3.8 Milyon Vatandaş SGK'ya 8 Milyar Borçlu

MHP, yeşil kartın bitip Genel Sağlık Sigortası'na geçilmesi sonrasında milyonlarca kişiye gelen prim borçlarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sordu. Çelik, bu borçlarla ilgili çalışma yaptıklarını belirtirken, vatandaşları bir an önce gelir testi yaptırmaları konusunda uyardı. Geçmiş dönem borçlarının, güncel gelir testine göre yeniden belirlendiğini anımsattı. SGK yetkililerine göre Türkiye'de şu anda 3 milyon kişinin 4 milyar lira borcu bulunuyor.

Yeşil kart uygulamasının yerine getirilen ve gelir testi yaptırılarak ödenecek prim borcunun belirlenmesi esasına dayanan Genel Sağlık Sigortası, milyonlarca kişiyi sıkıntıya soktu. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçilen Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testi yaptırması gerektiğini bilmeyen veya öğrenci olup da belgesini ibraz etmeyen milyonlarca kişinin, milyarlarca liralık borcu birikti. MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kasım ayında Bakan Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

TÜRKKAN SORDU: AF ÇIKACAK MI?

Türkkan, önergesinde Genel Sağlık Sigortası kapsamına giren ancak uygulamadan haberi olmayan yüzbinlerce vatandaş ile öğrenci olduğu halde bunu beyan etmediği için borç yüküyle karşılaşanlar için prim affı çıkarılıp çıkarılmayacağını sordu.

Bakan Çelik, Türkkan'ın önergesine gecikmeli olarak, yaklaşık 5 ay sonra yanıt verdi. Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının yapılandırılması ya da af kapsamına alınabilmesi için yasal düzenleme gerektiğine dikkat çeken Çelik, "Konuyla ilgili çalışmalar yapılmaya devam edilmektedir" demekle yetindi. Ancak çalışmaların içeriği veya takvime ilişkin herhangi bir bilgi vermedi.

"HABERİ OLMAYANLAR HEMEN GELİR TESTİ YAPTIRSIN"

Bakan Çelik, önergeye verdiği yanıtta, gelir testi yaptırması gerektiği halde kendisine tebligat yapılmamış vatandaşları da bir an önce gelir testi yaptırmaları konusunda uyardı. Çelik, "Bu durumdaki vatandaşlarımızın primleri, güncel gelir testi sonuçları dikkate alınarak geçmiş dönem prim borçlarını kapsayacak şekilde güncellenmektedir" dedi.

7 BİN LİRALIK BORÇ SIFIRLANABİLİR YA DA 1200 LİRAYA İNEBİLİR

Bir başka ifadeyle Sosyal Güvenlik Kurumu, gelir testi yaptırması gerektiğinden haberi olmayan bir vatandaşın aylık gelirini brüt asgari ücretin iki katından, yani 2 bin 142 liradan fazla olduğunu kabul ediyor. Ve buna göre aylık 257 lira prim ödemesi gerektiğinden yola çıkarak, borç gönderiyor. Bu durumda uygulamanın başladığı günden bugüne gelir testi yaptırması gerektiğini bilmeyen bir vatandaşa, bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplandığında, 28 ay çarpı 257 liradan,  7 bin 196 lira borç gönderiliyor.

İşte Bakan Çelik, bu durumda olan vatandaşları, bir an önce gelir testi yaptırmalarını önererek, bu borcun gerçek gelir üzerinden yeniden hesaplandığına dikkat çekiyor. Örneğin, bu kişinin geliri aslında aylık asgari ücret kadarsa bu durumda borcu, aylık 257 lira yerine 42 lira 84 kuruş üzerinden yeniden hesaplanıyor. Böylece 7 bin 196 liralık borç; bin 200 liraya iniyor. Ya da aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az ise, yani 357 liranın altındaysa primlerini devlet üstleniyor.

KİM NE KADAR ÖDÜYOR?

Genel Sağlık Sigortası sisteminde, hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların mutlaka gelir testi yaptırması gerekiyor. Buna göre,

*Aylık geliri, brüt asgari ücretin (1071 lira) üçte birinden yani 357 liradan az olanların primini devlet üstleniyor.

*Aylık geliri, 357 lira ile 1071 lira arasında olanların, aylık ödemesi gereken prim yükümlülüğü 42 lira 84 kuruş oluyor.

*Aylık geliri, 1071 lira ile 2 bin 142 lira arasında olanların, aylık 128 lira 52 kuruş prim ödemesi gerekiyor.

*Aylık geliri brüt asgari ücretin yani 1071 liranın iki katından fazla olanlar, bir başka ifadeyle aylık geliri 2 bin 142 liradan fazla olanların ise ödemesi gereken aylık prim tutarı 257 lira oluyor.

İşte gelir testi yaptırmayanların gelirini devlet 2 bin 142 liranın üzerinde kabul ederek, aylık 257 lira borç çıkarıyor.