2014 Mahalli Seçimler Öncesi Büyük Af

Bağkur Prim Affı Hükümet, seçim öncesinde tüm kesimleri yakından ilgilendiren bir torba tasarıyı daha meclise sevk etmeye hazırlanıyor. Bürokraside hazırlıkları süren düzenlemede, genel sağlık sigortası borçlarının yeniden yapılandırılması ve uzun süredir ödenmeyen Bağ-Kur borçlarının silinmesi başta olmak üzere birçok düzenleme var.
Tüp bebekte deneme hakkının 2'den 3'e çıkarılması ve taşeron işçilerin haklarının düzeltilmesi de son dakikada bir değişiklik olmazsa pakette yer alacak.

4 MİLYAR TL'Yİ AŞAN BORÇ YAPILANDIRILACAK

Uzun süredir çalışmaları devam eden düzenlemenin seçim öncesi meclis gündemine gelmesi planlanıyor. Paketin zamanlaması ile ilgili son kararı, hükümet verecek. Pakette uzun süredir gündemde olan ve birçok kesimi rahatlatacak düzenlemeler yer alıyor. Bunların başında da genel sağlık sigortasında (GSS) ödenmeyen primlere yönelik yeniden yapılandırma kolaylığı yer alıyor. 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle genel sağlık sigortası kapsamında olmayanlar için gelir testi yapılması zorunluluğu gündeme geldi.

Gelir testi yaptırmayanlar içinse, aylık 257 liralık prim borcu tahakkuk ediyor. Şu ana kadar söz konusu düzenlemeden dolayı biriken borç miktarının 4 milyar TL'yi aştığı, rakamın her geçen gün arttığı belirtiliyor. Düzenleme ile biriken GSS borcu için faizsiz yeniden yapılandırma imkanı getirilecek; yeniden yapılandırma planına dahil olanlar genel sağlık sigortasından da yararlanabilecek. Düzenleme 3 milyondan fazla insanı yakından ilgilendiriyor.

TÜP BEBEKTE 3 DENEME ŞANSI

Çalışılan pakette "tüp bebek sürprizi” de yer alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu halen tüp bebekte en fazla 2 deneme için ödeme yapıyor. İlk denemede faturanın yüzde 75'ini SGK üstlenirken, ikinci denemede bu oran yüzde 70 oluyor. Yeni düzenleme üçüncü tüp bebek denemesi de sosyal güvence kapsamına alınacak. SGK, bu denemenin de belli bir bölümünü karşılayacak.

TAŞERON ÇALIŞANLARA İYİLEŞTİRME YAPILACAK

Kıdem tazminatı fonunun gündemden kalkmasının ardından çalışmaları hızlanan taşeron çalışanların da torba düzenlemeye eklenmesi hedefleniyor. Ancak söz konusu düzenleme için sosyal taraflar arasında uzlaşma aranacak. Bakanlığın bu kapsamda yaptığı hazırlıklar ise özellikle kamu kapsamındaki taşeron çalışanların haklarının düzeltilmesini içeriyor. Kamudaki taşeronların kadroya alınması formülü üzerinde durulmazken, tüm taşeron işçilerin asgari ücret üzerinden çalıştırılmaması için önlem alınması planlanıyor. Bu kapsamda kamuda bir ücret skalası oluşturulması ve taşeron işçilerine ücret ve sosyal haklar anlamında düzeltmeler yapılması gündemde.

BAĞ-KUR’DA ÖDENMEYEN BORÇLAR ÖDENECEK

Bir diğer düzenleme de uzun süredir ödenmeyen Bağ-Kur borçları için geçerli olacak. 24 aydan fazla süredir Bağ-Kur prim borcu olanların borcu ve buna karşılık bu borçlu oldukları döneme ilişkin sigortalılık bilgileri de silinecek. Yetkililer, birçok kişinin Bağ-Kur’a borcu olduğunu dahi bilmediğini belirtirken, “Gönderdiğimiz tebligatlarla borçları olduğunu öğreniyorlar. Birçok kişinin gündeminde olmayan bu borcu ve borca kaynaklı oluşabilecek haklarını silmeyi planlıyoruz” dediler.