Kadro Karşılığı Sözleşmeli Personel İstihdamı Yaygınlaştırılıyor

Kadro Karşılığı Sözleşmeli Personel İstihdamı Yaygınlaştırılıyor; Yeni çıkarılan KHK'lerde dikkat çeken bir diğer uygulama ise kadro karşılığı sözleşmeli personel istihdamının yaygınlaştırılmasıdır. Personel lehine düzenleme yapılması kabul edilebilir bir düzenleme olmakla birlikte teşkilat yapısı değişen bir kısım bakanlık personeli kadro karşılığı sözleşmeli personel haline getirilirken bazılarının kapsam dışında tutulması hakkaniyete uymamıştır.
Örneğin Gümrük ve Ticaret Bakanlığında çalışan uzman kadro karşılığı sözleşmeli olmazken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışan uzmanın kadro karşılığı sözleşmeli personel olması kabul edilebilir bir durum değildir. Çıkarılan KHK'ler farklı zamanlarda çıkarılmış olsalar bir nebze olsun izah edilebilir, ama aynı zamanda çıkarılan KHK'lerde farklı farklı düzenleme yapılması yanlış olmuştur.

Bir diğer dikkat çeken husus ise özel kalem müdürlerinin kadro karşılığı sözleşmeli personel yapılmasıdır. Başbakanlık Özel Kalem Müdürü bu şekilde çalışmazken böyle bir düzenleme her şeyden önce nezakete uymamıştır. Ayrıca, diğer bakanlıkların özel kalem müdürleri farklı iş mi yapıyorlar. Ya da yeni Bakanlıkların Özel Kalem Müdürleri Başbakanlık Özel Kalem Müdüründen daha fazla mı çalışacaklar. Yine, Bakanlık Müşavirlerinin de sözleşmeli çalıştırılması ayrı bir garabet oluşturmaktadır.

Özetle yeni çıkarılan KHK'lerin düzeltilecek çok yeri olduğunu ve kısa süre sonra yeni düzeltme KHK'lerinin çıkarılacağını söylemek kehanet olmaz. Denetçi mi, Müfettiş mi, personel mi, insan kaynakları mı Ya da Kafalar Karışık mı?

Yeni Bakanlıkların kurulmasını düzenleyen Kanun Hükmünde Kararnamelerde özellikle müfettiş kadrolarında kafaların karışık olduğunu görüyoruz. 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyi incelediğimizde müfettiş unvanlarının muhafaza edildiği ve Teftiş Kurulu Başkanlığının Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına dönüştürüldüğü görülmektedir.

İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı veya İnsan Kaynakları Başkanlığından tekrar eskiye dönülerek Personel Genel Müdürlüğünde ısrar edildiğini bunun yanında, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı yerine Destek Hizmetleri Daire Başkanlığının oluşturulmaya çalışıldığını görüyoruz. Başka bir KHK' de ise Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü kurularak personel genel müdürlüğünün ve idari ve mali işler daire başkanlığının görevlerinin bu genel müdürlüğe verildiğini görüyoruz. Doğrusu bu konularda böyle yapbozların istikrarı bozacağı aşikardır.

Diğer yandan, 633 Sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede ise Müfettişlerin Denetçi kadrosuna atandığını yani bu konuda da kafaların karışık olduğunu görüyoruz. Bir KHK'de Müfettiş başka bir KHK'de Denetçi ifadeleri tam bir kafa karışıklığının göstergesidir. Yapılan iş aynı olunca isim değişikliğinin kime ne fayda sağlayacağını doğrusu birisinin anlatması gerekiyor. Yani, Arapça kökenli müfettiş kavramı yerine Türkçe kökenli Denetçi kavramı getirilmiş olmasıyla fark oluşturulmaya çalışılıyorsa diyecek bir şey yok.

Başbakan ve Cumhurbaşkanını Meşgul Eden Kararnamelerde İlk Adım Atıldı

Kararnamelerde dikkat çeken diğer bir husus ise 641 Sayılı Kalkınma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname görülmektedir. Bu KHK'de Planlama Uzmanının göreve nasıl alınacağı düzenlenmişken ve ekinde yer alan kadro cetvelinde Planlama Uzmanına yer verilmişken başka bir KHK'de Devlet Planlama Uzmanlarının Kalkınma Bakanlığı Planlama Uzmanları olarak değiştirildiği belirtilmektedir. Hangi düzenlemeyi esas alacağız?

Asıl önemli değişiklik ise 2451 sayılı Kanunda olmuştur. Bu Kanun gereğince Devlet Planlama Teşkilatı Planlama Uzmanı kadrolarına müşterek kararname ile atama yapılmaktaydı. 2451 sayılı Kanunda geçen Devlet Planlama Uzmanı ibaresi halen durmakla birlikte bu kadrolar Kalkınma Bakanlığı Planlama Uzmanları şeklinde değiştirildiği için bundan sonra bu kadrolara müşterek kararname ile atama yapılmayacaktır. Daha önceki yazılarımızda bu konuya değinmiş ve bu anlamsız kararname işlerine son verilmesi için 2451 sayılı Kanunda düzenleme yapılmasını önermiştik. Bu düzenleme ile bundan sonra Başbakan ve Cumhurbaşkanı anlamsız kararnameleri imzalamak zorunda kalmayacaktır. Darısı diğerlerine.

Daire Başkanı Kadrosunda olup da Bakanlık Müşaviri Kadrosuna Atanmış Sayılanlar

Daire Başkanı kadrosunda olup da Bakanlık Müşaviri kadrosuna atanmış sayılanlardan daha önce 3600 ek göstergeyi kazanamayanlar 6 ay çalışmadan emekli olurlarsa 3600 ek göstergeden faydalanamazlar.

Personel Birimleri 643 sayılı KHK'yi dikkatli okumalıdır

Personel Birimlerinin 643 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye bakması gerekiyor. Aksi takdirde birçok yanlış yapılabilir. Özellikle bu KHK nin 6 ncı maddesinin okunması gerekiyor.

Kurulların ilişkili olduğu bakanlıklar müşterek kararnameyle değiştirilecek

Üst Kurulların hangi bakanlıkla ilişkili olduğu teşkilat kanunlarında yer almaktadır. Bu nedenle de başka bir bakanlıkla ilişkilendirilebilmesi için kanun değişikliği gerekmekteydi. Yapılan yeni düzenlemeyi bir örnekle açıklamak gerekirse; Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ancak bir Devlet Bakanlığıyla ilişkilendirilebilirken yeni düzenlemeyle Başbakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının onayı ile herhangi bir bakanlıkla ilişkilendirilebilecektir.

https://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?i=27759&y=Ahmet_Unlu