Danıştay'dan 4C'lilere Müjde

Danıştay, Sağlık-Sen'in başvurusu üzerine 4/C'lilerin başka bir işte çalışmasını engelleyen düzenlemenin yürütmesini durdurdu.

Sağlık-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, Danıştay 12. Dairesi'nin 657 sayılı Yasanın 4/C Maddesi kapsamında istihdam edilen geçici personele ilişkin Sağlık Bakanlığı hizmet sözleşmesi ile Bakanlar Kurulu kararlarının bazı maddelerinin yürütmesini durdurduğu bildirildi.
Açıklamada, Sağlık-Sen tarafından açılan dava sonucunda Danıştay, hizmet sözleşmesinde ve Bakanlar Kurulu kararında yer alan "İstihdam edildiği sürece dışarıda kazanç getirici başka bir işte çalışmamayı, … kabul eder" hükmünün "asli ve sürekli kamu hizmeti görmedikleri, kamu gücünün kullanımına sınırlı şekilde katıldıkları, memurlar gibi mali güvenceye sahip olmadıkları" gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasına karar verdiği belirtildi.

"30 günle sınırlandırılamayacak"

Açıklamaya göre, ayrıca, Danıştay 12. Dairesi'nin hastalık iznini düzenleyen ve hizmet sözleşmesi ile Bakanlar Kurulu kararında yer alan "yılda 30 günü geçmemek üzere" ibaresini, hastalık halinin insan iradesi dışında gerçekleşen ve öngörülemeyen haklı bir mazeret olması ve çalışma verimini ortadan kaldıran bir durum olması nedeniyle 30 günle sınırlandırılamayacağına hükmederek bu ibarenin de yürütmesini durdurdu.

Mahkeme tarafından verilen kararda, hizmet sözleşmesinde yer alan evlilik, doğum, ölüm gibi nedenlerden dolayı 3 günle sınırlandırılan ücretli mazeret izninin, 2011/2543 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 11. Maddesinde 7 gün olarak düzenlendiği belirtilerek, 3 gün olarak sınırlandırılmasının da yürütmesini durdurdu.

Süt iznini kapsayan ve hizmet sözleşmesinde "Geçici personele, 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir" ibaresi ile yer alan hükmün ise 2011/2543 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 11. maddesinin 4. fıkrasında "Geçici personele, çocuklarını emzirmeleri için, doğum sonrası izin süresinin bitiminden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1,5 saat süt izni verilir" hükmü gerekçe gösterilerek yürütmesi durduruldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Danıştay'ın verdiği bu kararların 4/C'liler adına sevindirici olduğunu belirterek, "İstihdam modellerindeki farklılıklardan dolayı memurlara göre özlük hakları noktasında sorunları daha fazla olan 4/C'li personel ile diğer memurlar arasındaki fark, bu kararla bir nebze de olsa kapandı" ifadesini kullandı.