Yeni Torba Yasa'dan Özet Bilgiler

Yeni torba yasa'da yeni olarak neler var? SGK Tüp bebek desteği ne kadar? Yeraltı maden işçilerine getirilen haklar neler? Yıllık izin ve kıdem tazmaninatı ne olacak? Vergi ve prim borçları torba yasa tasarısında var mı? Torba kanun'da sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası, soyal gücenlik prim borçları yapılandırılacak mı? Maliye alacakları, ÖTV, KDV kapsamda mı?
  • Gündelikçilerin kuponla sigortalanması 1 Nisan 2015'ten itibaren zorunlu oluyor. 10 günden fazla çalıştırılan gündelikçinin aylık sigorta primi 283 lira, 10 günden az çalıştırılanlarda ise 4 gün için 3 lira. Torba yasanın getirdiği en önemli yeniliklerden biri evlere temizliğe giden gündelikçilere sağlanan kuponla sigortalama kolaylığı oldu. Hemen bir şey yapmanıza gerek yok; gündelikçilerle ilgili yeni uygulama 1 Nisan 2015'ten itibaren başlayacak.
  • Çocuk doğuran kadınlara daha önce sadece 2 çocuk için sağlanan borçlanma hakkı 3 çocuğa çıkarıldı. İşçi statüsündeki kadınların yanı sıra memur ve Bağ-Kur'lu kadınlar da borçlanmadan yararlanabilecek. 3 çocuk annesi bir kadın doğum sonrasında çalışmaya ara vermişse, her bir çocuk için 2 yıl olmak üzere 6 yıllık primini ödeyerek borçlandığı süre kadar erken emekli olabilecek. Tüp bebek tedavisinde SGK tarafından karşılanacak deneme sayısı 2'den 3'e çıkarıldı. SGK, bu haktan, şu an itibarıyla 3 bin 500 kadının yararlanmasını bekliyor. Son 3 yılda diğer tedavi yöntemleriyle bebek sahibi olamayan 23 yaşından büyük 39 yaşından küçük sigortalı kadınların 3 denemeye kadar tüp bebek tedavileri karşılanacak.
  • Yasada madencilere sağlanan avantajlar ise şunlar: -Yeraltı maden işlerinde çalışan işçiler yıpranmayla birlikte 43 yaşında emekli olabilecek. Madencilerin yeraltındaki çalışma süreleri haftalık 36 saatle sınırlandı. Ancak ekim ayında yapılacak düzenlemeyle bu süre 37.5 saate çıkarılacak ama haftada bir gün yerine 2 gün izin yapacak. Yeraltında kömür üretimi işlerinde çalışan işçilerin ücreti, brüt asgari ücretin iki katından az olamayacak. 1 Temmuz'dan itibaren brüt asgari ücret bin 134 liraya yükseldiği için, yeraltı işçilerinin brüt ücreti en az 2 bin 268 lira olacak. Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için en az 6 ay çalışma şartı madencilerde aranmayacak. Madenci bir gün çalışarak, kıdem tazminatı almaya hak kazanacak. -Madencilerin yıllık izni, diğer işçilerden 4 gün daha fazla olacak. Linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı maden iş yerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak.
  • Meclis'te kabul edilen torba yasa ile 30 Nisan 2014 itibarıyla ödenmemiş vergi ve prim borçları yeniden yapılandırılıyor. Anapara borç üzerine enflasyon farkı ilave edilip gecikme faizi, gecikme zammı ve cezai faiz gibi kalemler silinerek borçlar 3 yıla kadar taksitlendirilebilecek. Vergide ekim ve kasım aylarında, prim borcunda ise ekim, kasım ve aralık aylarında başvurulması gerekiyor. Belediyelere ödenen emlak ve çevre temizlik vergileri de bu kapsamda yeniden yapılandırılacak. Hem Maliye'nin alacaklarında hem de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim alacaklarında anapara kesinlikle affedilmeyecek. Vergi ve prim borçlarını vadeli ödemek isteyenler 6, 9, 12 ve 18 ay taksit seçeneklerinden birini tercih edebilecekler. Taksit ödemeleri iki ayda bir gerçekleştirilecek. Yeniden yapılandırılan borçlarda yılda en fazla iki taksit aksatılabilecek. Bir yılda altı taksit ödeneceği düşünülürse, taksitlerin üçte birinin aksatılması durumunda bile yeniden yapılandırma işlemi bozulmamayacak. Borcunu 12 ayda ödeyenler yüzde 5, 24 ayda ödeyenler yüzde 10, 36 ayda 18 taksit halinde ödeyenler ise yüzde 15 faiz ödeyecek.
  • 2012 yılında ödenmesi gereken 2 bin lira kira geliri vergisini ödemediği tespit edilen Mehmet Bey'e vergi ziyaı cezası, özel usulsüzlük cezası, gecikme faizi ve gecikme zammı uygulandığından toplam borcu 11 bin 189 lira. Hangi SGK alacakları yapılandırma kapsamında?
    • Sigorta primi.
    • Emeklilik keseneği.
    • İşsizlik sigortası primi.
    • Sosyal güvenlik destek primi. Ancak kapalı mekânlarda sigara içenlere kesilen cezaların tahsilinden vazgeçilmeyecek.
  • Türk vatandaşlığını kaybedenler yurt dışında çalıştıkları süreleri için borçlanabilecek.
  • Spor kulüpleri, SGK ile Maliye'ye olan borçlarını ikişer aylık dönemler halinde azami 42 eşit taksitte ödeyebilecek
  • İstanbul'da Ataşehir ve Ümraniye ilçelerinin hudutları, 04 ve E-80 karayolu sınır olarak tayin edilerek yeniden belirleniyor.
  • Özelleştirme uygulamaları nedeniyle iş akitleri, kamu ya da özel sektör işverenlerince feshedilen ve nakil hakkı bulunmayan personel de yaşlılık ya da malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilecek.
  • Bandrol ücretleri, ithalatta alınan gümrük vergilerinden ayrı olarak tahsil edilecek ve en geç takip eden ayın 15. gününe kadar TRT'ye intikal ettirilecek.
  • Kanunla, araç muayenesini zamanında yaptırmayanların cezaları ve gümrük vergisi borçları da yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor.
  • Internet erişimin engellenmesi kararının gereğinde azami süre 24 saatten 4 saate iniyor. İnternette trafik bilgisi Telekominikasyon İletişim Başkanlığı tarafından ilgili işletmecilerden temin edilerek, hakim tarafından karar verilmesi halinde ilgili mercilere verilecek.
  • Tüm illerde bucaklar kaldırılıyor.
  • Kıymetli taşların borsada işlem görmeyenleri KDV istisnasının dışına çıkarılıyor. Yurt dışından gelen pırlanta gümüşten takılar ile pırlantalı altından takılar, ÖTV kapsamına alınıyor.