Gelir Testi Yaptırmayanlar Dikkat Son Bir Ay

Üniversite adayları zorlu sınav maratonun ardından öğrenciler açıklanan sonuçlarla bir yükseköğretim programına yerleşti. Kazanamayanların bir kısmı da ek yerleştirme kapsamında üniversiteli oldu.
Üniversite sınavlarında hedefine ulaşamayan ve liseden 2013-2014 eğitim öğretim yılında mezun olan erkeklerin ise sağlık hizmetinden faydalanma hakkını kaybetmemek için sadece 30 günleri kaldı.

Çünkü liseden mezun olanlar, bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünü kaybediyor, anne veya babaları üzerinden sağlık hizmetinden faydalanamıyor.

Bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar kampus hayatına başlarken, yerleşemeyenler gelir testi yaptırmazsa genel sağlık sigortası primi ödeyerek sağlık hizmetlerinden paralı olarak yararlanıyor. Bu durumda, gelir testine gitmeyenlere prim borcu çıkarılıyor. Ayrıca gelir testi yaptırmayanların 60 gün ve üzerinde borcu varsa Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında sağlık hizmeti alamıyor.

YÜZDE 12 ORANINDA BORÇ

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Pekten'in verdiği bilgiye göre, liseyi bitirip üniversiteyi kazanamayan erkekler, mezun olduğu tarihten itibaren itibaren 4 ay daha anne veya babası üzerinden sağlık hizmeti alabiliyor. Bu 4 ayın parasını devlet ödüyor. 4 ayın sonunda gelir testine 30 gün içinde gitmeyenler için 2 asgari ücret üzerinden yüzde 12 oranında prim borcu oluşuyor. Yani 2014 yılı 2. altı aylık dönem için aylık 272.16 TL prim borcu çıkarılıyor. Bu durumda liseyi 15 Haziran'da bitirenler için tanınan 4 aylık süre 15 Ekim'de doldu ve önümüzdeki 1 ay içinde , gelir testi yaptırılması gerekiyor. Üniversiteyi kazanan erkeklerde ise 25 yaşına kadar sorun yok. Anne veya babaları üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebilecekler.

KIZLARIN DURUMU FARKLI

Kızlar için ise durum biraz daha farklı. Ali Pekten, 1 Ekim 2008 öncesinden hak sahibi kız çocukları evlenene veya bir işe girene kadar anne veya babası üzerinden sağlık hizmeti alabileceğini, 1 Ekim 2008 sonrası ilk kez hak sahibi kız çocukların ise 25 yaşına kadar sağlık yardımı alabileceğini ve bu yaştan sonra sigortalı değilse gelir testine girmesi gerektiğini söyledi. Gelir testi sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında, il ve ilçelerde kaymakamlık veya valiliklerde yapılıyor.