e Ticaret'in geleceği ve özel çözümler

Bilişim teknolojilerinde yenilikçi çözümlerin Türkiye’deki öncü ismi Anadolu Bilişim Hizmetleri’nin 15 Mart 2012 tarihinde gerçekleştirdiği e-ticaret etkinliği kapsamında katılımcılara e-ticaretin geleceği hakkında özel sırlar verilirken, kurumların ihtiyaçlarına göre özel tasarlanan çözümler de tanıtıldı.

15 Mart 2012 tarihinde Swissotel’de düzenlenen “E-ticaret Evriliyor! Ama Nereye?” başlıklı etkinlikte Türkiye’de hızla ilerleyen e-ticaret sektörünün geleceği ABH Genel Müdürü Çetin Uygun ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hasan Başusta’nın sunumlarıyla katılımcılarla paylaşıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Anadolu Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Çetin Uygun, “Türkiye’de son on sene içerisinde internetin inanılmaz ilerleyişine hep birlikte tanık olduk” diyerek e-ticaretin iş hayatının geleneksel dinamiklerini ortadan kaldırdığını vurguladı. Uygun, yeni finansal düzende şirketlerin rekabet gücünü artırmaları için iyi bir pozisyon almalarına dikkat çekerek, teknolojiden yararlanmanın öneminin altını çizdi.

Uygun’un ardından söz alan Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hasan Başusta “E-ticaretin Geleceği: Sosyal Ticaret” başlıklı sunumunda e-ticaretin beraberinde geliştirdiği alanlardan en önemlisinin sosyal ticaret olduğunu belirterek, e-ticaretle sosyal ağların kesişimi sonucunda sosyal ticaretin oluştuğunu açıkladı. Dünyadaki büyük şirketlerin sosyal ağlar üzerinden yaptığı yaratıcı kampanyaları da katılımcılarla paylaşan Başusta, bu alandaki yatırımların giderek artacağını da vurguladı.

Daha sonra Anadolu Bilişim Hizmetleri’nin özel çözümlerini anlatmak üzere bir sunum yapan Çetin Uygun, Anadolu Bilişim Hizmetleri’nin ilerleyen teknoloji karşısında bilgi işlem organizasyonel yapılanmasından, altyapı tasarım ve operasyonuna, isteğe bağlı özel uygulama geliştirilmesinden, ERP uygulamaları ile iş süreçlerinin iyileştirilmesi ve optimize edilmesine kadar çok çeşitli alanlarda proje yönetimi, danışmanlık, değişik platformlarda yapısal ve yapısal olmayan uygulama geliştirme, destek ve eğitim hizmetleri sunduğunu belirtti.

Uygun, 2010 yılı başında 4,5 milyon dolarlık yatırımla 4,500 m2’lik alan üzerinde uluslararası standartlarda hizmet sunmak üzere kurulan Anadolu Bilişim Hizmetleri veri merkezinin önemine dikkat çekerek, çalışılan bütün markalara katma değer kattıklarını vurguladı. Ayrıca, Türkiye’de veri merkezlerine Anadolu Bilişim Hizmetleri’nin yeni bir hizmet anlayışı getirdiğini açıkladı. Ayrıca veri merkezinin Tier III standartlarındaki altyapısıyla yarattığı farklılıklarından bahsetti.

Anadolu Bilişim Hizmetleri veri merkezinden faydalanan 2,500 kullanıcı sayısının bu yıl 30,000 olarak hesaplandığını belirten Uygun, akıllı bina konseptiyle tasarlanan merkezin 6 aşamalı güvenlik sistemiyle kurumlar için “güvenli bir liman” olduğunu da özellikle vurguladı. Üç ayrı noktadan ve üç ayrı operatörden fiberoptik kablo ve uygu bağlantısı ile desteklenen altyapıya sahip veri merkezinde bulunan tüm sistemlerin özel yönetim sistemi sayesinde 7/24 takip edildiğini de sözlerine ekledi.

E-ticarette gün geçtikçe artan veri yığınlarını kontrol etmeye çalışan şirketlerin gerek fiziksel altyapısı, gerekse hizmet kapsamı bakımından dünya standartlarında hizmet sunan Anadolu Bilişim Hizmetleri’ni seçerek sektörde öne geçebileceklerini açıkladı.