YÖK'te e Devlet Dönemi Başladı

e devlet Yükseköğretim Kurumu (YÖK) kamu kurumlarının hizmetlerini elektronik ortama taşıyarak erişebilirliği kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla e-devlet, uygulamasına geçiyor. Böylece daha önce yapılan yazılı başvuruların, yazışmaların elektronik ortamda hızlı ve pratik olarak yapılması hedefleniyor.
Merkezi bir bilgi bankası, üniversite, enstitü, fakülte, meslek yüksekokulu, bölüm, akademik kadro sayıları gibi yükseköğretimle ilgili tüm verileri bir merkezde bünyesinde barındıran uygulama ile bilgi kaynaklarına hızlı erişim sağlanabilecek.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) e-devlet kapsamında Yükseköğretim Kurulu Ortak Veritabanı Sistemini (YÖKSİS) ve Elektronik Belge Yönetim Sistemini (EBYS) oluşturdu. YÖKSİS, yükseköğretim kurumları ve YÖK arasında yapılan hizmetleri içerisinde barındırıyor. Daha önce yazılı olarak yapılan başvurular elektronik ortamda daha hızlı Yükseköğretim Kurulu’na iletilecek ve işleme alınacak. Merkezi bir bilgi bankası, üniversite, enstitü, fakülte, meslek yüksekokulu, bölüm, akademik kadro sayıları gibi yükseköğretimle ilgili tüm verileri bir merkezde bünyesinde barındırılıyor. Yeni uygulama sonrası karar alma süreçlerinde fotoğrafın bütünün görülmesi ve eksik ve güçlü yanların tespitinde bilgi kaynağı görevi görmesi amaçlanıyor.

Yükseköğretim Ortak Veritabanı Sistemi (YÖKSİS) ile Yükseköğretim Kurulu ve üniversiteler arasında yapılan işlemlerin manyetik formlara taşınarak işlemlerin hızlı, güvenli ve takip edilebilir hale getirilecek. E-devlet bünyesinde yapılan çalışmalarda uyumluluk sağlanması ve Yükseköğretim sistemi için alınacak kararlarda doğru, güvenilir istatistikler oluşturulması amaçlanıyor.

Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS)

E-devlet kapsamında yürütülen bir diğer uygulama ise Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS). Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı ve e-Dönüşüm Türkiye Projesi ile kamu kurumlarınca yapılan çalışmalara uyum sağlamak amacıyla Elektronik belge yönetim sistemine geçildi. EBYS sistemi tüm birimlerde kullanılmaya başlandı. Sistem içerisinde 2013 yılının ilk 8 aylık döneminde gelen evrak sayısı 77 bin 308, giden evrak sayısı ise 44 bin 325 oldu. Amaç hem üniversitelerle hem de kamu kurumlarıyla yazışmaların elektronik ortamda yapılması olarak açıklandı. İşlemlerin hızlanması ve evrak akışının yarattığı iş yükünün azaltılması isteniyor. YÖK, tüm üniversitelerde aynı yapının yaygınlaştırılması için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.