2013 YGS Sonuçları Açıklandı

ÖSYM Başkanı Ali Demir, 24 Mart'ta yapılan 2013 YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) sonuçlarının bugün 1 Nisan 2013 itibariyle açıklandığını bildirdi. ÖSYM Başkanı, Bilkent Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, ÖSYM'deki yapısal değişiklikleri, 2013 YGS'ye yönelik bazı rakamsal bilgileri de açıkladı. ÖSYM Başkanı Ali Demir'in açıkladığı 24 Mart'ta yapılan 2013 YGS Sonuçları buradan öğrenebilirsiniz.
2013YGS

Demir'in, Bilkent Otel'de açıkladığı YGS sonuçlarına göre, Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesinden Zeynep Nur Karagöz YGS-1 ve YGS-2, İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak YGS-3, YGS-4 ve YGS-5, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender YGS-6 puan türlerinde 500 tam puan alarak birinci oldu.

YGS-1 puan türüne göre en başarılı adaylar, Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesinden Zeynep Nur Karagöz, İzmir Fen Lisesinden Fatih Aslan, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender, Özel ÜFTADE Lisesinden Kübra Peker, Özel Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Okulu Özel Anadolu Lisesinden Bulut Aygüneş ve İzmir Fen Lisesinden Mert Mestanoğlu oldu.

YGS-2 puanına göre ise Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesinden Zeynep Nur Karagöz, Özel ÜFTADE Lisesinden Kübra Peker, İzmir Fen Lisesinden Fatih Aslan, İstanbul Galatasaray Lisesinden Onur Merzifonlu, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender dereceye girdi.
YGS-3 puan türünde ise İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak, Özel Amerikan Robert Lisesinden Furkan Savaş, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, Özel TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan, Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesinden Ahmet Niyazi Ülkü en başarılı öğrenciler oldu.

YGS-4 puan türünde en başarılı adaylardan İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak, Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesinden Ahmet Niyazi Ülkü, Özel Amerikan Robert Lisesinden Furkan Savaş, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, Özel TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan sıralamaya girdi.

YGS-5 puan türünde en başarılı adaylar ise İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, Özel TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender, Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesinden Ahmet Niyazi Ülkü oldu.
YGS-6 puanında da Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, Özel TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan, Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesinden Muhammed Said Seferbey, Özel Üftade Lisesinden Kübra Peker sıralamaya girdi.

1 milyon 804 bin 891 adayın sınavı geçerli

ÖSYM Başkanı Ali Demir, 2013 Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) 1 milyon 805 bin 125 adayın girdiğini, bunlardan 1 milyon 804 bin 891 adayın sınavının geçerli kabul edildiğini belirterek, ''Bu sınavda dört testten en az ikisinden 0,5 ve üzeri ham puanı olmayan aday sayısı 61 bin 36 olarak gerçekleşti. Testlerin hiçbirinde 0,5 veya üzeri ham puan olmayan aday sayısı 8 bin 586 olarak gerçekleşti. Değişik nedenlerle sınavı geçersiz aday sayısı 234'' dedi.

Merkezin tarihsel gelişimi hakkında bilgi veren Demir, geçen yıl 167 sınav merkezinde, 40'tan fazla sınav yapıldığını, bu sınavlarda yaklaşık 9 milyon adayın 120 bin salonda sınava alındığını ifade etti.

ÖSYM'nin kamu kurum ve kuruluşlarının taleplerine yönelik de sınavlar düzenlendiğini vurgulayan Demir, Merkez'in ana uğraş alanının yükseköğretime geçiş ve lisans yerleştirme sınavları olduğuna dikkati çekti.

Bir milyondan fazla adayla 2013-YGS'yi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Demir, ''Türkiye'de yabancı dil sınavlarını birleştirerek önümüzdeki hafta sonu YDS'yi gerçekleştireceğiz. Bu da Türkiye'de bir ilk olacak'' dedi.

KAMERA KAYDI

Geçen yıl yapılan sınavlara yönelik sayısal verileri paylaşan Demir, şunları kaydetti:

''9 milyon 985 bin 195 cevap kağıdını taramışız. 485 bin 722 tutanak okumuşuz. 464 milyon sayfa kitap basmışız. Bunlar gerçekten çok büyük rakamlar. 2012'de yaptığımız sınavlarda 28 bin 577 salonda kamerayla kayıt gerçekleştirdik. Sadece bu yıl yaptığımız YGS'de 20 bine yakın salonda kamerayla kayıt gerçekleştirdik. Bundan sonra daha fazla salonda ve sene sonuna doğru da tüm salonlarda kamerayla kayıt gerçekleştireceğiz.''

''DEĞİŞİM KAÇINILMAZDI''

ÖSYM'nin 2010 yılındaki KPSS'de ortaya çıkan bir kopya skandalıyla çok ciddi sarsıldığını, güven kaybettiğini ifade eden Demir, böyle ''zor bir dönemde'' göreve geldiklerini söyledi.

Göreve geldiklerinde teknolojik gelişmelere uyum sağlayamamış ve bilgi güvenliği dikkate alınmadan oluşturulmuş bir yapının söz konusu olduğunu savunan Demir, ''Mevcut yapıyla işlerin yürütülmesi zordu ve bu aşamada değişim kaçınılmazdı'' diye konuştu.

Demir, mevcut düzeni devam ettirmediklerini anlatarak, ''Çağın gerektirdiği teknolojileri de kullanarak sistemde köklü değişiklikler yapıp kurumu günümüzün teknolojik olanaklarıyla donatıp gerçek bir saygınlığı oluşturmak. İşte tercihimiz bu oldu. Bu zor olan yolda bugün kadar yürüdük'' değerlendirmesinde bulundu.

Aday odaklılık ve kurumsal yetkinlik anlayışıyla 2012-2016 stratejik planını oluşturduklarını dile getiren Demir, bu kapsamda Merkez'in misyon ve vizyonunu belirlediklerini söyledi.

Merkezin ''Hak ve adalet ölçüsüne göre sınav yapan, bilimsel yöntemler ışığında ölçme ve değerlendirme çalışmalarını yürüten, şeffaf bir kurum oluşturmak'' şeklinde açıklayan Demir, bu kapsamda yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Sınav güvenliğine önem verdiklerini kaydeden Demir, sınav güvenlik kurallarını yayımladıklarını, ÖSYM merkez binasında kırmızı alanlar oluşturulduğunu, e-imza uygulamasının hayata geçirildiğini, matbaada kapalı dönem uygulamasının yeniden düzenlendiğini, her adaya farklı soru kitapçığı uygulamasının yapıldığını söyledi.

Demir, görevli atamalarının merkezi yapılmaya başlandığını, soru havuzu oluşturulduğunu, sınavların iletişimin tamamen kesildiği kapalı dönem içerisinde hazırlandığı bilgisini verdi.

Kurulan çağrı merkeziyle tüm talepleri 7 gün 24 saat boyunca aldıklarını ifade eden Demir, ilk defa aday el rehberi hazırladıklarını ve bu sayede 2013-YGS'nin ''son derece kurallara uygun'' bir yapıda gerçekleştiğini dile getirdi.

Teknolojik altyapı çalışmalarıyla ÖSYM'nin kendi yazılımlarını geliştiren bir kurum haline geldiğini belirten Demir, 2013-YGS'ye ilişkin bazı rakamları paylaştı.

SINAV EVRAKLARI İÇİN 56 BİN KUTU

2013-YGS'ye 1 milyon 805 bin 125 adayın girdiğini anımsatan Demir, sınavın 6 bin 467 binada, 100 bin 452 salonda uygulandığını, sınavda 282 bin 542 kişinin görev aldığını, evraklarının taşınması için 56 bin 670 kutunun kullanıldığını bildirdi.

Demir, sınav evraklarının 75 araçla nakledildiğini, nakliye için şehir içinde 3 bin 150 aracın kullanıldığını belirterek, 2 bin 726 ÖSYM temsilcisinin sınavda görev yaptığını da sözlerine ekledi.

47 BİN ADAY SINAVA GİRMEDİ

ÖSYM Başkanı Demir, 1 milyon 924 bin 523 adayın başvurduğunu ancak bunlardan 47 bin 692'sinin sınava girmediği bilgisin verdi. Bir milyon 804 bin 891 adayın sınavının geçerli kabul edildiğini anlatan Demir, ''Bu sınavda dört testten en az ikisinden 0,5 ve üzeri ham puanı olmayan aday sayısı 61 bin 36 olarak gerçekleşti. Testlerin hiçbirinde 0,5 veya üzeri ham puan olmayan aday sayısı 8 bin 586 olarak gerçekleşti. Değişik nedenlerle sınavı geçersiz aday sayısı 234'' dedi.

ÖSYM YSG 2013 AÇIKLAMA TAM METİN

2013-Yükseköğretime Geçiş Sınavının (2013-YGS) Değerlendirilmesi

24 Mart 2013 tarihinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (2013-YGS) girerek sonuçlarını bekleyen 1.805.125 aday ve ailelerinin heyecanlı bekleyişini en kısa sürede bitirebilmek amacıyla tüm ÖSYM personeli, sınavın yapıldığı tarihten bu yana 24 saat büyük bir özveri ile çalışarak sınav sonuçlarını 1 Nisan 2013 tarihinde açıklama aşamasına getirmiştir.

2013-YGS süreci Eylül 2012’de başlamış ve bugün itibarıyla sona ermiştir. 2-15 Ocak 2013 tarihleri arasında başvurular alınmış, 24 Mart 2013 tarihinde ise sınav 167 sınav merkezinde ve Lefkoşa’da uygulanmıştır. 2010 yılında bir kopya skandalı sonrası devralınan ÖSYM’nin, tarihinde ilk kez 1 hafta gibi kısa sürede sonuçları açıklayabilir bir noktaya gelmiş olması, tümüyle bir ekip çalışmasının sonucudur. ÖSYM’de devam eden yeniden yapılanmaya ilave olarak sonucun açıklanmasını hızlandıran bazı detayların kamuoyu ile paylaşılmasında da yarar görülmektedir:

2-15 Ocak 2013 tarihleri arasında kabul edilen başvuruların süresinin uzatılmamış olması, işlem-zaman çizelgesine göre yürüyen süreçte gecikmeleri ve aksamaları önlemiştir. 
Sınav görevlileri dâhil sürece destek veren tüm birimlerin eş güdümünün sağlanması süreci hızlandırmıştır. 
Bina Sınav Sorumlularının eğitilmesi sayesinde sınav sorunsuz olarak uygulanmıştır.
Sınav salonlarında sınavın uygulanmasının kamera ile kayıt altına alınmasıyla salonda ortaya çıkması olası sorunların görevlilerin de yardımıyla hemen çözülmesi sağlanmış, kural ihlallerinin önüne geçilmiştir. 
İlk kez 2011-YGS ile uygulamaya konulan “Cevap Kâğıtlarına Kırmızı Kutu” uygulaması sınav görevlileri tarafından başarıyla uygulanmıştır.   
İlk kez bu sınavda uygulamaya konulan Soru Kitapçıkları üzerinde “Karekod Etiket” uygulaması, sürecin hızlanmasına yönelik başarılı sonuçlar ortaya çıkarmıştır. 
Sınav Evrakı Teslim Alma ve Tarama Süreci ile Optik Okuma ve Değerlendirme ve Yedek Sınav Evrakı Yönetimi Süreçleri yeniden tanımlanmış, evrak kabul noktalarının sayısı artırılmıştır.  
Adaylardan gelen eleştiriler dikkate alınarak kırtasiye gereçlerinin kalitesi artırılmış ve kalem, silgiye ilişkin sorunlar minimize edilmiştir. 
Cevap kâğıdı tarayıcılarının ve optik okuyucuların kapasiteleri %40 oranında artırılmıştır.    
10.  Tarama ve optik okuma eş zamanlı yapılmıştır.

11.  Optik okuma süreci geliştirilen yazılım desteği ile iyileştirilmiştir.

12.  Değerlendirme işlemi iki farklı yazılım ile doğrulanarak sonuçlandırılmıştır. 

Kısaca; tüm bu işlemlerin yanında sonuçların kısa sürede açıklanmasının temel nedeni, ÖSYM’nin tüm birimlerinde tam bir TAKIM RUHU ile çalışılmış olmasıdır. 

2013-YGS HAKKINDA SAYISAL BİLGİLER

ÖSYS’ye başvuran aday sayısı: 1.924.563

Sınava giren aday sayısı: 1.805.125

Sınavsız geçiş için başvuran aday sayısı: 71.746

Ceza infaz kurumlarında sınava giren aday sayısı: 2.327

Kullanılan bina sayısı: 6.467

Kullanılan salon sayısı: 100.452

Sınavda görev yapan görevli sayısı: 282.542

Sınav evrakının taşınması için kullanılan kutu sayısı: 56.670

Sınav evrakı naklinde kullanılan araç sayısı: 75

Şehir içi nakliye aracı sayısı: 3.150

Oluşturulan Sınav Koordinasyon Kurulu sayısı: 163

Görevlendirilen sınav denetçisi (ÖSYM Temsilcisi) sayısı: 2726

TEŞEKKÜR

Sınav sürecinin aksatılmadan yürütülmesine katkıda bulunan tüm ÖSYM çalışanlarına,

Soruların hazırlanması sürecinde görev alan tüm akademisyen ve uzmanlarımıza,

Başta Sayın Rektörlerimiz olmak üzere il ve ilçelerde Sınav Koordinasyon Kurulunda görev alarak sınavın sorunsuz yapılmasına destek olan Koordinasyon Kurulu üyelerimize,

Sınavın sahada yürütülmesine destek veren ve çok titiz bir çalışma gerçekleştiren tüm sınav görevlilerine,

Sınav evrakının basılması ve dağıtımını sorunsuz yaparak sınav sonrasında merkezimize ulaşmasını sağlayan yüklenici firmaların tüm çalışanlarına,

Matbaada, saklama merkezlerinde, ÖSYM Sınav Evrakı Teslim Alma ve Tarama Alanında, ÖSYM Optik Okuma alanında ve diğer Sınav Komisyonlarında 24 saat gözlemci olarak çalışan akademisyenlerimize,

Adayların sorunsuz olarak sınava alınmalarını sağlayan başta emniyet güçleri, valilikler, belediyeler, nüfus müdürlükleri ve diğer kamu kurum kuruluşlarının personeline,

Sınavın her aşamasını titizlikle izleyen, veliler ve adayların görüşlerini dile getirmelerine olanak sağlayan medya mensuplarına

Teşekkür ederiz…