Diş Gıcırdatma (Bruksizim)

Diş Gıcırdatma (Bruksizim) ; Bruksizim: Belirti ve Semptomlar Bruksizim Nedir? Ağrılı çene kasları veya baş ağrısı ile uyanıyorsanız, bruksizim yani diş gıcırdatma alışkanlığınız olabilir. Bruksizim, dişlerin ağrımasına veya gevşemesine, bazen dişlerin bazı kısımlarının yıpranmasına ezilmesine olabilir.

Sonuç olarak bruksizim, çevredeki kemiği ve diş dokusunu yok edebilir. Ayrıca, çene eklemini içeren, Temporo Mandibular eklem sendromu (TMJ) gibi problemlere yol açabilir.

Bruksizim Oluştuğunu Nasıl Bilebilirim?
Birçok insan için, bruksizim, bilinçsiz bir alışkanlıktır. Uyku esnasında rahatsız edici bir diş gıcırdatma sesi çıkarıldığına dair başkalarından yorum gelmediği sürece anlaşılamayabilir. Bazı kimselerde ise, rutin diş muayenesinde, dişlerin yıprandığı veya diş minesinin kırıldığı saptandığında teşhis edilir.

Bruksizmin diğer potansiyel belirtileri, yüz, baş ve boyun ağrısıdır. Diş hekiminiz, doğru bir teşhis yapabilir ve yüz ağrısının kaynağının bruksizim olup olmadığını belirleyebilir.

Bruksizim Nasıl Tedavi Edilir?
Size uygun tedavi, probleme neden olan şeye bağlıdır. Dikkatli sorular sorarak ve dişlerinizi kapsamlı bir şekilde muayene ederek, diş hekiminiz, bruksizmin potansiyel kaynağını belirlemede size yardımcı olabilir. Diş hasarının büyüklüğü ve muhtemel sebebine dayanarak diş hekiminiz size aşağıdaki tavsiyelerde bulunabilir:

Uyku esnasında aparey takmak - Ağzınıza uyması için diş hekiminiz tarafından özel olarak yapılan aparey üst dişlerin üzerine takılarak, alt dişlerle sürtünmesini önler. Aparey Bruksizim yönetiminde iyi bir araç olmasına rağmen, tedavi edici değildir.

Rahatlamanın bir yolunu bulmak - Günlük stres, önemli bir bruksizim nedeni gibi göründüğünden, stresi azaltan her şey, müzik dinlemek, kitap okumak, yürüyüş yapmak veya banyo yapmak yardımcı olabilir. Stresli durumlarla baş edebilmeyi öğrenmek için tavsiyeler almanız yardımcı olabilir. Yüzünüzün yan tarafına koyacağınız sıcak, nemli bir bez, diş gıcırdatmaktan kaynaklanan kas ağrılarını azaltmada yardımcı olabilir.

Ağız kapanış şeklinizi düzeltmek için, dişlerinizde düzeltme yaptırmak - Dişlerin birbirine düzgün oturmaması şeklindeki anormal bir kapanış şekli, yeni dolgu, kuron veya ortodonti ile düzeltilebilir.