Kuveyt

Kuveyt Devleti (Arapça:الكويت‎)Basra Körfezi kıyısında yer alan petrol zengini, küçük bir anayasal krallıktır. Kuzeyde Irak ve güneyde Suudi Arabistan ile komşudur. Ülkenin ismi Arapçadaki su kenarındaki kale anlamına gelmektedir.

Kuveyt Haritası, İletişim, Yol Tarifi ve Adresi Nerede

Kuveyt Haritadaki Konumu
??
Kuveyt Emirliği
Bayrak Amblem
Milli Marş: Al-Nasheed Al-Watani
Resim:LocationKuwait.png
Kuveyt Haritası
Başkent

En Büyük Şehir
Kuveyt
29°22'N 47°58'E
Kuveyt
Resmi dil Arapça
Bağımsızlık
Birleşik Krallık'tan

19 Haziran 1961
Yüzölçümü
- Toplam
- Su(%)

17,818 km²(157.)
  %0
Nüfus
- Toplam
- Yoğunluk

2,418,393 (142.)
131/km²(68.)
GSMH
- Toplam
- Kişi Başına

44,77 milyar dolar(27.)
40,200 dolar(16.)
Para Birimi Kuveyt Dinarı
Saat Dilimi UTC +3
İnternet alan adı .kw
Telefon Kodu +965

kuveyt

kuveyt
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Kuveyt Resim Galerisi

kuveyt

kuveyt
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin

Konu başlıkları

Tarihi

Kuveyt 16.yüzyılda bu bölgedeki aşiretler tarafından kuruldu. Kurucu [[klan]lar genellikle Arap Yarımadası kökenlidir. Öncelikle 60 yıl kadar Katar'da kalan klanlar daha sonra deniz yoluyla bölgeye gelirler ve küçük bir kale inşa ederler. Böylece Kuveyt'in temelleri atılmış olur.Ülkenin bugünkü idarecileri ise Sabah Ailesi'nden gelmektedir.Bu hükümdar ailesini Arap Bölgesi'ndeki diğer ailelerden ayıran en önemli fark diğerleri gibi güç kullanarak değil toplum tarafından seçilerek idareye gelmi olmalarıdır.17. yüzyılda bölge değişik kabileler tarafından ele geçirildi ve baharat ticaretinde üs olarak kulanıldı.18. yüzyıla gelindiğinde ise yerli halkın çoğu geçimini inci ticaretinden kazanmaktaydı.1899'da ülke İngiliz koruması altına girdi.Petrolun bulunuşuyla birlikte Kuveyt Arap Bölgesinin en zengin devletlerinden birine dönüştü.1953'te ülke Körfez Bölgesi'nin en büyük petrol ihracatçısı oldu.19 Haziran 1961'de Körfez Arap ülkeleri arasında bağımsız olan ilk devlet oldu.Irak bu olaya hep soğuk bakarak Kuveyt'in kendi parçası olduğunu iddia etti.


Irak-İran Savaşı'nda Irak'ı destekleyip savaş döneminde Irak'a borç veren Kuveyt 2 Ağustos 1990'da Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak tarafından işgal ve ilhak edildi.Hüseyin monarşiyi kaldırıp yeni bir Kuveyt İdaresi kurdu.BM Güvenlik Konseyi tarafından yetkilendirilen 34 ülkeli koalisyon kuvvetleri Kuveyt'i kurtarmak için Körfez Savaşı'nı başlattı.6 hafta süren çatışmalardan sonra Irak birlikleri 26 Şubat 1991'de Kuveyt'ten çekilmek zorunda kaldı.Ama Irak birlikleri çekilirken petrol kuyularını ateşe verdi,bu yangın 9 ay kadar sürdü ve 5 milyar dolara mal oldu.Savaştan sonra Kuveyt yeniden Emir'in idaresi altına girdi.29 Ocak 2006'dan beri de ülkeyi Sabah El-Ahmet El-Cebir El-Sabah yönetmektedir.

Siyasi Yapı

Kuveyt Basra Körfezi ülkeleri içinde en eski seçilmiş meclise ev sahipliği yapmaktadır.Devletin başı Emir'dir.Emir başbakanı atar ki başbakan da genellikle kraliyet ailesine mensuptur.Bakanlar Kurulu hükümet islerini yürütür ve bakanların sayısı meclis üyeierinin sayısının 1\3'ünden fazla olamaz.Meclis başbakanı veya kabinedeki bakanları görevden alma yetkisine sahiptir.Anayasaya göre yeni bir veliahtın tahta çıkması için meclis tarafından onaylanması gerekmektedir.Meclis 50 üyelidir ve 4 yılda bir yenilenir.Son reformlarla birlikte kadınlar da oy kullanma hakkına sahip olmuş ve seçmen sayısı 139.000'den 339.000'e çıkmıştır.Yakın bir zamanda Başbakan Şeyh Sabah el-Ahmet el-Sabah kabinede bir kadın bakanın yer alacağını duyurmuştur.

İdari Yapı

Kuveyt 6 idari bölgeye ayrılmıştır.Ana kentler başkent Kuveyt ve Jahrah'dır.