Emekli Maaşımı Nasıl Hesaplarım

İnternet'ten emekli maaşı nasıl sorgulanır? Emeklilik maaşı hesaplamak için neler yapılmalı? Emeklililer maaşlarının yattığı bankayı değiştirebilir mi?
Emekli maaşı sorgulama yapmak için internetten adım adım yapılması gerekenleri burada anlatacağız. 4A, 4B ve 4C emekli maaş işmlemleri nelerdir ve nasıl yapılır? SGK emekli maaşı hesaplamak ve sorgulama ekranına aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz.

Emekli Maaşı Hesaplama

Emekli Maaşı Hesaplama

Emekli maaşı sorgulama işlemi iki farklı şekilde yapılmaktadır. Emekli maaşı sorgulama işlemini ilk E-SGM uygulamasını kullanarak şifresiz bir şekilde yapabiliriz. E-SGM uygulamasını kullanarak emekli maaşı sorgulama işlemi yaparken T.C kimlik bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Emekli maaşı sorgulama işleminin bir diğer yolu da e-devlet şifresi ile yapılandır. E-Devlet uygulaması ile emekli maaşı sorgulama işlemini yapabilmek için E-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Bu yazımızda emekli maaşı sorgulama işlemini E-SGM uygulaması ile ve E-Devlet şifresi ile iki farklı yoldan nasıl yapıldığını detaylı olarak anlatacağız.

E-SGM Uygulamasını Kullanarak Emekli Maaşı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır ?

E-SGM uygulamasını kullanarak emekli maaşı sorgulama işlemini yapabilmek için E-SGM ekranını kullanmanız gerekmektedir. E-SGM uygulaması ile emekli maaşı sorgulama işlemini yapabilmek için gerekli olan tek şey kimlik bilgilerinizdir. E-SGM ekranında bazı kimlik bilgilerinizi kullanarak emekli maaşı sorgulama işleminizi çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. E-SGM uygulaması ile emekli maaşı sorgulama için ilk olarak E-SGM sistemine girmeniz gerekmektedir. Emekli maaşı sorgulama işlemi için sistemde sizden istenen bilgileri girmeniz gerekmektedir. Emekli maaşı sorgulama işlemi için açılan sayfada ilk olarak uyruk seçeneğini seçmeniz gerekir. Emekli maaşı sorgulama da uyruk seçeneğini T.C seçerseniz T.C kimlik numarası bölümüne T.C kimlik numaranızı girmeniz gerekmektedir. Daha sonra nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve doğum yılınızı seçmeniz gerekmektedir. Emekli maaşı sorgulama işleminde daha sonra yapmanız gereken kimliğinizin arka kısmında bulunan cilt numaranızı girmektir. Emekli maaşı sorgulama işlemi için son olarak güvenlik kodu kısmına resimdeki karakterleri girerek Bilgileri Sorgula butonuna basmanız gerekmektedir.

Emekli maaşı sorgulama işlemi için eğer yabancı uyruğu seçtiyseniz sayfada ilk olarak ikamet numaranızı girmeniz gerekir. Daha sonra sizden istenen diğer bilgileri girerek emekli maaşı sorgulama işleminizi hem kolay hem de hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

Bu şekilde emekli maaşı sorgulama işlemi için sisteme giriş işleminizi yaptıktan sonra sağ tarafta bulunan emekli aylık bilgisi seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. Daha sonra ki aşamada SSK yani 4A emekli maaşı sorgulama işlemi için “4A Emekli Aylık Bilgisi” seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. BAĞ-KUR diğer bir adıyla 4B emekli maaşı sorgulama işlemi için “4B Emekli Aylık Bilgisi” seçeneğine tıklamanız gerekir. Emekli Sandığı yeni adıyla 4C emekli maaşı sorgulama işlemi için de “4C Emekli Aylık Bilgisi” seçeneğine tıklayarak emekli maaşı sorgulama işlemini her bir kurum için ayrı ayrı öğrenmiş olursunuz.

E-Devlet Uygulaması İle Emekli Maaşı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır ?

E-Devlet uygulamasını kullanarak emekli maaşı sorgulama işlemini yapabilmeniz için E-Devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Emekli maaşı sorgulama işlemi için eğer E-Devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesine nüfus cüzdanınız ile E-Devlet şifresi için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. E-Devlet şifresi için gerekli olan başvuru formunu doldurduktan sonra size 2 TL karşılığında bir E-Devlet şifresi verilecektir. Emekli maaşı sorgulama işlemi için gerekli olan E-Devlet şifresini temin ettikten sonra emekli maaşı sorgulama için E-Devlet uygulamalarına girmelisiniz.

E-Devlet uygulamalarına girdiğinizde sizden kimliğinizi doğrulamanız istenecektir. Emekli maaşı sorgulama işlemi için Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna basmanız gerekir. Daha sonra emekli maaşı sorgulama işlemi için açılan sayfada ilk olarak T.C kimlik numarası istenmektedir. Emekli maaşı sorgulama işlemi için T.C kimlik numaranızı girdikten sonra temin etmiş olduğunuz E-Devlet şifrenizi girmeniz gerekir. Bu bilgileri girdikten sonra Sisteme Giriş Yap seçeneğine tıklamanız gerekir. Emekli maaşı sorgulama işlemi için daha sonra sol tarafta bulunan E-Hizmetler sekmesine tıklamanız gerekmektedir. Bu sekmeye tıkladığınızda karşınıza hizmet listesi gelecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumu seçeneğini bularak emekli maaşı sorgulama işleminizi hangi kuruma göre yapacaksanız o seçeneği işaretlemeniz gerekir. SSK diğer bir adıyla 4A emekli maaşı sorgulama işlemi için 4A hizmetleri adı altında bulunan “4A Emekli Aylık Bilgisi” sekmesini tıklayınız. BAĞ-KUR yani 4B emekli maaşı sorgulama işlemi için “4B Hizmetleri” adı altında bulunan “4B Emekli Aylık Bilgisi” sekmesini tıklayınız. Emekli Sandığı yeni adıyla 4C emekli maaşı sorgulama için “4C Hizmetleri” adı altında bulunan “4C Emekli Aylık Bilgisi” sekmesini tıklayınız Bu şekilde E-Devlet ile tüm kurumlarda emekli maaşı sorgulama gerçekleştirmiş olursunuz.

Emekli Maaşı Hesaplama

Emekli maaşı hesaplama işlemi günümüzde çok kolay bir şekilde yapılmaktadır. Emekli maaşı hesaplama işlemleri için bazı siteler bulunmaktadır. Bu siteler sayesinde emekli maaşı hesaplama işlemi kolaylıkla yapılabilmektedir. Emekli maaşı hesaplama işleminde hangi kuruma bağlı olduğunuz çok önemlidir. Çünkü her kurumun emekli maaşı hesaplaması farklılık göstermektedir. Bu yazımızda sizlere SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı gibi kuruluşlara bağlı olan kişiler için emekli maaşı hesaplama işlemi nasıl yapılır bunu anlatacağız.

SSK(4A) Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır ?

SSK yeni adıyla 4A’ ya bağlı bulunan kişiler emekli maaşı hesaplama için yazımızda verilen linke tıklamanız gerekmektedir. Emekli maaşı hesaplama işlemi için daha sonra açılan sayfada ilk olarak SSK sicil numaranızı girmeniz gerekir. Daha sonra T.C. kimlik numaranızı, baba adınızı, nüfus ilinizi ve doğum tarihinizi giriniz. Emekli maaşı hesaplama için girmeniz gereken tüm bilgileri girdikten sonra “Sorgula” butonuna tıklamanız gerekir. Bu şekilde SSK emekli maaşı hesaplama işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.

4A Emekli Aylık Bilgisi İçin LÜTFEN TIKLAYINIZ!


BAĞ-KUR(4B) Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır ?

Emekli maaşı hesaplama için yazıda verilen linke tıkladıktan sonra T.C kimlik numaranızı, kurumunuzu ve resimdeki karakterleri de güvenlik kodu kısmına girmelisiniz. Daha sonra “Sorgula” butonuna tıklayarak, emekli maaşı hesaplama işleminizi yapabilirsiniz.

4B Emekli Aylık Bilgisi İçin LÜTFEN TIKLAYINIZ!

Emekli maaşı hesaplama işleminde dikkat edilecek olan bazı noktalar bulunmaktadır. 4B emekli maaşı hesaplama işleminizi bugün talep etmişsiniz gibi hesaplayan ancak, kesin bir bilgi vermeyen bir uygulamadır. Emekli maaşı hesaplamasının asıl ve gerçekte alacağınız ücret işe başladıktan sonra belirli olabilir. Asıl emekliliğinizi talep ettiğiniz durumda, hizmetleriniz ve kayıtlar incelenerek emekli maaşı hesaplama için 5400 günden daha az kaydı bulunan kişiler için emekli maaşı hesaplama işlemi yapılamaz.

Emekli Sandığı(4C) Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır ?

Emekli Sandığı yani 4C emekli maaşı hesaplama için yazıda verilen linklere tıklayarak, emekli maaşı hesaplama uygulamasına ulaşabilirsiniz. Emekli maaşı hesaplama ikramiyenizi hesaplama için en az derece, kademe ve aylık tarihini alanlarını seçmeniz gerekir.

4C Emekli Aylık Bilgisi İçin LÜTFEN TIKLAYINIZ!

“Makam Temsil Görev Tazminat” göstergeniz varsa ilgili makamı girmelisiniz. Bu işlemleri uygulamanız durumunda emekli maaşı hesaplama işlemini kolayca yapabilirsiniz.

Emekli Kavramı
Yaşlılık, yetişkinliğin bir uzantısı olarak yaşam süresinin ileriki döneminde fiziksel ve ruhsal değişimlerin yoğun bir şekilde görüldüğü bir evre olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü 65 yaş ve üstündeki bireyleri yaşlı kabul etmektedir. Ancak bu sadece kronolojik yaşın sınırını tanımlamaktadır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte doku ve organlarda oluşan yaşlanma ise biyolojik yaşlanmadır. Öte yandan, toplumsal değerler ve kültürel yapı da yaşlının ve yaşlılığın yerini belirlemektedir.

Emeklilik, kişinin hayat içerisindeki önemli değişim dönemlerinden biridir ve sıklıkla yaşlıların karşılaştığı ilk büyük değişimdir. Emekli olan kişi öncelikle gelir kaybına uğrayacak, bunun yanında sosyal rol ve yetkileri de değişecektir. Emeklilikle birlikte yaşanan bu kayıplara uyum sağlayamayan bireyler, kendilerini değersiz, önemsiz, yalnız, boşlukta ve çaresiz hissedebilirler. Hayatlarının geri kalanını planlamakta güçlük çekebilirler. Yakınlarına yük oldukları hissine kapılır ve bazen de onlara karşı öfkeli tavırlar sergileyebilirler. Oysa emeklilikle birlikte ortaya çıkan güçlü duygular tanınıp bu yeni duruma uyum sağlandığında, emeklilik bireyin kişisel gelişimini ve hayata yeni bir bakış açısı getirebilmesini sağlayacaktır.

Çalışma yaşamları boyunca ülkemizin gelişimine büyük katkısı olan emeklilerimizin, emeklilik haklarını en iyi şekilde kullanabilmeleri, sosyal devletin önde gelen görevleri arasındadır. Söz konusu görevleri yerine getirmek amacıyla öncelikle tüm bireylere eşit kapsam ve kalitede sosyal güvenlik hizmeti verilen bir yapının oluşturulması için hazırlanan 5510 sayılı Sosyal sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile norm ve standart birliği sağlanmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumunca teknolojik altyapı çalışmalarına hız verilmiş olup, daha kaliteli ve sürdürülebilir hizmet verebilmek için gerek sigortacılık gerekse sağlık alanında çok çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.

Emeklilik İle İlgili Temel Kavramlar
Dinamik yapıya sahip sosyal güvenlik mevzuatında teknik anlamda uzun vadeli sigorta kollarından kişilere belirli ödemelerin yapılabilmesi için belli koşulların sağlanması gerekmektedir.

A. Sigortalılık Süresi
Sigortalılık süresi, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına bağlı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarih ile tahsis yapılması için yazılı istekte (emeklilik talebinde) bulunduğu tarih, ölen sigortalılar için de ölüm tarihi arasında geçen süre olarak dikkate alınmaktadır.

Örnek: İlk defa 01/08/1982 tarihinde hizmet akdine tabi işe başlayan ve 30/09/2009 tarihinde yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan bir sigortalının sigortalılık süresi, tahsis talep tarihinden ilk defa işe başlanılan tarih çıkartılarak aşağıdaki gibi tespit olunur.
Tahsis Talep Tarihi = 30/09/2009
İlk İşe Giriş Tarihi =  01/08/1982
Sigortalılık Süresi = 29/ 1/    27 (27 yıl 1 ay 29 gün)

B. Prim Ödeme Gün Sayısı
Prim ödeme gün sayısı; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak geçen sürelere ait gün sayısını ifade etmektedir.

C. Yaş
Yaşlılık ve ölüm sigortalarından aylık bağlanmasına ilişkin haklardan yararlanmak için gereken koşullardan biri de “yaş” olup, tahsis talep tarihinde aranan yaş şartı, tahsis talep tarihinden doğum tarihinin çıkartılması suretiyle tespit edilir.

Örnek : 30/03/2010 tarihinde tahsis talebinde bulunan bir sigortalının doğum tarihi 25/06/1953 olup talep tarihinde aranan yaş koşulu bu sigortalı için 57’dir.
Tahsis Talep Tarihi: 30/03/2010
Doğum Tarihi  : 25/06/1953
Yaşı                  : 05 / 9 /    56 (57 yaş koşulu yerine gelmemiştir.)

Kimler Malul Sayılır?
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre; hizmet akdine tabi (4/a lı) ve kendi adına ve hesabına bağımsız (4/b li) çalışan sigortalıların çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını,

Kamu görevlileri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü, kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılır. Sigortalıların sağlık hizmeti sunucularından alacakları maluliyete ilişkin raporlar, Kanuna göre malul sayılmaları için yeterli değildir. Sigortalının malul sayılabilmesi için, çalışma gücünün veya meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını kaybettiğinin Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilmesi gerekir.

Malullük Aylığı Bağlanmasının Koşulları Nelerdir?

Kurum Sağlık Kurulunca malul sayılan sigortalıların malullük aylığından yararlanabilmeleri için;

- En az on yıldır sigortalı olması ve toplam olarak 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul ise sigortalılık süresine bakmadan 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,

- Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılması, faaliyetine son vermesi ve görevinden ayrılması,

- Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların ise kendi sigortalılığı nedeniyle Kuruma genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin borcu olmaması

-   Kuruma yazılı dilekçe ile başvurması gerekmektedir.

Çalışma Gücündeki Veya Meslekte Kazanma Gücündeki Kayıp Oranı %60’tan Az Olan Sigortalılara Aylık Bağlanmasının Koşulları Nelerdir?

Çalışma gücünün ya da meslekte kazanma gücündeki kayıp oranı % 60'tan az olmakla birlikte, % 40 veya fazla olanlara da aşağıda belirtilen şartlarla yaşlılık aylığı bağlanır.

Çalışma gücündeki veya iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücündeki kayıp oranı;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla herhangi bir yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bu kapsamdaki sigortalılar Kanunun 94 üncü maddesi hükmü gereğince kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.

Birden fazla sigortalılık statüsüne tabi çalışmış sigortalıların malullük başvurularında, en son hangi sigortalılık statüsünde çalışmışsa o statü dikkate alınır.

Malullük Aylığı Bağlanması için Nereye ve Nasıl Başvurulur?
Sigortalı veya sigortalının işvereni, maluliyet durumunun tespiti için sigortalının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak  başvurmalıdır.

Kişi yazılı olarak başvurunun ardından yetkili sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarına sevkini yaptıracaktır. Bu sağlık kurullarınca düzenlenen raporun incelenmesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu, sigortalının maluliyet şartlarını taşıyıp taşımadığına karar vermektedir.

Müracaat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Hizmet akdine tabi çalışan (4/a’lı) ve kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile köy ve mahalle muhtarları (4/b’li) sigortalılar için;

-Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi

- 1 adet fotoğraf


-Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi  (işten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içinde talepte bulunanlar için)

Kamu görevlisi olan (4/c’li) sigortalılar için;

-Malullük aylığı bağlanabilmesi için açıkta bulunanların şahsen/vekâleten veya görevde bulunanlar için Kurumları aracılığı ile yapılacak başvuru,

- Malulen emekliye sevke ilişkin emekliye sevk onayı

- Maluliyetin tespiti için Sağlık Kurulu raporu

Malullük Aylığı Hangi Hallerde Kesilir?

Malullük aylığı,

- Sigortalıların 5510 Sayılı Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlamaları,

- Kontrol muayenesi sonucu malullük durumunun ortadan kalkması, hallerinde kesilir. Kontrol muayenesi; sigortalının veya bunların hak sahiplerinin malullük ve iş göremezlik raporlarında belirtilen rahatsızlıklarının mevcut olup olmadığının tespiti amacıyla Kurumca muayene ve tetkik yaptırılmasıdır.

Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malul Olan Sigortalılara Hangi Şartlarda Aylık Bağlanır?
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özrü bulunan sigortalılara malullük aylığı bağlanmaz, bu sigortalılar erken emeklilik hakkından yararlanırlar. Bu durumdaki sigortalılara; 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemiş olmak koşuluyla özel statüde yaşlılık aylığı bağlanır.


E-posta Adresi : [email protected] - Çağrıcı Google+ Yazıları İçin »
E. Çağrıcı''nın "Emekli Maaşı Hesaplama" ile ilgili yazılarını ve Youtube SGK Prim Hesaplama sayfalarından takip edebilirsiniz.
DMCA - SGK Emekli Maaşı Hesaplama