2014 Torba Yasası, Ermenek Yetimlerini Maaşsız Bıraktı

Soma faciasından sonra çıkarılan ‘torba yasa’ ile kişiye özel düzenleme yapılması Ermenek’teki maden kazasında ölenlerin yakınlarını mağdur etti. Çünkü yasa ile ölüm aylığı verilecek iş kazası mağdurları sadece Soma ile sınırlı tutuldu. Ermenek’te yetim kalan 36 çocuk ve aileleri maaşsız kaldı.
301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma faciasının ardından iktidar bir ‘torba yasa' çıkardı. Yasanın getirdiği düzenleme ile ölüm aylığına hak kazanamayan madencilerin yakınlarına maaş bağlandı. Ancak muhalefetin uyarılarına rağmen düzenlemenin Soma ile sınırlı tutulması, Ermenek'te hayatını kaybeden madencilerin ailelerini aylıktan mahrum bıraktı. 18 madenciden 16'sı evli ve onlardan geriye 36 yetim çocuk kaldı. Uzmanlar, kişiye özel yapılan yasaların pek çok insanı mağdur ettiğine dikkat çekiyor.

Ermenek maden faciası ve 10 işçinin hayatını kaybettiği İstanbul'daki asansör kazası başta olmak üzere, bu tür olaylarda mağdur olanların ailelerine maaş bağlanabilmesi için her birine özel yasa çıkarılması gerekiyor. Ancak kamuoyunda ses getirmeyen kazalardan sonra hiçbir düzenleme yapılmıyor. Torba yasadan sonra meydana gelen diğer iş kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı ise 735'i buldu.

İş kazalarında ölenlere maaş bağlamak yerine, ‘torba yasa' ile kişiye özel düzenleme yapılması, Ermenek'teki maden ve İstanbul'daki asansör facialarında hayatını kaybedenlerin yakınlarını mağdur etti. 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma faciasının ardından çıkarılan torba yasa ile ölüm aylığına hak kazanamayan madencilerin yakınlarına özel bir düzenleme ile maaş bağlanması yüzünden Ermenek'te hayatını kaybeden 18 işçinin 36 çocuğu ölüm aylığından mahrum kaldı.

Dolayısıyla torba yasandan sonraki diğer iş kazalarında hayatını kaybeden 735 kişiden, ölüm aylığına hak kazanamadan hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları, ölüm aylığı alamayacak. Uzmanlar, kişiye özel yasa çıkarılmasıyla pek çok kişinin mağdur edildiğine dikkat çekiyor. Ermenek ve 10 işçinin hayatını kaybettiği rezidanstaki asansör kazası başta olmak üzere, bu kişilerin ailelerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için her birine özel yasa çıkması gerekiyor.

İş kazaları Türkiye'nin kanayan yarası olmaya devam ediyor. Peş peşe meydana gelen kazalarda binlerce insan hayatını kaybederken gerekli tedbirler bir türlü alınmıyor. Her kazanın ardından geride acılı eşler, yetim çocuklar, gözü yaşlı anne-babalar kalıyor. Son büyük iş kazası 28 Ekim'de Ermenek'te meydana geldi. 18 işçinin toprak altında kaldığı kaza hâlâ sıcaklığını koruyor. İş kazaları ders olmazken, her gün bu kazalara yenileri ekleniyor. Önceki gün üç ayrı kazada 3 işçi daha hayatını kaybetti.

Hükümet ise kazaları önleyecek kararlı tedbirleri almak bir yana, hayatını kaybedenlerin yaralarını sarmakta bile yetersiz kalıyor. İş kazalarında ölen kişilerin önemli bir bölümüne ölüm aylığı bağlanmıyor. Ancak kamuoyunda büyük yankı uyandıran Soma faciası gibi olaylara has özel düzenleme yapılıyor. Oysa, iş kazalarında her gün ortalama 5 kişi hayatını kaybediyor. Son 10 yılda iş kazalarında ölenlerin sayısı 14 bini geçerken, yakınları da büyük mağduriyet yaşıyor. Pek çoğunun eş ve çocuğu, torba yasanın getirdiği ayrımcı yaklaşım sebebiyle ölüm aylığı alamadı.

Kazalarda ölenlerin yakınları yeni yasa bekliyor

Hayatını kaybeden kişilerin eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için bu kişilerin her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün prim ödemiş olmaları gerekiyor. Ancak kısa süreli çalışanların birçoğu bu şartları taşımıyor. İş kazalarında da bu şartları taşımadan hayatını kaybeden pek çok kişi mevcut. Hükümet, Soma faciasının ardından torba yasa ile bu kazada ölenlerin yakınlarına, yasanın öngördüğü şartlar aranmadan ölüm aylığı bağlandı.

Ancak hükümet, kamuoyunun hassasiyet gösterdiği Soma'da ölenlerin yakınlarına ölüm aylığı bağlarken iş kazalarında hayatını kaybeden binlerce kişiyi dikkate almadı. Muhalefetin uyarılarına rağmen yasa Soma ile sınırlı tutuldu. Bu yaklaşım bugün Ermenek'tekileri mağdur ettiği gibi yarın da diğer işçi yakınlarının mağduriyetine yol açacak. Ermenek'tekilerin yakınlarına ölüm aylığı bağlanabilmesi ise ancak yeni çıkarılacak özel bir yasa ile mümkün olacak.

Torba yasa ile Soma'da ölen madencilerin anne-babalarına aylık bağlanması için gereken muhtaçlık şartı da kaldırılarak anne-babalara aylık bağlandı. Yine bu kişilere özel yasa ile İşsizlik Fonu'ndan yardım yapıldı. Bu hakların hiçbirinden ne Ermenek ne de diğer kazalarda ölenlerin yakınları yararlanabilecek.