4C lilere Kadro 2014 GSS Prim Affı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 4/C'lilerin kadroya alınmasıyla ilgili toplu sözleşme masasında bir çalışma yapıldığını ancak henüz netleşmediğini açıkladı. Bakan Faruk Çelik, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Üyelerini Bakanlık binasında kabul etti. Çelik, bu esnada gazetecilerin sorularını da cevapladı.

"4/C'li çalışanların kadroya alınması ile ilgili bir çalışma olduğunu söylediniz ama Maliye Bakanı, 'böyle bir çalışma yok.' dedi. Memur-Sen, 'böyle bir çalışma var.' dedi. Kafalar karıştı. Bu konuda bir açıklama yapar mısınız?" sorusuna şöyle karşılık verdi:

"4/C'li olarak 23 bin vatandaş çalışıyor. Bunların büyük bir bölümü özelleştirme çerçevesinde kamudan ayrılmak zorunda kalan ama o anda da hükümetin onlarca yıl devlete hizmet etmiş bu insanların emeklilikleri açısından böyle bir statü çalışması ortaya koyulmuş. Konu bilinen ve bilinmeyen kesimlerce tartışılınca gerçekten çok çetrefilli bir durum ortaya çıkıyor. Burada ne söylerseniz hep farklı değerlendiriliyor. Bu konu toplu sözleşme masasında konuşulan bir konu olduğu için Çalışma Bakanlığı'nın gündeminde var. Yani artık şunu da görelim Türkiye'de çalışanların hakları toplu sözleşme masasında belirleniyor. Hükümetin masasında değil. Bakanlar Kurulu'nda belirlenmiyor, Çalışma Bakanlığı'nda belirlenmiyor, toplu sözleşme masasında belirleniyor. Toplu sözleşmede bir araya geliniyor ve alınan kararlar uygulanıyor. 4/C'liler konusunda toplu sözleşme masasında gündeme gelen konulardır.

4/B'liler kadroya alındılar, 4C'liler de bir tavsiye kararı olarak danışma kurullarında görüşülmesi ve burada bir düzenlenme yapılabilirse yapılması kararı alındı. Bunlar dolayı danışma kurulu toplantısı yapılınca bu konu gündeme geliyor. Bu şeyi ilk kez duyan medya kuruluşları da falan bakan şöyle dedi diyor. Sayın Maliye Bakanı'nın gündeminde olan bir konu değildir doğru ama Çalışma Bakanı'nın bu toplu sözleşmeyle gündeminde olan bir konu. Dolayısıyla bizim tartışmamız çok doğaldır taraflarla. Maliye Bakanlığı'nın gündeminde böyle bir konu olmaması çok doğal. Bunlar bütünüyle bilinmediği için haber.sgk.net ortaya böyle bir resim çıkıyor. siz herhangi bir bakana personellerle ilgili bir şey sorsanız, 'gündeminizde mi?' diye, yok diyecektir. Toplu sözleşmeyle bazı şeyler çözülüyor ama bazı şeyler çözülmüyor. 4/C'liler de böyle bir konu, ücret konusunda artış sağladığımız ama statü konusunda henüz netleştiremediğimiz bir konu."

"KURLARIN İSTİHDAMI ETKİLEMEMİSİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK"

Çelik, "Kurların yükselmesi acaba istihdamı olumsuz etkiler mi? Siz bu konuda böyle bir tehlike görüyor musunuz?" sorusuna da şöyle cevap verdi: "Son zamanlar kurlardaki dalgalanma, FED'in bakışı ve içerdeki yaşanan hadiselerin etkisiyle birlikte değerlendirmek doğru olur diye düşünüyorum. Türkiye'de ki işletmelerin borçları belli. Bu çerçevede kurda meydana gelen dalgaların özel sektörü etkileyecektir ama yönetimlerin asıl amacı sorunları tespit edebilme ve bunlara çözüm üretebilme amacıyla biz hizmet sunduk. Birçok hadise gerçekleşmeden önce tedbirleri alınarak Türkiye'de gerek istihdamın arttırılması, dünya istihdamda büyük sıkıntılar yaşarken biz en çok istihdam oluşturan ülke olduk. Bu çerçevede yaşadığımız bu sürecin de geçici olduğu inancındayım ve ekonomi kurmaylarımızın da bu konuda alması gereken tedbirler varsa, sorunların birlikte çözümü için bu konunun istihdama olumsuz yansıtılmaması konusunda çalışmalarımız sürecektir."

ÇALIŞMA VAR

Kamuda, asgari ücretin bir geçim ücreti olarak algılanmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Çelik, şöyle konuştu: "Yapılan ihalelerde işçilik maliyetlerinin asgari ücretin üzerine hesap edilmesi, bizi rahatsız etmekte. Bununla ilgili şu anda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cumartesi günü bir kez daha ilgili ekonomi bakanlarımızla bir araya geleceğiz. Şu anda kamuda 600 bini aşan taşeron işçisi var. Kamuda emeğin istismarını önleyici korumaların olması gerekiyor. Eğer kamuda 3 yıllığına bir ihale yapılmışsa, 3 yıllığına neden toplu sözleşme farkı taşeron işçisine yansıtılmasın."

MAAŞA TEHLİKE AYARI

Çelik, 'tehlikeli, çok tehlikeli ve az tehlikeli' işlerin bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "İş Sağlığı Güvenliği Yasası'nda belirlediğimiz 3 çeşit iş var. İnsanların eğitim durumları var. Tüm bu argümanları 4C'lilerde uyguladık. Bakanlık olarak tüm bu artı değerler çerçevesinde çalışanlara yaklaşımın doğru olacağı inancındayız."

KIDEM TAZMİNATI FONU RAFA KALKTI

Çalışma Bakanı Çelik, kıdem tazminatı konusu kamuoyunda farklı yerleştiği için bu konuda cesur bir adımın atılamadığını belirterek, "Konu yeni bir bahara kalmış bulunuyor" dedi.

AB'NİN ÜSTÜNDE

Asgari ücrete yapılan yüzde 11'lik artışın son derece önemli ve yüksek bir artış olduğunu dile getiren Bakan Çelik, "Satın alma paritesi bakımından 11 AB ülkesinden daha yüksek bir asgari ücret belirlendi. Milli gelir açısından mukayese ettiğiniz zaman en tepe noktasındayız" dedi. Çelik, asgari ücrete 2002'den bugüne yüzde 360'lık bir artış gerçekleştirildiğini, reel artışın da yüzde 74'lere vardığını anlattı.

4C'LİYE KADRO TAMAM

4C'lilere müjde geldi. TAKVİM'in gündeme getirdiği ve "Bu yıl hayata geçirilecek" dediği 4C'lilere kadro konusunda müjdeli haberi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik verdi. Kamu-Sen heyeti, memura ek gösterge, 4C'lilerin durumu ve çalışma hayatıyla ilgili taleplerini Çelik'e iletti. Bakan Çelik, 4C'lilerin kadroya alınması konusunda çalıştıklarını, sendikalarla mutabakata varılan tüm konuları içeren bir kanun tasarısı hazırlayacaklarını, 4C'lilerin de belli bir maaş skalasında, iş güvencesine kavuşturulmaları için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk'un "Tekrar bir araya gelecek miyiz?" haber.sgk.net sorusu üzerine Çelik, sendikaları bilgilendireceklerini, çalışmaların kanunlaşması için gayret göstereceklerin söyledi. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan geçici personele yönelik kararnamede, fazla mesai ücreti, aile yardımı ödeneği verilmesinin yolu da açıldı. Artı 800 puanlık ek gösterge talebi ise kabul görmedi.

Taşeron işçiye kadro müjdesi

Ankara 6. İş Mahkemesi, kamuda istihdam edilen 175 bin taşeron işçiyi ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Mahkeme, Türk Patent Enstitüsü'nde (TPE) taşeron işçi olarak çalıştırılırken, sözleşmeleri yenilenmeyerek kapı önüne konulan 54 işçi adına açılan davada 8 işçinin durumunu karara bağladı. Mahkeme, taşeron uygulamasının hukuka aykırı olduğunu, bu nedenle işçilerin taşeron şirketin değil asıl işveren TPE'nin işçileri olduğunu ve haksız bir şekilde işten çıkarıldıklarını tespit ederek, 8 işçinin işe iade edilmesi yönünde karar verdi. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Ankara 6. İş Mahkemesi önemli bir karara imza atarak, kamuda çalışan işçilerin, taşeron şirketlerin değil esas işveren olan çalıştıkları kurumların işçileri olduğunu ve bu şekilde taşeron işçilerin kamu kurumlarında kadroya geçmesinin önünü açacak bir kararı hükme bağladı.

BAĞKUR AFFI

1- Gerek 1479 sayılı Bağ-Kur, gerek 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur ve gerekse 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince SGK’ya 24 aydan çok Bağ-Kur prim borcu olanların hem borçları, hem de borçlu oldukları sigortalılık süreleri silinecek. Mesela, BağKur’a (4/B) 10 yıllık 55 bin lira borcu olan birisinin hem 55 bin liralık Bağ-Kur borcu hem de 10 yıllık Bağ-Kur’luluk süresi silinecek.

2- Bağ-Kur’un hem borcunun hem sigortalılık süresinin silindiği dönemlerde SSK çalışması varsa, Bağ-Kur süresi silindiği için artık SSK ile Bağ-Kur çakışması ortadan kalkacağından, esasen Bağ-Kur ile çakıştığı için geçersiz olan SSK prim ödeme günleri de yasal ve geçerli hale gelecek.

İHTİYAÇ OLAN KISIM BORÇLANILABİLECEK

3- Emeklilik için prim gün sayısına ihtiyaç duyanlar, tamamını değil silinen süreden dilediği kadarını canlandırıp ödeyebilecek. Mesela, 10 yıllık Bağ-Kur süresinin 3 yılına ihtiyaç olursa bu kısmını ödeyip süresine ekletebilecek.

4- Bağ-Kur’a 24 aydan çok prim borcu olanlar, borcu sildirmek yerine ödemek isterlerse de ana para haber.sgk.net borcu sabit kalmak kaydıyla, gecikme zamlarının yüzde 50’si silinerek 36 aya kadar taksitle de borcu ödeme hakkına sahip olacak. Öte yandan 24 aydan az borcu olanların sildirme hakkı olmadığı için bu kişiler de gecikme zammın yarısını sildirerek borçlarını 36 ay taksitle ödeyebilecekler.

İŞVERENİN GECİKME ZAMMINA AF

İşçi çalıştırıp SGK’ya bildiren ve bu sebeple işveren prim borcu bulunan işverenlere de prim affı geliyor. Tıpkı 2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı Kanun’a benzer şekilde anaparadan indirim yapılmadan , bugüne kadar birikmiş gecikme zamlarının yüzde 50’si silinerek 36 taksitte ödeme imkânı geliyor. Primini zamanında ödeyen işverenler anapara borçlarını yüzde 25 eksiğiyle ödüyor.

GSS BORÇLARINA 36 AY TAKSİT VAR

Zorunlu Genel Sağlık Sigortası kapsamında halen 3 milyon kişinin GSS prim borcu birikti . Bunlardan 550 bin kadarı da gelir testine zamanında gitmediği için borçları aylık geliri 2 asgari ücretten fazlaymış gibi her ay 240 lira borç çıkarılmış . Torba Kanun ile 240 lira borç yazılan kişiler yeniden gelir testine tabi tutulacak. Öte yandan GSS borçlularının anaparaları hariç gecikme zamları da yüzde 50’si silinerek 36 ay taksitle ödenebilecek.

Yaklaşık 1 milyon işçiye çok sevindirici bir haber var , 2014 Yen Torba yasa içindeki detaylar, neler var diyenler lütfen dikkat, artık taşeron işçilerler yapılacak sözleşmeler 3 yıldan kısa sürede olmayacak !

Çalışma hayatına ilişkin yeni düzenlemeyle taşeron işçilerin asgari sözleşme süreleri 3 yıla çıkarılırken, kıdem tazminatı yolu açılıyor. Yaklaşık 1 milyon taşeron işçiyi ilgilendiren düzenleme 30 Mart seçimlerinden hemen sonra Meclis'e getirilecek. Taşeron işçilerin keyfi bir şekilde işten çıkarılmasının da önüne geçilirken, sosyal hakları da iyileştiriliyor.

SEÇİMDEN HEMEN SONRA
Kamuda ve özel sektörde çalışan taşeron işçilerinin gözü kulağı Ankara'ya çevrildi. Sosyal güvenlik alanında köklü adımlar atan hükümet, Bağ-Kur borcu olanlardan taşeron işçilere kadar geniş bir yelpazede önemli düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan tasarı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Tasarı ile taşeron işçilerin asgari sözleşme süreleri 3 yıla çıkarılıyor.

İŞ KAYBETME KORKUSU BİTİYOR
Tasarıya göre; taşeron işçilerin yıllık izinleri, ödenmeyen ücretleri de güvence altına alınıyor. Her yıl girdi-çıktı yapılması nedeniyle kıdem tazminatı hakkı kazanamayan işçilerin mağduriyeti bitiriliyor. Bugüne kadar 1 yıldan kısa tutulan ve bu yolla kıdem tazminatı almaları haber.sgk.net önlenen taşeron işçilerle yapılacak sözleşmeler 3 yıldan kısa olmayacak. Niteliği gereği süreklilik arz eden hizmetlerin teminine yönelik ihaleler, 3 yıllık bir süre için yapılacak. Böylece işçiler, her yıl işini kaybetme korkusu yaşamayacak.

İŞ HAYATINDA ESNEKLİK
Bakanlık, kiralık işçi düzenlemesi konusunda da çalışma yaptı. İzne ayrılan bir çalışanın yerine alınacak geçici işçinin ücreti de önceki ile aynı olacak. Düzenleme, firmaların geçici işler için istihdam bürolarından işçi talep etmesini getiriyor. İşçi kiralama sisteminde çalışanın maaş, tazminat, sigorta primi gibi yükümlülüklerini işveren yerine özel istihdam büroları üstleniyor.

'KÖKTEN ÇÖZÜYORUZ'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin detaylarını açıkladı. Aynı işyerindeki çalışma farklılığını ortadan kaldırmak istediklerini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

TIBBİ SEKRETER ASIL İŞÇİ OLACAK: Taşeronla ilgili bir sıkıntı var, bunun farkındayız. Bu meseleyi kökten çözüyoruz, bundan sonra 2 işçi bir işyerinde farklı statüde çalışmayacak, bunu kaldırıyoruz. Örneğin; Karayolları'nın 10 bin kişiye, Sağlık Bakanlığı'nın 10 bin kişiye ihtiyacı varsa orada taşeron işçi değil, asıl işçi çalışacak. 'Hiç hizmet alımı olmasın' diyorsanız bu doğru olmaz, hizmet alımında eşitsizlik olmaması lazım. Hastanede 2 kişi çalışıyor, biri tıbbi sekreter taşeron işçisi, diğeri ise hastane personeli ve aralarında statü farkı çok fazla. Demek ki hemşireyi, tıbbi sekreteri, hasta bakıcıyı asıl işçi olarak çalıştıracaksın, bunu kesinlikle çözeceğiz.

KANUN ÇİZGİYİ ÇİZİYOR: Taşeron uygulaması çile uygulamasına dönmüştür. Onun için Sayın Başbakan'ın talimatıyla bu çalışmayı tamamladık. Hizmet nerelerde alınacak belli olacak, hizmetin alınmayıp asıl işçi olarak kimler çalışacak bu çizgi net olarak kanun tarafından çiziliyor.

SENDİKAL HAKLAR: Yıllık izni kullandırılacak ve asgari 3 yıllık sözleşme yapılacak. Diyelim hizmet alımı ihtiyacı var belediyenin, 5 yılda hizmet alımı şeklinde sözleşme yapabilecek ama 'asıl iş' dediğimiz yerde taşeron işçi çalıştırılamayacak. Alt işveren işçileri asıl işçiler gibi sendikal haklarını aynen kullanacak. Sendikaya üye olacaksınız, toplu sözleşme hakkı elde edeceksiniz.