2015 Yılında Emekli Maaşları Ne Kadar Olacak

2015 yılı enflasyon rakamları açıklandı, 2015 yılında emekliler ne kadar maaş alacak. Hükümet2015'de SSK ve Bağkur emeklisine yüzde 2,32 zam yaptı ve yeni zamlı maaşlar ile emeklinin eline geçen para 24 TL arttı.
Yeni enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte emekli maaşlarının 2015 yılında ne kadar arttığı belli oldu. Unvanlarına göre hangi emekli ne kadar zam alacak?

Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Türkiye’de sayıları yaklaşık 9 milyonu bulan SSK ve Bağ-kur emeklisinin maaşlarına 2015 yılı başında alacakları zam oranı belli oldu.

YÜZDE 2,32 ZAM!

SSK ve Bağ-kur emeklisinin maaşlarına 2015 yılı başında alacakları zam oranı yüzde 2,32 oldu. Şu anda en düşük SSK emekli maaşı 1047 lira. Yüzde 2,32'luk oran üstünden bu maaşa 24 lira zam gelecek ve maaş 1071 liraya ulaşacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, her yılın Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranında zam alıyor. Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla sayıları yaklaşık 9 milyonu bulan SSK ve Bağ-kur emeklisinin maaşlarına 2015 yılı başında alacakları zam oranı belli oldu.

Aralık döneminde tüketici fiyatları endeksi eksi 0,44 olarak açıklandı. Emeklilerin maaş artışı yılın Temmuz-Aralık dönemindeki 6 aylık tüketici fiyatları endeksine göre hesaplanacağı düşünülürse milyonlarca hak sahibi Ocak ayında maaşlarına yüzde 2,32 zam alması gerekiyor. Aralık ayında 0.24 artış beklenmesine rağmen eksi 0,44 düşüş yaşandı.

Bu durumda yüzde 3 olarak beklenen emekli maaşlarının zammı hesap üzerinde yüzde 2,32 olmasına neden oldu. Bu durumun değişip değişmeyeceği zamanla belli olacak.

Yıl sonlarında memurların emeklilikle ilgili hesaplamalarında kullanılan göstergelerde değişiklik olduğu ve 2015 yılı ilk 6 ayında katsayılar artacağından bu kapsamdaki memurla ile dul ve yetimlerinin aylıkları da aynı oranda artacağını belirten Milliyet yazarı Cem Kılıç, 2015'te emekli maaşlarının ne kadar artacağını anlattı.

2015 Emekli Zamlı Maaşlar

2015 emekli zamlı maaşlar

Emekli Sandığı’na tabi çalışırken veya emekli iken vefat edenlerin hak sahibi dul ve yetimlerine ödenecek aylıkların alt sınırı, emekli veya malûllere ödenecek alt sınır aylığının;

Dul ve yetim sayısı 3 ve daha fazla ise tamamından,
Dul ve yetim sayısı 2 kişi ise yüzde 90’ından,
Dul ve yetim sayısı 1 kişi ise yüzde 80’inden az olamıyor.

Emekli Sandığı 2015 Zamlı Maaşlar

2015 Emekli Sandığı Zamlı Maaşlar

2015 Kıdem Tazminatı Ne Kadar Olacak

İşçilerde emekli olunca emekli ikramiyesi değil, kıdem tazminatı sözkonusudur. Kıdem tazminatı tavanı da yılda iki kez güncellenir. 1 Ocak ve 1 Temmuz’da kıdem tazminatı tavanı değişir. 1 Ocak 2015’te kıdem tazminatı tavanı en yüksek dereceli devlet memurunun yani Başbakanlık Müsteşarı’nın emekli ikramiy esi esas alındığı ve bu rakam da artacağı için kıdem tazminatı tavanı artar.

2014’ün ikinci altı ayı için kıdem tazminatının tavanı 3.438 TL. Dolayısıyla aylık brüt maaşı bu rakamın üzerinde olan memur 2014 sonunda emekli olmaya karar verirse aylık en fazla 3.438 TL’lik kıdem tazminatına hak kazanır. 2015 Ocak itibarıyla kıdem tazminatı tavanı artacağı için 2015 başında emekli olacak işçinin eline daha fazla kıdem tazminatı geçecektir.

2015 Kıdem Tazminatı

Alt sınır aylığının bir veya iki hak sahibi dul ve yetime ödenmesi gerekirse hesaplanan tutarların dul ve yetimlere ödenmesi gereken tutarın tamamı oranlama suretiyle dul ve yetimlere dağıtılıyor.

2015 Dul Yetim Maaşları

İKRAMİYE MİKTARI NEYE GÖRE DEĞİŞİR?

Memurlar hizmet yılları arttıkça daha yüksek emekli aylığına hak kazanırlar. Dolayısıyla 30 yıl hizmeti olan öğretmenin emekli aylığıyla, 35 yıl hizmeti olan öğretmenin emekli aylığı farklı olur. Fakat emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırı söz konusudur. Yani bir öğretmen 35 yıl da görev yapmış olsa 30 yıllık ikramiyeye hak kazanır.

30 yılın üzerindeki çalışmalar memurların ikramiye hesabında dikkate alınmaz. Dolayısıyla hizmet yılı uzayan memurların bu konuda mağduriyeti söz konusu olur. Daha önce pek çok kez bu konunun değiştirilmesi gerektiğini ifade etmiştik. Konuyla ilgili hükümet tarafından taslak çalışmaları da yürütülmüştü. Fakat henüz atılan bir adım yok.

ALT SINIR 2015'TE NE KADAR OLDU?

Memurlardan Emekli Sandığına tabi çalışması olanlarla bunların hak sahibi dul ve yetimlerine aylık bağlanmasında Emekli Sandığı uygulanmaya devam ediliyor. Bunların emekli aylıkları da memur maaş katsayısı ile taban aylık artışına bağlı. 2015 yılı ilk 6 ayında katsayılar artacağından bu kapsamdaki memurla ile dul ve yetimlerinin aylıkları da aynı oranda artacak.

Emekli Sandığına tabi memurlara bağlanacak emekli, adi malul ve vazife malullüğü aylıklarının alt sınırı, 14’üncü derecenin 2’nci kademesi üzerinden 30 fiili hizmet yılı için hesaplanacak emekli aylığı tutarı kadar oldu.