SGK'ya Kalırsa Hakİş ve DİSK Tarih Oluyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Sendikalaşma oranı işçilerde yüzde 59.8, memurlarda ise yüzde 67.3 görünüyor. Ama SGK verilerine göre sendikalı işçi oranı yüzde 8.9. İstatistikler yayımlandığı zaman 35 sendika devre dışı kalıyor. Türk-İş'in 15-16 sendikası kalıyor. Hak-İş, DİSK tarihe karışmış oluyor" dedi.
Ötelenmenin sorunu çözmediğini, sendikal mevzuatta değişiklik yapılıp barajlarla ilgili adımların atılması gerektiğinin altını çizen Çelik, şu değerlendirmeyi yaptı: "Sendikalaşma oranı işçilerde yüzde 59.8, memurlarda ise yüzde 67.3 görünüyor. Bu gerçek olmayan tablonun gerçek verilere oturtulması için SGK verilerinin esas alınmasını bir düzenlemeyle gerçekleştirmiştik. Buna paralel 12 Eylül ürünü olan sendika mevzuatının değişmesi, barajların kalkması veya makul noktalara çekilmesiyle ilgili çalışmanın mutlak suretle yapılması şartıyla SGK verileri esas alınıyor. Bu 6 ay süreyle uzatıldı. Bu dönem içinde ne sendikalar ne işçi işveren ne de hükümetimiz tarafından ötelenmesi istenmeyen bir konu."

Çok rahat çıkarırsınız

İstatistiklerin yayınlanması ve sendikaların durumlarını görmesi durumunda uzlaşmanın daha kolay olabileceğine dikkat çeken Çelik, şunları söyledi: "Çıkaracağınız sendika kalmıyor, önemli ölçüde sendika ortadan kalkmış olduğu için çok rahat çıkarırsınız. Ciddi bir oranda sendika devre dışı kalıyor. İstatistikler yayımlandığı zaman yanılmıyorsam 35 sendika devre dışı kalıyor. Haberleri var. TÜRK-İŞ'in 15-16 sendikası kalıyor. HAK-İŞ,DİSK tarihe karışmış oluyor. SGK verilerine göre, sendikalı işçi oranı yüzde 8.9. Bu da çok yüksek bir rakam."

Bunu talep etmiyorlar

4 Ağustos'ta kamu memur sendikalarıyla bir araya gelip değerlendirme yapacaklarını anlatan Çelik, "Bu takvim nasıl yürüyecek, bunu konuşacağız. 15 Ağustos'ta yine bir araya geleceğiz. Toplu görüşmeyi herhalde sendikalar talep etmiyorlar, benim aldığım duyum bu. Eğer toplu sözleşme ise onun mevzuata ihtiyacı var. O mevzuat olmadan nasıl yapacaksınız, öyle bir açmazımız var. Çok hızlı yasal düzenleme yapılabilir. Bunu hızlandırmak mümkün. Biz Meclis açılmadan önümüzdeki yasal düzenlemeleri sevk etmeyi düşünüyoruz" dedi.

Örgütlenme önünde engel kalmayacak

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ve 2822 Sayılı Toplu Sözleşme Grev ve Lokavt Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılacak. Örgütlenmeden, örgütlü toplumdan yanayım" dedi.

Kıdem Tazminatı Fonu henüz gündemde değil

MEVCUT hakların korunması kaydıyla Kıdem Tazminatı Fonu'nun oluşturulmasının hükümet programında bulunduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kıdem Tazminatı Fonu'na geçiş sağlanacak. Ama henüz gündeme alınmadı" dedi.

Çok sayıda kayıtdışı yabancı çalışan var

TÜRKİYE'de çok sayıda yabancının kayıtdışı veya kaçak olarak ev hizmetlerinde çalıştığına dikkati çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, şöyle konuştu: "Bunun bir sisteme oturtulmasından yanayım. Öte yandan İNTES yurtdışında Türk işçi çalıştırmanın maliyetinin yüksek olduğu, bu yüzden yabancı işçi çalıştırmak zorunda kaldıklarını belirterek bunun için düzenleme yapılmasını istedi. Bu konuda iyileştirme yapılabilir ama hesap iyi yapılmalı. Çünkü bu konudaki çalışmalar çok titiz bir şekilde ilerlemekte."

İşsizlik Sigortası Fonu 65 milyar TL

İşsizlik Sigortası Fonu'nun toplam gelirinin 65 milyar lira olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bunun 9.7 milyar lirası GAP'a aktarıldı. 6.4 milyar lirasının işsizlik sigortası, ücret garanti fonu, kısa çalışma ödeneği ve eğitimlere harcandı. Fonun kaynağı 49.4 milyar lira oldu. Bu yıl için 1.4 milyar lira eğitim için ayrıldı. Bugüne kadar bu rakamın 124 milyon lirası kullanıldı. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Fon kaynağı ve kullanım alanları çok önemli."