması gerektiğinde bu masrafların SGK tarafından değil, Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan döner sermayeden yapılmasına dair bir düzenleme getirildiğini, herhangi bir trafik kazası sebebiyle hastanelere müracaat eden kişinin sağlık masraflarını SGK olarak karşılayamadıklarını ifade ederek, bunun da kamuoyunda ciddi yakınmalara yol açtığını belirtti. Meclis'teki kanun tasarısının yasalaşması ile birlikte sorunun tamamen ortadan kalkacağını ifade eden Zararsız, "İster sigortalı olsun ister sigortasız olsun sosyal güvencesi bulunan veya bulunmayan şeklinde bir ayrım yapılmaksızın her kim trafik kazası neticesinde bir sağlık kuruluşuna müracaat etmek zorunda kalmış ise onun bütün giderleri SGK tarafından karşılanabilir hale geliyor. Yasa çıktıktan sonra trafik kazalarındaki sağlık hizmeti alınması gereken durumlarda Kurumumuzca Hazine Müsteşarlığı'nın belirlediği oran ölçüsünde sigorta şirketlerinden gerekli meblağ tahsil edilecek." dedi.

Medula Eczane Sistemi için Personelimiz 24 Saat Çalışıyor

M. Emin Zararsız, Medula Eczane Sisteminin işleyişinde meydana gelen aksaklıklar konusunda yapılan eleştirilere ilişkin olarak da şu açıklamaları yaptı.: "Sisteme günde ortalama 1 milyon 400 bin reçete girişi yapılıyor. Her reçeteye ortalama 4 ilaç yazıldığını düşünürsek, günde 4 milyon 400 bin civarında kutu satışı yapılıyor. Her bir kutu Sağlık Bakanlığındaki İlaç Takip Sisteminin merkezinden sorgulanıyor. Sonra SGK'nin sistemine girilip kutunun karekodu okutulduğunda, sistem arkadan Sağlık Bakanlığının sistemine gidiyor, orada bu kutuya ait bir numara olup olmadığını sorguluyor. Oradan onay geldiğinde kutu satılabilir hale geliyor. Dolayısıyla sadece Medula Eczane Sisteminde günlük 1 milyonun üzerinde reçete, günlük 4 milyonun üzerinde kutunun iki kez canlı olarak sorgulaması yapılıyor. Bu kadar canlı, on-line işlem yapan bir başka sistem yok. Farklı sistemlerin arkada çalışıyor olması nedeniyle, zamanlama konusunda bazen SGK'de , bazen Sağlık Bakanlığının sisteminde farklılaşma meydana geliyor." Zaman zaman sistemde Türk Telekom'un altyapısından kaynaklanan kesilmelerin de yaşandığını söyleyen SGK Başkanı, Medula'ya dair donanımın kapasitesi anlamında SGK olarak herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını, programın işletimi sırasında zaman zaman teknik problemler ortaya çıktığını ama personelin 24 saat canla başla bu sorunları gidermek için çalıştığını ifade etti. Zararsız, sıkıntıların giderilmesi noktasında desteklerini esirgemeyen Türk Telekom ve Tubitak'a da teşekkür etti.

Kayıt Dışına İtibar Etmeyin

Vatandaşlara yeni çıkacak kanun ile yapılandırmadan faydalanarak devlete olan borçlarını kapatmaları ve kayıt dışına itibar etmemeleri konusunda çağrıda bulunan Zararsız, "Kayıt dışı istihdam Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında geliyor. Eğer biz kayıt dışı istihdam konusunda kabul edilebilir oranlara sahip olsaydık, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemine de sahip olacaktık. İşverenler çalıştırdıkları her kişiyi mutlaka kayıt ettirsin. Çalışan kişiler mutlaka haklarını arasınlar. Çünkü kayıt dışı emek ve alın teri istismarıdır." dedi. SGK Başkanı program boyunca izleyicilerden gelen soruları da yanıtladı.

Kaynak: https://www.ssk.gov.tr/wps/wcm/connect/5ab4480044f8cc9d839bf3675b446bdf/haber_20101208_07.pdf?MOD=AJPERES