SGK Başka Erkekle Yaşayan Kadına Sağlık Cezası Vermez

Sosyal Güvenlik Kurumu sadece, boşandığı eşiyle birlikte yaşayan ve yaşadığı görüntüsü veren kadınlara ceza verip, verdiği yetim aylığını keser ve ödediklerini geri ister. Ancak sizin durumunuzda olduğu gibi imam nikâhlı evliliklere ve başka erkeklerle yaşayan kadınların ana-babası hatta eski kocası üzerinden aldığı sağlık yardımlarına SGK ceza falan vermez.
Ben resmen boşanmamış olmama rağmen dini nikâhla bir başka kadınla evlendim. Yeni eşim ise annesinin Bağ-Kur'u üzerinden sağlıktan yararlanıyor. Doktorlar eşimin annesine ceza yazılabileceğini söylemiş. Resmen evli olduğum için yeni eşim sosyal güvenceden faydalanamıyor. Ne yapmam gerekiyor? Bu konuda yardımcı olur musunuz? E. Kaçar

Sayın okurum, hiç merak etmeyin kimse size ceza falan vermez hele SGK hiç vermez. Yeni imam nikâhlı eşinizin SGK'dan annesi (yeni kaynananız) üzerinden sağlık yardımı alması tamamen yasaldır.

Hatta daha ileriye gidelim, yeni (imam nikâhlı) eşiniz, sizinle resmi nikâhı olmadan sizden hamile kalsa bile SGK üzerinden hem hamilelik kontrollerini yaptırabilir hem de doğumu SGK üzerinden yaptırabilir hiçbir şey olmaz.

SİZ SADECE ESKİ EŞİNİZDEN KORKUN

Sosyal Güvenlik Kurumu, imam nikâhlı yaşayanlara karışmaz, hatta nikâh için imama gitmeye gerek görmeyenlere de karışmaz. Sadece, boşandığı eski eşiyle birlikte yaşayan kadınlara verdiği (ana-babası üzerinden) yetim aylıklarını keser.

Bu arada siz sadece eski eşinizden korkun; zira eski eşiniz yeni durumu tespit ettirip, evlilik birliğini bozan kişi olarak sizi gösterip boşanma davası açarsa, eski karınıza yüklüce tazminat ödemek zorunda kalırsınız.

Askerlik konusunda düzenleme yaparken bunu da unutmayın...

Son günlerde askerlik süresi kısalacak mı, bedelli askerlik çıkarılacak mı tartışmaları iyice alevlendi. Ancak unutulan bir konu var, askerlik borçlanması konusu. Bir düzenleme yapılacaksa, üretici iken tüketici durumuna düşürülen gençlere bir de askerlik borçlanması için para ödemesi uygulamasına da bir göz atılması gerekiyor.

ASKERE GİDEN DE AİLESİ DE ZORDA KALIYOR

Hemen herkes, askerlik yaşı gelmiş olanlara bedelli askerlik getirilip getirilmeyeceğini konuşuyor ama hiç kimse halen askerlik görevini ifa edenleri konuşmuyor. Ailenin geçimini sağlayan 20 yaşına gelmiş delikanlı askere gidiyor ama geride kalan anası-babası kardeşleri, varsa eşi zorda kalıyor. O askerden gelinceye kadar evin geçimini sağlayacak hiç kimsesi olmayanlar da sosyal yardımlarla geçinmeye çabalıyorlar. Binlerce üniversite mezunu işsizlik ortamında askere hem de yedeksubay olarak gitmek için can atarken, diğerleri mecburen er veya erbaş olarak askere gitmektedir. Bu kişilerin gerek geride bıraktığı aileleri ve gerekse de kendileri bu dönem boyunca para sıkıntısı çekmektedirler.

Genç delikanlı askerden dönüyor, zaten askerlik süresince çalışamamış, üretememiş, para kazanamadığı gibi tüketici olmuş, vergilerden gelen parayla yedirmişler, içirmişler, üretici iken tüketici yapmışlar. Bu yetmiyormuş gibi emeklilik için gereken sigortalılık süresi ve prim ödeme süresi için gerekiyorsa SGK'ya başvurup askerlik süresini satın alması gerekiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'na askerlik borçlanması için müracaat edenlerin, askerde geçirdikleri tüm süreyi veya dilediği kadar süreyi satın alması durumunda, askerde geçen her ay için en az 268 en çok da 1 740 lira arasında para vermesi gerekiyor. Mesela, 1 8 ay askerlik yapılmışsa ödenmesi gereken rakam, en ucuzundan 4800 lira en pahalısından da 31.350 lira. Üstelik bu ödemenin taksidi de yok. Borcun tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde ödenmesi gerekiyor.

ASKERDEKİ SÜRENİN SİGORTALILIKTAN SAYILMASI İYİ OLUR

Madem, işyeri olan, işi olan bir genci askere alıp, gelirinden ediyoruz sonra da tüketici yapıyoruz gelin, askerlerin askerde geçirdikleri süreyi de sosyal güvenliklerinden sayalım. Bu durumda en azından askerde geçirilen süre sigortalı hale gelmiş ve askere gittikleri için SGK'ya para ödemekten kurtarmış oluruz.

Ali Tezael - BllomgbergHT