2014 torba yasayla BağKur'lunun borcu siliniyor

Torba'dan Bağ-Kur borcunu ödeyemeyen esnafa müjde geliyor. Tasarıya eklenecek bir madde ile 1.3 milyon Bağ-kur'lu tüm borcunu dondurup kurtulacak.
TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden Torba yasa tasarısında beklenen Bağ- Kur düzenlemesi 1.3 milyon vatandaşa nefes aldıracak. Komisyonda gündeme gelen, ancak yasaya eklenmesi Genel Kurul aşamasına bırakılan 'borçların dondurulması' hayata geçiyor. Böylece 1.3 milyon Bağ-Kur'lu esnaf borcundan kurtulabilecek. Prim borçları nedeniyle sağlık hizmeti alamayan ve emekliliği hak ettiği halde emekli olamayan Bağ-Kur'luların borçları da sigorta süreleri de dondurulabilecek. Düzenleme ile 12 aydan fazla borcu bulunan Bağ-Kur'lulardan önce, anapara borçlarını ödemeleri istenecek.

İSTERSE YENİDEN KULLANACAK



Ödeyemeyenlerin borçları yok sayılacak ve sigorta süreleri dondurulacak. İleride ödemek isterlerse bu süreleri satın alabilecekler. Sayıları 1.3 milyonu aşan Bağ- Kur'luların borçlarının 16.6 milyar lirası anapara olmak üzere 23.1 milyar lira olduğu bildirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu konuyu çok önemsediğini, çünkü bu insanların geçmişten kalan ve ödeyemedikleri borçları nedeniyle sağlık hizmeti alamadıkları için büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirtti. Çelik, Genel Kurul'daki görüşmeler sırasında bu konuyla ilgili düzenleme yapacaklarını söyledi.

EMEKLİLİK HAKKI GELİYOR

Bir süre esnaflık yaptıktan sonra işi bırakan ve daha sonra işçi statüsünde çalışarak prim gün sayısını yükseltmek suretiyle emekli olmaya hak kazanan çok sayıda kişinin de geçmişten kalan Bağ-Kur prim borçları nedeniyle emekli olamadıkları bildirildi. Borçların dondurulmasıyla bu durumdaki kişilerin emekliliklerinin önünde engel kalmayacak.

ESNAFIN MAAŞI KESİLMESİN

Torba yasa görüşmelerini takip eden esnaf örgütleri emekli esnaftan kesilen yüzde 15'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi'nin kaldırılmasını gündeme getirmeye hazırlanıyor. Emekli olduktan onra yeniden Bağ-kur'lu bir iş yapan vatandaşların maaşından kesinti yapılıyor. Öte yandan Torba Kanun Tasarısı'nın esnafın borçlarının yapılandırılması açısından çok önemli olduğunu ifade eden TESK Başkanı Palandöken, "Bu yasayla hem esnafımız rahatlayacak hem de devletin kasasına para girecek. Esnaf, en yüksek primi yatırıyor ama en düşük emekli maaşını alıyor. Bu haksızlığın da ortadan kalkması gerekiyordu. Esnaf olarak bu torba yasadan memnunuz" dedi.