İşsizlik Maaşı Nasıl Alabilirim

Çalışanın kendi isteği ve kusuru dışında işinden olması durumunda mağduriyetini giderebilmek için devlet tarafından kurulan sigorta fonuna işveren tarafından yapılan ödemeye İşsizlik Sigortası denir. İşsizlik Sigortası (İşsizlik Ödeneği) fonu çalışan, işverenler ve devlet tarafından finanse edilmektedir.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır ?

Çalışanların işe devam ettiği süre boyunca brüt kazançları üzerinden yüzde 1 İşsizlik Sigortası için kesilir. Ayrıca çalışanın brüt ücretinin yüzde 2'si oranında işveren ve yüzde 1'i oranında da devlet bu fona prim öder ve bu para İşsizlik Sigortası Fonu'nda birikir.

İşsizlik sigortası yükümlülüklerini yerine getirenlere verilen işsizlik maaşı bu fondan karşılanır. İşsizlik maaşından faydalanabilmek için yaş sınırlaması yoktur. Sosyal Güvenlik Kanunu'na göre çalışan herkes, hangi meslek grubundan olursa olsun işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanabilir.

İşsizlik maaşı alma şartları

İşsizlik maaşı alabilmek için gereken şartlar şunlardır:
  • Çalışanın kendi isteği ve kusuru dışında işini kaybetmiş olması.
  • Son üç yıl içerisinde 600 gün adına sigorta primi ödenmiş olması.
  • İşten ayrıldığı tarihten geriye doğru 120 gün kesintisiz olarak çalışmış olması.
  • İşten ayrılan kişi yukarıdaki koşulları taşıyorsa işsizlik maaşı alabilir. Ayrıca işyeri kapandığı ya da iflas ettiği için işsiz kalanlar da fondan işsizlik maaşı alabilir.

İşsizlik Başvuru Süresi

İşsiz kalan çalışanın maaş alabilmek için işvereninden işten ayrılma bildirgesi alması gerekir. Çalışan sonra bu belge ile İŞKUR'a başvurur. İŞKUR çalışanın durumunu değerlendirir ve uygunsa kişinin maaşını bağlar. Çalışanın maaş alabilmek için işsiz kaldıktan sonra 30 iş günü içerisinde herhangi bir İŞKUR'a şahsen başvuru yapması gerekir. Bu süre aşılırsa aşılan süre kadar işsizlik maaşından kesinti yapılır.

İşsizlik maaşının süresi

İşsizlik maaşının oranı kişinin çalışırken aldığı ücrete göre değişir. Kişinin işsizlik maaşını alacağı süre de prim ödeme gününe göre değişiklik gösterir. Son 3 yılda 600-900 gün arası prim ödeyenler 6 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir. 900-1080 gün arası prim ödeyenler 8 ay boyunca, 1080'den günden fazla olanlar ise 10 ay boyunca işsizlik ödeneği alabilir.