Erken Emeklilik ve Yaşa Takılanlar

Ülkemizde ne zaman emekli olurum sorusunun cevabını arayan, çalışmalarının karşılığını alabilmek adına emekli olmayı bekleyen 5 milyona yakın çalışan var. Ve ne zaman emekli olurum sorusuna cevap verebilmeleri için bilmeleri gereken birtakım şartlar bulunuyor.

Ülkemizde ne zaman emekli olurum sorusunun cevabını arayan, çalışmalarının karşılığını alabilmek adına emekli olmayı bekleyen 5 milyona yakın çalışan var. Ve ne zaman emekli olurum sorusuna cevap verebilmeleri için bilmeleri gereken birtakım şartlar bulunuyor. Biz ne zaman emekli olurum sorusunun cevabını size net bir şekilde veremesek de ne zaman emekli olurum sorusuna cevap verebilmeniz için gerekenleri açık bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

Ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı farklı sosyal güvenceye sahip insanlar ve cinsiyete göre değişiklik gösterir. Örneğin kadınlar ne zaman emekli olurum hesaplamasında daha hafif şartlara tabii tutulurken, erkeklerin ne zaman emekli olurum hesaplaması daha fazla şart gerektiriyor.  Emeklilik için bazı şartları tamamlamak gerekiyor, bu şartların başında belli bir süre sigortalı olunması, belli bir prim gün sayısını doldurmak ve belli yaşı doldurmak geliyor. Ve ne zaman emekli olurum sorusu için dikkat edilmesi gereken önemli iki tarih bulunuyor: bir tanesi ilk işe giriş tarihi iken diğeri ise doğum tarihidir. 

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ !

SSK'lı olarak çalışan vatandaşların ne zaman emekli olurum sorusu için dikkat etmesi gereken iki tarih daha bulunuyor. Bunlardan birincisi 8 Eylül 1999 iken ikincisi ise 30 Nisan 2008 tarihleridir. Bu tarihler ne zaman emekli olurum sorularının cevabı için önemli iki dönüm noktası olarak kabul edilir. Bu iki tarihten öncesi ve sonrası olarak ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı değişiklik gösterir.

Şöyle ki; 7 Eylül 1999'da sigortalı olan kadının ne zaman emekli olurum sorusuna cevabı 56 yaş, 5975 prim gün sayısını doldurduğunda olacaktır. Erkeğin bu soruya cevabı ise 58 yaş, 5975 prim gün sayısını doldurduğunda olacaktır.

Ancak aynı kadın ve erkek 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olsaydı ne zaman emekli olurum sorusuna cevap olarak, kadının şartları 58 yaş 7000 prim günü, erkeğin şartları 60 yaş 7000 prim günü olacaktı.

Bununla birlikte ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı için dikkat edilmesi gereken birkaç tarih daha bulunuyor. Bayanlar için ne zaman emekli olurum diye bir soru yöneltildiğinde öncelikle bakılması gereken durum ilk sigortalı olarak işe başladığı tarihtir. Bu tarihe göre erken emeklilik durumuna bakılır. Kişi eğer 01.04.1981 tarihi ve daha öncesinde sigortalı olduysa, ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı için yaş şartı aranmaz ve sadece 20 yıl sigortalılık ile 5000 prim gününü doldurması yeterli olacaktır.

Erkekler için ne zaman emekli olurum diye bir soru yöneltildiğinde ise, yine öncelikle kadınlar da olduğu gibi ilk sigortalı olarak işe başladığı tarihe bakılmalıdır. Bu tarihe göre erken emeklilik durumuna bakılır. Kişi eğer 08.09.1976 tarihi ve daha öncesinde sigortalı olduysa, ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı için yaş şartı aranmaz ve sadece 25 yıl sigortalılık ile 5000 prim gününü doldurması yeterli olacaktır.

Ne zaman emekli olurum için verdiğimiz bu bilgiler SSK için geçerliydi. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı için bu şartlar farklılık gösterecektir. Kişi erken emeklilik için daha farklı şartlara tabi tutulacaktır.

Biz size ne zaman emekli olurum sorusunu cevaplayabilmeniz için çok kısa bir yol göstereceğiz.

Bunun için öncelikle yazının sonunda bulunan "Ne Zaman Emekli Olurum" linkine tıkladıktan sonra karşınıza gelen sitede bir uygulama göreceksiniz. Bu uygulamada sizden yaşınız, cinsiyetiniz, doğum tarihiniz ve prim gün sayınız istenecek. Tüm bu istenen bilgileri eksiksiz bir şekilde girerek ne zaman emekli olurum sorusuna hızlıca cevap bulmuş olacaksınız.

Ne Zaman Emekli Olurum sorusunun cevabı için TIKLAYINIZ !

Erken Emeklilik ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT)

2014 yılı içerisinde çıkması beklenen Torba Yasa ile birlikte erken emeklilik konusu ve prim günlerini ve sigortalılık süresini doldurup da emeklilikte yaşa takılanların (EYT) erken emeklilik sorunlarının çözülmesi planlanıyor. Ancak vatandaş çıkması öngörülen bu yasa ile erken emeklilik hakkından yararlanabilecek mi, emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) bu sorunlarına çare bulabilecek mi henüz net bir şey bulunmuyor.  Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak gündemde olan yasa ile ilgili; daha önce yaş şartı aranmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olmaya hak kazanan, yapılan yasal düzenlemeden sonra yaş şartına da tabi tutulan kişilerin mağdur olmamaları için emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) olarak kanun teklifi verildi. Eğer bu teklif yasalaşırsa, erken yaşta emeklilik için beklerken bir anda kendisine yaş vurması nedeniyle emekliliği uzayanlar erken emeklilik hakkından yararlanabilecek.

Emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) konusunda şu anda üzerinde durulan konu ise, yaşını doldurup da emekliliğine sadece 2 yıl kalan vatandaşlar için erken emeklilik konusudur. Bu durumda olan kişilere erken emeklilik hakkı tanınarak, emekli maaşından belli bir yüzdede kesinti yapılması üzerinde duruluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in açıklamasına göre ise erken yaşta emeklilik konusu bir hayalden ibaret. Çünkü ülkemizde yavaş yavaş kademeli emeklilik sistemine geçiş yapılarak 2036 yılına kadar emeklilik yaşını 60'a çıkarmak planlanıyor. Günlerdir insanların kafasını meşgul eden erken emeklilik konusunun karıştırıldığının üzeri çiziliyor.

Erken emeklilik için çıkarılan yasanın bir maddesinde çalışan SSK'lı kadınlar için büyük kolaylık sağlanıyor. Çalışan ve doğum yapan SSK'lı kadınlara, erken emeklilik hakkından yararlanabilmeleri için 2 çocuğa kadar doğum borçlanması hakkı verilmiştir ve bu çocukların her biri için 2 yıl borçlanma yaparak kişi prim günlerini 1440 gün kadar artırabilecektir. Bu şekilde çalışan kadınların erken emeklilik konusuna katkı sağlanmıştır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki, kişi doğum borçlanması yaparak emeklilik tarihini öne çekmiyor. Bu sadece prim günü eksiği bulunan kadınların erken emeklilik hakkı için düzenlenmiş bir maddedir. Eğer prim eksiğiniz bulunmuyorsa ve yaşı ya da sigortalılık yılınızı doldurmak için bekliyorsanız doğum borçlanması yaparak erken yaşta emeklilik hakkından yararlanmanızın hiçbir anlamı olmuyor. Ancak doğum borçlanması ile erken emeklilik konusunda dikkat edilmesi gereken nokta ise, kişinin yaptığı doğumdan önce SSK girişinin yapılmış olmasıdır. Doğumdan önce SSK'lı olmayan kadının borçlanma ve bununla birlikte erken yaşta emeklilik hakkı bulunmuyor.

Ayrıca Torba Yasa'da çıkması beklenen bir diğer madde ise, erken emeklilik konusunda doğum borçlanmasındaki bu adaletsizliğin ortadan kaldırılmasıdır. SSK'lı olarak çalışan kadınlara erken emeklilik hakkı tanınırken BAĞ-KUR'lu kadınlara erken emeklilik hakkı verilmiyor. Bunun yanında erken emeklilik konusunda önemli adımların atıldığı doğum borçlanması için en fazla 2 çocuk ile sınırlı kalması olayının yanlış olması da gündemde. Bu sayıyı 3'e çıkararak her çocuk için yine 2 yıldan toplam 6 yıllık bir borçlanma ile kadınlar erken emeklilik hakkına sahip olabilecekler.

Çalışan SSK'lı kadınlara erken yaşta emeklilik ile ilgili madde koyuldu da erkeklere böyle bir uygulama yok mu diyebilirsiniz. Erkekler için de askerlik borçlanması uygulaması yürürlüğe konmuştur. Çalışan bir erkek askere gittiği günleri borçlandığında, borçlandığı gün sayısı kadar ilk sigortalı olduğu tarih geriye çekilecektir. Örneğin 1 yıllık askerliğini borçlanan erkeğin ilk işe giriş tarihi de 1 yıl geriye gideceğinden, bu kişi en az 1 yıl erken yaşta emekliliğe hak kazanmış olacaktır. Ancak askerlik borçlanması ile erken emeklilik konusunda dikkat edilmesi gereken nokta ise, kişinin askerliğinin ilk işe giriş tarihinden önce mi yoksa sonra mı yaptığıdır. Eğer giriş tarihinden önce yaptıysa borçlanma ile giriş tarihi geriye çekilir ve böylece erken emeklilik hakkı doğar. Ancak sonra yaptıysa borçlanma yaparak sadece prim günlerini artırır ve bu da erken yaşta emeklilik konusunda çok fazla yardımcı olmaz.