Emeklilik Yaşı Nasıl Hesaplanır

Emeklili yaşı nasıl hesaplanır? Ne zaman emekli olabilirim? Kadınlar kaç yaşında emekli olabilir? Erkekler kaç yaşında emekli olabilir? Emekli maaşı şifresiz olarak nasıl sorgulanır? E-devlet şifresi ile emekli maaşı nasıl sorgulanır? Kademeli emeklilik sistemi nedir? 1999 öncesi sigorta başlangıcı olanlar ne zaman emekli olabilir? 2008'den sonra sigortalı olanlar kaç yaşında emekli olabilirler?
Emeklilik hesabı sigortalı başlangıç tarihi itibariyle kişinin çalışma hayatı boyunca adına tamamlaması gereken yaş, prim gün sayısı ve hizmet süresini kapsar.

Türkiye'de emeklilik sisteminde 3 ayrı dönem vardır.

- 1. Kademeli yaş diye tabir edilen 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalılık başlangıcı olanlar yaş şartı, prim gün sayısı ve hizmet süresi şartlarını doldurduktan sonra emekli olabilirler.
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar 25 yıllık sigortalılık süresini doldurmaları gerekir.

Tamamlaması gereken yaş ise 44'den 58 yaşa kadar farklılık gösterir, sigortalı olarak işe başlama tarihlerine göre değişir.
Tamamlaması gereken prim gün sayısı 5,000 ile 5,975 gün arasında değişiklik gösterir. Aşağıdaki tabloda erkek ve kadının işe başlama tarihlerine göre tamamlaması gereken sigortalılık süresi, tamamlaması gereken yaş ve tamamlaması gereken prim ödeme hizmet süresi ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Erkekler için emeklik tablosu

Erkekler için emeklik tablosu

- 2. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar için yaş ve prim gün sayısı olarak kademeli emeklilik sistemi yine uygulanır.
Tamamlaması gereken yaş 60 ve tamamlaması gereken prim gün sayısı ise 7,000'dir.

- 3. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk sigorta başlangıcı olanlar için yaş ve hizmet süresine bakılmaz. Tamamlamaları gereken prim gün sayısı 9,000 gündür.
Not : Kanunun yürürlüğe girdiği tarih ile 31.12.2008 tarihleri arasında sigortalı sayılanlar için 7,100 gün olarak ve 1.1.2009 tarihinden itibaren sigortalı sayılanlar için ise her takvim yılı başında 7,100 güne 100 gün eklemek suretiyle 9,000 güne çıkacaktır.

Yaşlılıktan emeklilik, kadınlarda 58 ve erkeklerde de 60 yaşına gelmesine rağmen prim gün sayısı yeterli olmayanlar da 5400 günle emekli olabiliyor.

Erkekler için emeklik tablosu

SGK Ne zaman emeklik olabilirim heaplama ekranı

Ne zaman emeklik olabilirim

4 Adımda Emekli Maaşı Sorgulama

1. Adım : Şifresiz Emekli Maaşı Sorgulama almak için TC Kimlik No, nüfusa kayıtlı il, cilt no, doğum yılı ve güvenlik kodu'nu girin.
2. Adım : Gelen ekranda 3. sırada listelenen "Hizmet Dökümü" linkine tıklayın.
3. Adım : SSK'lı iseniz "4 A Hizmet Dökümü" Bağkur'lu iseniz "4 B Hizmet Dökümü" seçiniz.
4. Adım : Gelen ekranda sigortalı hizmet dökümü detayını bulacaksınız. SSK Sicil No, ödenen prim gün sayısı, iş yeri no, il, şube, dönem, işe giriş tarihi, kazanç ve işten çıkış tarihi bilgileri görüntülenecek.

Şifresiz Emekli Maaş Sorgulama ekranında ayrıca tescil kaydı tesbiti, emekli aylık bilgisi, işgöremezlik ödeme, sağlık provizyon sorgulama, GSS tescil sorgulama ve 4C İsteğe Bağlı bilgilerini sorgulayabilirsiniz. SGK şifresiz emekli maaşı ekran göreselleri için şifresiz emekli maaş sorgulama linkine tıklayın.


Türkiyede Emeklilik Yaşı Nasıl Belirlenir?

1986 yılından buyana İngiltere, Avustralya, Belçika ve Yunanistan`da emeklilik yaşı kadınlar için 55, erkekler için 60 olarak belirlenmiştir.

8 Eylül 1999 tarihine kadar, kadınlar 38 erkekler ise 43 yaşında emekli olabiliyorlardı. O tarihten sonra emeklilik koşulları ağırlaştırıldıkça, emekli olabilme yaşı ve prim ödeme gün sayısı yükseltildi. Kademeli olarak yükseltilen emeklilik yaşı, 1 Ocak 2048 tarihi itibariyle 65 olarak uygulanacak.

SSK yeni adıyla 4/a statüsünde sigortalı olabilir

Bağ-Kur yeni adıyla 4/b statüsünde sigortalı olabilir

Eski adıyla Emekli Sandığı yeni adıyla 4/c statüsünde sigortalı olabilir

Emekli Maaşı İlgili Bağlantılar