SSK'ya İsteğe Bağlı Süper Emeklilik primi Yatırdım, İkramiye Alma Şansım Var mı

Soru: SSK'ya isteğe bağlı süper emeklilik primi yatırdım. Bu durumda ikramiye alma şansım var mıdır? İkramiye konusuna gelince, dava ile memur olarak geçen sürelerinizin ikramiyesini almak için dava açmanız gerekir.

İkramiyenizi dava ile alırsınız

Güven Sigorta A.Ş. şirketinde 03.06.1966 tarihinde devlet memuru (Emekli Sandığı) olarak göreve başladım. 31.12.1974 yılında da memurluktan ayrıldım. Memurlukta 3420 gün prim ödenen gün sayısı oldu. 01.09.1986 yılından itibaren Sosyal Sigortalar Kurumunun isteğe bağlı süper emekliliği için 15.01.1992 ye kadar 1920 gün prim ödedim. Kısaca;

Emekli Sandığına ödenen gün sayısı, 3420, SSK Süper Emeklilik için ödenen gün sayısı 1920 olmak üzere toplamda 5340 gün oldu. Sigortalılık süresi 28 yıl 116 gün. 01.02.1992 tarihinden itibaren de emekli maaşı almaktayım.

Öğrenmek İstediklerim;

Süper emekli primi yatırmama rağmen süper emekliliğin kaldırılması dolayısı ile süper emekli maaşı alamıyorum. Bu konuda ne yapabilirim?

Önce memuriyette çalışıp herhangi bir nedenle ayrılıp daha sonra SSK'dan prim yatıranlara ikramiye verileceği söyleniyor. Ben de önce devlet memuriyeti yaptım, daha sonra SSK'ya isteğe bağlı süper emeklilik primi yatırdım. Bu durumda ikramiye alma şansım var mıdır? Meliha (Meriç) ŞENEL

Meliha hanım, süper emeklilik esasında kaldırılmadı sadece enflasyona yenik düşürüldüğü gibi ülkenin büyümesinden pay verilmediği için aylıkları düşük kaldı. Bu durum ise şu an Anayasa Mahkemesinde ama maalesef bir türlü görüşme sırası gelmiyor. Bu sebeple, süper emekliliğin sefil emekliliğe dönüşmesi için şu an bireysel olarak yapabileceğiniz bir şey yok.

İkramiye konusuna gelince, dava ile memur olarak geçen sürelerinizin ikramiyesini almak için dava açmanız gerekir.

Önce 18 Haziran 2010 tarihli (alitezel.com da bulabilirsiniz) yazı ekindeki dilekçeyi doldurup SGK'ya göndereceksiniz gelen red cevabından itibaren 60 gün için de bu kere 29 Temmuz 2010 tarihli yazı ekindeki dava dilekçesi ile Ankara Mahkemelerinde dava açacaksınız. Davanıza mahkeme aracılığıyla SGK’nın göndereceği cevaba da 30 gün içinde cevaba cevap layihası (dilekçesi) yazacaksınız ve dava sonunda 15 bin liraya yakın ikramiyenizi alırsınız. Ancak davanızı bir avukat eliyle yürütmenizi ve ödenecek rakamların (örnek dava dilekçemizde olduğu gibi) ödeme tarihindeki katsayılara göre ödenmesini talep eden dilekçeye özen gösteriniz.

Ali TEZEL

Kaynak:Habertürk