Borçlanma günü artar ama 'erken emeklilik' sağlamaz

ssk erken emeklilik Kadınlar doğum borçlanmasının emekliliği erkene çektiğini sanıyor fakat durum biraz daha farklı. Borçlanılan süreler prim ödeme gün sayısına eklenir. Ancak bu sürenin emeklilik yaşına eklenmesi söz konusu olmuyor.

DOĞUM borçlanması, kadınların çalışma hayatında annelik görevleri nedeniyle bulunamadıkları sürenin telafisi adına düzenlenmiş bir uygulama. Fakat bu hakkın kullanılabilmesi için bazı şartlar var. 

YÜKSEK ÖDEYENE FAZLA MAAŞ 

1 Ekim 2008 sonrası doğum borçlanması yapılarak erken emeklilik şansı söz konusu değil. Kadın sigortalılar bu tarihten sonraki borçlanmaları ile yalnızca prim ödeme gün sayılarını artırabilirler ve yüksek tutar üzerinden borçlanırlarsa emekli maaşlarını yükseltebilirler. Doğum borçlanması yapılabilmesi için, kadının sigortalı olması gerekiyor. Bu şartın dışında kadın sigortalının işyerinde çalışmıyor olması ve doğan çocuğun yaşaması şartı bulunuyor. Yani sigortalı olmayan kadının doğum borçlanması yapması mümkün değil ve ayrıca sigortalılık öncesi doğumların da borçlanılma şansı yok. Ekim ayıyla birlikte sigortalılık öncesi doğumların da borçlanılmasını sağlayan bir düzenlemenin gündeme gelmesi bekleniyor. 

İZİN EN FAZLA 2 ÇOCUĞA

SİGORTALI kadın her bir çocuk için en fazla iki yıllık borçlanma yapabilir. Doğum borçlanmasında borçlanılan süreler prim ödeme gün sayısına eklenir. Ancak bu sürenin emeklilik yaşına eklenmesi söz konusu değildir. Yani 2 çocuk doğuran sigortalı kadın 4 yıl daha erken emekli olmaz. Yaş şartına herhangi bir etkisi de söz konusu değildir. 

EKİM AYINDA MECLİS'TE

DOĞUM borçlanmasında değişikliğe gidilecek fakat henüz netleşmiş bir taslak bulunmuyor. Erken emeklilik ve sigortalılık öncesi doğumların da borçlanılabileceği bir düzenlemenin planlandığı ve hatta özellikle 3 çocuk ve sonrasında doğum parasının artırılabileceği söyleniyor. Ekim ayında Meclis açıldığında bu konunun yeniden gündeme gelmesini bekleyebiliriz.

6 SORU 6 CEVAP

İsteğe bağlı prim GSS’yi kapsar mı? 

SORU: SSK’lıydım fakat şu anda işsizim. 2 aydır Bağ-Kur isteğe bağlı ödüyorum. Genel sağlık sigortası ödemem gerekir mi? Özlem Kaplan 
CEVAP: İsteğe bağlı sigortaya prim öderken bunun içinde GSS primi var. Sağlıktan yararlanmanız mümkün.

İşsizlik primleri size geri ödenmez

SORU: İs yerimden kendi isteğimle ayrıldım bu nedenle işsizlik maaşından faydalanamadım. İşsizlik maaşı için kesilen primlerimi geri alma imkânım var mı? Şahin Kolcu 
CEVAP: Hayır. O primler işveren tarafından işten çıkarılmanız riskine karşı ödenmiş primlerdir. İstifa durumunda primlerin geri ödenmesi söz konusu değil. 

Resmi nikah yoksa kadın maaş alamaz 

SORU: Babam vefat etti. Annemle babamın resmi nikâhı yok ve annem maaş alamıyor. Annemin babamın kütüğünde olduğu görülüyor. Ne yapabilirim? Gamze Songül 
CEVAP: Annenizin maaş alabilmesi için resmi nikâhlı eş durumunda olması gerekiyordu. 

Primleriniz tamam yaşı bekleyeceksiniz 

SORU: 09.10.1966 doğumlu 1.12.83 SSK girişliyim 6000 gün pirim yatmışlığım var. Ne zaman emekli olabilirim? Caner Atan 
CEVAP: Primleriniz tamamlanmış.  775 gün fazlanız var. 9.10.2014’te emekli olacaksınız. 

Kimler iş güvenliği uzmanı olabiliyor? 

SORU: Veteriner hekimler iş güvenliği sertifikasını alabiliyorlar mı? Servet Kelleci 
CEVAP: Ne yazık ki veteriner hekimler iş güvenliği uzmanı olamıyorlar. Şu anki mevzuat çerçevesinde; çalışma hayatını denetleyen müfettişler, mühendislik ve mimarlık fakültesi mezunları, teknik öğretmenler, Fen Edebiyat Fakültelerinin fizik – kimya – biyoloji bölümleri mezunları ve üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programlarından mezun olanlar iş güvenliği uzmanı olabiliyorlar. 

Bakanlığa başvurun ya da dava açın 

SORU: SGK primlerimizi net ücretimizi brüt gösterip yatırıyorlar. Ücretimizi ispatlayamıyoruz. İşverenle aramızda bir sözleşme yok. Her ay 60 saat mesai de yapıyoruz, mesai ücretimizde yok. Ne yapabiliriz? Tahsin Uğur 
CEVAP: Yapacağınız tek şey Bakanlık denetim elemanlarına şikâyet olacaktır. Yeterli kanıtlarla iş mahkemesine de başvurabilirsiniz. 


Çağrıcı'nın emeklilik ile ilgili yazılarını ve Youtube sayfalarından takip edebilirsiniz. DMCA - SSK Sorgulama