2013 SSK prim indirim süresi uzatıldı

ssk prim indirimi SSK prim indirimi süresi uzatıldı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden ilave puan uygulanacak iller ve uygulama süresi uzatıldı.

Resmi Gazete’de yayınlanan karar Erzurumlu iş adamları tarafından olumlu karşılandı. Karara çerçevesinde aralarında Erzurum’un da bulunduğu 51 ilde, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nda olduğu gibi SSK primlerinde yeniden indirim uygulanacak.
Yine söz konusu kararla 1 Ocak 2013 tarihi esas alınan uygulamadan doğan indirimler için de mahsuplaşmaya gidilecek.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden ilave puan uygulanacak iller ve uygulama süresi uzatıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan karar Erzurumlu iş adamları tarafından olumlu karşılandı. Karara çerçevesinde aralarında Erzurum’un da bulunduğu 51 ilde, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nda olduğu gibi SSK primlerinde yeniden indirim uygulanacak. Yine söz konusu kararla 1 Ocak 2013 tarihi esas alınan uygulamadan doğan indirimler için de mahsuplaşmaya gidilecek.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Lütfü Yücelik, istihdam teşvikiyle ilgili kararın çıkarılmasının iş dünyasını sevindirdiğini, sıkıntıda olan işverenin bir nebze olsun nefes olacağını söyledi. İşverenin çalıştırdığı işçi için ödediği işveren payının devlet tarafından karşılandığı 5084 Sayılı Yasa'nın geçen yıl sona erdiğini ifade eden Yücelik, yasanın uzatılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ilgili bakanlarla da konuyu görüştüklerini ve takipçisi olduklarını aktardı. Bu yasanın devam etmesinin doğudaki işletmelerin ayakta kalabilmeleri için gerekli olduğunu vurgulayan Yücelik, "Umuyoruz bu yasayla birlikte, teşvik kaldırıldığı için işten çıkarılan binlerce insan işlerine geri döner." dedi.

Erzurum’da 5084 Sayılı Yasa kapsamından bin 600 işletmede yaklaşık 23 bin işçinin faydalandığını hatırlatan ETSO Başkanı Yücelik, "5084 Sayılı Yasa kapsamında ülke genelinde 31 bin işveren 766 bin çalışanı için SGK prim indiriminden faydalanıyordu. Teşvikin geçen yıl sonu itibariyle kaldırılması işveren için büyük bir yük oluşturmuştu. Zor ekonomik şartlarda mücadele eden bölge işletmelerinin ayakta kalabilmesi için bu teşvikler hayati önem taşıyordu. Yasanın yeniden çıkması bölgemizdeki bütün işletme sahiplerini ve eleman istihdam eden bütün ticaret erbabını mutlu etmiştir. Ocak 2103 itibariyle uygulanacak kararın, bulunduğumuz coğrafya ve yaşadığımız iklimsel şartlar sebebiyle ekonomisi hassas dengelere bağlı olan Erzurum ve bölgede çarkların dönmesi için yeni bir ivme oluşturacaktır." diye konuştu.

MÜSİAD: SSK PRİM İNDİRİMİ UYGULANMADIĞI İÇİN İŞVERENLER SIKINTI İÇERİSİNDEYDİ

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şube Başkanı Hüseyin Bekmez ise "Erzurum'da, bölgemizde ve yanı sıra 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın geçerli olduğu diğer birçok ilde yılbaşından bu yana SSK prim indirimi uygulanmadığı için işverenler sıkıntı içerisindeydi. Dolayısıyla uzun zamandır bu adımın atılmasını bekliyorduk." şeklinde konuştu. Bekmez, MÜSİAD olarak 5084 Sayılı Teşvik Yasası noktasında çok önemli girişimlerde bulunduklarını aktardı.

MÜSİAD Erzurum Şubesi’nin 3. Dönem Başkanlığı'nı görevini yürüten Mustafa Güvenli’nin konuyu defalarca gündeme taşıdığını hatırlatan Bekmez, "İş çevrelerinin Teşvik Yasası ile ilgili talep ve beklentileri Sayın Başbakanımıza bizzat MÜSİAD şubemiz tarafından iletilmişti. Sürecin başından sonuna kadar hem Sayın Başbakanımıza, Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan’la, hem de Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan'la devamlı temas halinde olmuştuk. Gelinen nokta itibariyle SSK prim oranlarında yeniden indirime gidilecek olması, memnuniyet vericidir. Bu sonucun elde edilmesinde hiç şüphe yok ki; MÜSİAD’ın payı ve katkısı çok büyüktür." ifadelerini kullandı.

Mustafa Güvenli, konuyla ilgili olarak görüş belirtti. Güvenli, söz konusu yasal düzenlemenin bölgede istihdam açısından çok büyük bir önem taşıdığının altını çizerek, "Sadece ilimizde tam 22-23 bin kişi bu düzenlemeden faydalanacak. Bu nedenle atılan adım iş çevreleri için çok önemlidir. SSK primlerine indirim öngören bu karar biraz daha gecikseydi, bölgede yeniden kayıt dışı istihdam sorunuyla karşı karşıya kalabilirdik." ifadelerini kullandı.

CİHAN
E. Çağrıcı

e-Mail : [email protected] - Çağrıcı Google+ Yazıları İçin »
SEO Uzmanı Yazar E. Çağrıcı'nın "SSK Prim Sorgulama" ile ilgili yazılarını ve Youtube sayfalarından takip edebilirsiniz.
DMCA - SSK Prim TC ile